Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 09/11/2021
Film / Videodome

VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola) Share VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola)


Relativ recent, în octombrie, s-a lansat online (la noi, e disponibilă pe Netflix), savuroasa comedie neagră “The Trip” despre cuplul disfuncţional cu intenţii criminale (Noomi Rapace-Aksel Hennie) ajuns el însuşi prada unui grup de vizitatori obişnuiţi cu băile de sânge, cel mai recent film al norvegianului Tommy Wirkola, care a captat în ultimul deceniu atenţia publicului larg prin “Hansel & Gretel: Witch Hunters”, Actioner-ul Fantasy cu Jeremy Renner şi Gemma Arterton din 2013, “What Happened to Monday”, SF-ul cu Noomi Rapace, Glenn Close şi Willem Dafoe din 2017 (filmat integral în România cu sprijinul logistic al Castel Film), dar mai ales prin entertainingul combo de filme cu zombies nazişti “Dead Snow” (2009/2014). Dar nu despre “The Trip” vom vorbi în continuare ci despre cum a început povestea realizatorului său.

Tânărul cineast Tommy Wirkola (născut în 1979) amator de poveşti originale cu accente Horror a început să îşi afirme apetitul pentru subiecte cu un umor de factură aparte încă de la scurtmetrajul australian “Remake” (bugetul a fost de numai 1000 de dolari australieni), pe care l-a regizat în 2007 şi care istoriseşte păţaniile unui cuplu forţat să se cazeze la un motel unde, dorind să vadă nişte filme de închiriat din colecţia de la recepţie, constată că toate sunt remake-uri filmate de personalul motelului şi nu originalele. Primul său film de cinema, pentru care a fost regizor, producător, actor şi scenarist – împreună cu Stig Frode Henriksen, cel care îi va fi partener şi la următoarele două, “Dead Snow” şi “Kurt Josef Wagle şi legendele fiordurilor” -, se numeşte “Kill Buljo: The Movie” (2007), cu trimitere directă la “Kill Bill” al lui Quentin Tarantino, şi poate fi catalogat drept o comedie cu multiple accente parodice. Formularea poate suna pretenţios astfel încât simt nevoia să o explic.

VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola)

Avem de-a face cu o peliculă împănată de umor nordic adult ce pleacă de la ascendenţa familială a cineastului, cu rădăcini în etnia Sami stabilită în Finlanda. Sami sau Lapps – ultimul, termen peiorativ, utilizat deseori cu aceeaşi conotaţie precum ‘ţigan’ în loc de ‘rom’ – reprezintă numele etniei formate din urmaşii indigenilor care trăiau în regiunea Sapmi, o arie care, geografic, se întinde pe porţiuni semnificative din Norvegia, Suedia, Finlanda şi peninsula Kola din Rusia. Ocupaţiile de bază? Vânatul, pescuitul şi creşterea oilor. Revenind la Tommy Wirkola, filmul său îl are ca personaj principal pe Jompa, un Lapp (Stig Frode Henriksen) supus constant glumelor agresive a majorităţii, inclusiv a şefului poliţiei, Sid Wisloff (Wirkola).

VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola)

În afara gagurilor generate de xenofobie şi de caricaturizarea acesteia, caracterul adult, tipic scandinav, este dat de lipsa tabuurilor în generarea pretextelor, aşa că, doar la o simplă enumerare a unor teme prezente în film s-ar putea să ridicaţi intrigaţi o sprânceană: misoginism, sodomie, homosexualitate, zoofilie, sado-masochism şi coprofilie. Vă asigur însă că, pe peliculă, lucrurile sunt mult mai puţin deranjante fiindcă Wirkola nu îşi propune să exacerbeze vulgaritatea ci să pună la zid cu zâmbetul pe buze (pre)judecăţile generate superficial de mediocrităţile din micro-comunitate pe marginea lucrurilor pe care nu numai că nu le înţeleg dar nici măcar nu îşi propun să încerce să le exploreze. Replica ironică a lui Jompa la adresa acestora este delicioasă: “For 20 years I thought that ‘evolution’ is a film with David Duchovny!” [trimiterea este la “Evolution” al lui Ivan Reitman din 2001 – n.a.].

VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola)

Înainte însă de a ajunge la exemplificările parodice, să vedem care este premisa lui “Kill Buljo”. Jompa este un Lapp care are doar un ren şi se logodeşte cu o jună localnică doar pentru că ea are… mai mulţi. Fata şi renul din dotare sunt însă împuşcaţi alături de toţi ceilalţi invitaţi la petrecerea de logodnă, inclusiv trupa Banana Airlines, responsabilă pe scenă de entertainment. Doar Jompa supravieţuieşte şi îşi va căuta, pe toată durata filmului, răzbunarea. Asasinii, toţi bărbaţi (Kjell Driver şi nu Elle Driver, Unni Formen şi nu O-Ren Iishii, etc.), se află sub comanda lui Buljo, un baron local speriat (nejustificat, evident) că Lapp-ul i-a descoperit planul de a aduce turişti în zonă prin crearea unui water-park şi a câtorva mii de picturi pe stânci.

Quentin Tarantino a văzut filmul norvegianului Wirkola şi a spus: “I love it, I love it!”. Şi are dreptate căci trimiterile parodice sunt multiple, de la James Bond (există un personaj negativ… feminin, Blow Job, îmbrăcat ca Odd Job din “Goldfinger”) la “Matrix” (mersul pe banchete din bodegă), de la “Karate Kid” (sensei-ul care îl antrenează pe Jompa foloseşte consacrata replică “Wax on, wax off” la epilatul picioarelor) la Lara Croft (în film, Lara Kofta) şi “Green Hornet” sau, la alegere, “Pantera roz” (şeful poliţiei are un asistent retardat obsedat de artele marţiale pe care îl cheamă Kato), pigmentate cu fine clin d’oeil-uri către Mel Brooks şi “Top Secret”-ul fratilor Zucker. Două replici excelent plasate (“Heeeeere’s Jompa!” şi “I am your father”… “I’m kidding, but it’s true that I f***ed your mother”) în contextul acţiunii (Jompa spargând uşa cu toporişca şi Buljo încercând în timpul luptei cu săbiile să îl convingă pe Lapp să devină ‘fiul’ său) reprezintă omagii ludice de calitate aduse lui “The Shining” a lui Kubrick şi francizei “Star Wars”.

VIDEODOME | “KILL BULJO: THE MOVIE” (2007, r: Tommy Wirkola)

În concluzie, o comedie originală şi inteligentă destinată însă aproape exclusiv consumatorilor adulţi de cinematografie Pop(ulară) care a fost editată într-o ediţie de serie mică doar pe DVD şi, ca atare, destul de greu de găsit. Mai ales că, cel puţin teoretic, ar trebui vânat şi sequel-ul, atâta vreme cât, în vara lui 2013 a avut loc premiera lui “Kill Buljo 2” (Tommy a cedat scaunul de regizor lui Vegar Hoel, el însuşi fiind ocupat cu “Dead Snow 2”, dar scenariul îi aparţine, ca şi rolul poliţistului Sid).

Deşi numele personajelor (Anniken Skaiwalker, Hans Ollo şi Obi Wank Tjernobyl) ne dau indicii că ‘atacul’ lui Jompa Tormann s-ar îndrepta acum preponderent spre “Star Wars”, în realitate referinţele trebuie căutate în filmele de acţiune cu ninja şi Exploitation-urile din era VHS fiindcă lapp-ul este trimis în Tailanda ca să se răzbune pe cei care i-au ucis hoarda de reni şi, cu toate că e realizat cu un buget ceva mai consistent, umorul pare să-şi fi pierdut mult din forţă sau inedit. Dar asta-i boala majorităţii sequel-urilor.

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută