Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 22/10/2021
Film TV

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI Share RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI


Revoluția rusă din 1917 a fost unul dintre cele mai controversate evenimente ale secolului al XX-lea: trei bărbați, Lenin, Troțki și Stalin, au apărut practic de nicăieri în cercurile politice rusești și au ajuns la putere în doar 245 de zile, pentru a crea primul stat comunist din cea mai mare țară din lume.

Cu ocazia documentarului Rusia și Revoluția din 1917, care debutează la Viasat History în 23 octombrie la ora 22:00, explorăm în acest articol principalele momente de cotitură ale acestei perioade.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

23 februarie 1917

După ce Primul Război Mondial a luat viața a milioane de oameni, o foamete atroce făcea ravagii, fără ca țarul să accepte vreo schimbare în modul în care conducea. Furioase, masele din Petrograd ocupă capitala, obligându-l pe țar să abdice. În acest timp, Lenin, Troțki și Stalin sunt toți în străinătate.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

4 aprilie 1917

Lenin se întoarce din exil, dornic de putere. Fratele său fusese executat pentru acte de terorism, lucru care i-a alimentat setea de răzbunare, așa încât a fondat Partidul Bolșevic. Cu toate acestea, ca revoluționar, a trebuit să se ascundă ani de zile – până acum. Iar Lenin și-a îndemnat oamenii să facă o a doua revoluție, pentru a prelua puterea din mâna guvernului interimar condus de Kerensky și o da oamenilor de rând. Kerensky era venerat de popor ca un zeu, dar nu i-a luat mult ca aburii puterii să îl orbească.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

16 iunie 1917

Rusia lansează o ofensivă împotriva Germaniei, dar eșuează. Sute de mii de oameni mor în primele linii, lucru care îl determină pe Lenin promită pace imediată. Guvernul începe să-l persecute pentru trădare, așa că, cu ajutorul lui Stalin, fuge și se ascunde. Stalin însuși se întorsese din exil în februarie. Era un om al faptelor, un bărbat frumos, fermecător, favorit al femeilor, așa că atunci când Lenin s-a ascuns, a preluat controlul bolșevicilor, iar aceștia l-au ascultat.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

10 octombrie 1917

Lenin se întoarce din exil în secret. Guvernul interimar la putere căzuse în ochii oamenilor, în timp ce, sub Stalin și Troțki, bolșevicii au devenit mai puternici. Troțki era un adevărat showman, un vorbitor excelent, ce impresiona și avea impact asupra ascultătorilor. Cei trei bărbați se pregăteau clar pentru revolta din octombrie.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

25 octombrie 1917

Kerensky se așteaptă la o revoltă, dar este încrezător că o va putea înăbuși. Încrederea lui îi pecetluiește soarta, căci abia în dimineața revoluției și-a amintit că poate că ar fi fost timpul să convoace trupele. Până atunci, bolșevicii preluaseră deja controlul asupra liniilor de comunicare. Fără a avea mijloacele necesare, deși știau că această operațiune ar fi fost cheia succesului, aceștia nu au luat imediat cu asalt și Palatul de iarnă din Petrograd, unde se afla guvernul. În cele din urmă, un foc de avertismentul din partea cuirasatului Aurora este ceea ce pune masele de afară în mișcare. Dar nu este nevoie de luptă, căci Lenin și oamenii lui ocupă clădirea fără să întâmpine nicio rezistență și, cu aceasta, revoluția se încheie.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

Așa cum revoluția nu s-a născut în febra momentului – Lenin și compatrioții săi se pregăteau pentru putere încă de la evenimentele din februarie – nici planurile pentru ordinea socialistă nu au fost făcute dintr-o dată, ci de-a lungul anilor. Troţki a devenit comisar al poporului pentru afaceri externe, Stalin a devenit comisar al poporului pentru naţionalităţi, iar Lenin a devenit șeful guvernului. N-a fost nevoie decât de câteva zile pentru ca Rusia să fie transformată prin decretele lor. Iar acestea păreau să fie în beneficiul oamenilor de rând: muncitorii și țăranii își controlau propriile vieți, iar femeile și bărbații aveau drepturi egale. Lenin, între timp, lucra pentru a crea o putere în care totul să fie în mâna unui singur om: a creat sistemul cu partid unic și a format poliția secretă, care avea dreptul de a ucide dușmanii revoluției. Mii de oameni au fost masacrați: de fapt, ceea ce s-a creat nu a fost altceva decât dictatură, mai apoi moștenită de Stalin.

Poate că nimic nu caracterizează mai bine această domnie a terorii de un sfert de secol a lui Stalin decât execuțiile – în timp ce țarii ordonau în medie 17 execuții pe an, Stalin a ordonat o mie pe săptămână. Sub conducerea sa, douăzeci de milioane de oameni au fost duși în lagărele de concentrare și cel puțin la fel de mulți au murit. Lenin nu și-a dorit ca el să fie moștenitorul său: influența sa, totuși, este simțită și astăzi, nu numai în Rusia, ci în întreaga lume.

RUSIA 1917 – NAȘTEREA COMUNISMULUI

Și totul s-a desfășurat în doar șase luni furtunoase din anul 1917, perioadă pe care o puteți retrăi prin intermediul documentarului Rusia și Revoluția din 1917 – în exclusivitate, la Viasat History, sâmbătă 23 octombrie, ora 22:00.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută