Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/11/2021
Artă & Cultură / Teatru

Trei reprezentații în acest week-end la Teatru Sică Alexandrescu

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Trei reprezentații în acest week-end la Teatru Sică Alexandrescu Share Trei reprezentații în acest week-end la Teatru Sică Alexandrescu


Dacă nu v-ați făcut planuri până acum pentru următoarele zile, puteți lua în calcul, ca metodă de relaxare și culturalizare, Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov. Astfel că de astăzi și până dumincă, în sala mare, de la ora 19, aveți 3 piese.

Prima dintre ele este „Cu sufletul nu-i de glumit”, de Dimitrie Dinev. O piesă descrisă ca fiind un priveghi de tip balcanic. 

Culoare; spiritualitate; temperament vulcanic, tristeți și angoase care zornăie, ca niște salbe; petrecere; trecere între viață și moarte…
Patru colegi ai lui Nikodim Stavrev, decedat pe șantierul unde lucra, o bocitoare, un muzicant, soția răposatului și o stripteuză se întâlnesc la priveghi. Cu mortul și cu Moartea.

Trei reprezentații în acest week-end la Teatru Sică Alexandrescu
,,Moartea nu-i decât o schimbare. Și omul are nevoie de schimbări.” (,,Cu sufletul nu-i de glumit” – Dimitre Dinev).

Sâmbăta este dedicată unei plimbări prin „Gradinile Groazei”. O piesă scrisă de Daniel Call despre un chimist aflat în căutarea sensului lucrurilor și a conexiunilor dintre ele şi fashionista nevrotică. Acestea sunt foarte aproape de a-si implini visul unei vieţi idilice, dincolo de agitatia orasului.
Doar că lucrurile vor lua o intorsatura nefavorabilă relaxarii, pentru ca vecinatatea imediată a fratelui lui Sigi, Friedo, proprietar de magazin de electrice , şi a soţiei acestuia, Frieda, casnică şi mamă a cinci copii, inseamna intalnirea zilnica, agasanta cu preocupari si conversatii diametral opuse rafinamentului primilor.
Frieda şi Friedo, incep sa construiasca o relatie mai “din topor” cu rudele lor, invadandu-le spatiul privat, bulversandu-le minimalismul decorative si emotional.
In conditiile in care cei doi frati evita sa se implice in conflictul pornit de la amenajarile interioare, cele două femei ajung sa se implice intr-un razboi care ia proportii comico-grotesti.

Textul, o meditație intensă, comico-dramatică, cu accente absurde, asupra refuzului comunicării și a acceptării celui de lângă noi, prinde viață, într-un spectaol cotropitor, viu, cu un umor contagios.

Importanți actori ai scenei brașovene, împreună cu regizorul Dan Vasile, cunoscut publicului grație producțiilor ”După ploaie” și ”Alchimistul”, au construit cu minuțiozitate și inspirație, o experiență teatrală intensă care, dincolo de hohotele de râs, invită la o meditație, personală asupra gradului de empatie și conectare cu cei din jur, în banalele intercțiuni cotidiene.

Trei reprezentații în acest week-end la Teatru Sică Alexandrescu

Spectacolul disecă rutina și indiferența, aratând că în spatele lor se ascund mecanisme vătămatoare.

Tema recurenta a spectacolului este că nu suntem capabili decât ori de iubire absolută, necondiționată ori de o ură copleșitoare. Spațiul gri dintre ele este, practic, inexistent, o creație ”politically correct”

Săptămâna se încheie cu „Mincinosul”, de Carlo Goldoni. Regizorul Vasile Nedelcu spunea despre piesa aceasta, conform site-ului instituției, faptul că:este o capodoperă a genului: scene de antologie, intrigă condusă cu abilitate, comic debordant… Dragoste, poezie, dramă… toate într-o piesă!
Cît de actuală este ea? Lelio (personajul principal) spune: Nici cel mai mare gazetar din Europa n-ar fi putut să născocească o poveste atît de bine ticluită. Au trecut aproape trei sute de ani de la scrierea acestei piese și parcă tot acolo suntem: minciunile sînt numite în piesă flori de spirit. Noi le numim fake news.

Trei reprezentații în acest week-end la Teatru Sică Alexandrescu
Avem dreptul să-l facem pe cel de lîngă noi să sufere doar în numele interesului personal? Cît de nocivă e minciuna? Cîtă comedie și dramă poate naște ea? Sunt întrebări pe care noi vrem doar să le punem iar fiecare își va da răspunsul lui. Carnavalul vieții învîrte de mii de ani aceeași strîmbă roată.”

Vizionare Plăcută!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.