Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/10/2021
Lifestyle / Destinații turistice

Pădurea virgină de la Șinca – un templu de valoare mondială

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Pădurea virgină de la Șinca – un templu de valoare mondială Share Pădurea virgină de la Șinca – un templu de valoare mondială


Credit foto header: Dan Dinu

Valea pârâului Strâmbișoara adăpostește unul din cele mai fascinante temple ale bogatei naturi din țara noastră: pădurea virgină de fag și brad de la Șinca. În 2016, UNESCO i-a recunoscut deosebita valoarea, incluzând-o, alături de alte păduri virgine și cvasivirgine din 7 zone din țara noastră, pe lista patrimoniului natural a lumii. 

Pădurea virgină de la Șinca – un templu de valoare mondială

Foto: Propark

Sunt extrem de puține păduri în Europa în care omul nu a intervenit niciodată cu exploatări. Și chiar dacă ne place să ne lăudăm că la noi au rămas cele mai multe păduri neatinse, din păcate realitatea ne contrazice.

La începutul anilor ‘90 se estima că mai avem cca. 250.000 de hectare de păduri virgine, ceea ce reprezenta mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre. Astăzi știm că multe din acele păduri nu mai pot fi considerate virgine sau cvasivirgine. În prezent, avem 62.655 hectare de păduri virgine și cvasivirgine protejate, incluse în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine legiferat în 2016 (http://www.mmediu.ro/categorie/paduri-virgine/207 ).

Procesul de identificare și protejare a celor ce s-au mai păstrat după asaltul lacom din ultimii ani este lent, mult prea lent pentru a mai salva toate pădurile virgine și cvasivirgine ce ne-au mai rămas. Numeroși specialiști depun eforturi în acest sens, dar este nevoie de fonduri și de grija silvicultorilor ce lucrează în aceste zone, iar pentru a proteja ce ne-a mai rămas este necesară o mai mare deschidere și implicare din partea Ministerului Mediului și Pădurilor.     

Pădurea virgină de la Șinca – un templu de valoare mondială

Foto: Propark

Primul traseu tematic din țară realizat într-o pădure virgină

Mica echipă de la Propark – Fundația pentru Arii Protejate consideră că pentru a conserva aceste păduri-templu trebuie nu numai ținute ferăstraiele și topoarele departe de aceste zone și să permitem accesul numai pentru oamenii de știință/cercetători, ci este necesară deschiderea „porților” pentru public, mai ales pentru tineri. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă șansa de a vedea o asemenea pădure, de a simți măreția ei și de a învăța astfel să respecte orice fel de pădure. Ca urmare, datorită unui mic proiect finanțat de NABU si Fundația VGP, în Pădurea Șinca oferim  o experiență aparte: puteți parcurge primul traseu tematic din țară realizat într-o pădure virgină. Traseul de aproximativ 3 km, cu 6 stații, care prezintă esența poveștii unei păduri virgine, arată vizitatorului importanța lemnului mort, a ciupercilor și insectelor, a procesului de regenerare naturală și cât de importante sunt fenomenele naturale catalogate adesea de oameni ca fiind „calamități”.

Cel mai înalt brad din Europa

Vă invităm să vizitați pădurea de pe Valea Strâmbișoara, pădurea în care se află cel mai înalt brad din Europa. Vă invităm să vă bucurați de diversitatea oferită de arborii maiestuoși și de cei ce cresc cu răbdare la umbra acestora, de formele pitorești ale arborilor morți pe picior, de culorile frumoase ale ciupercilor și lichenilor, de foșnetul pădurii netulburate de activitatea omului.  

Povestea traseului este înregistrată și prezentată sub formă de ghid audio, iar pentru cei mici am pregătit un joc, „Găsește-mă”, prin care îi invităm să descopere locuitorii pădurii virgine. 

Dar nu uitați!

Este o pădure strict protejată, a cărei liniște nu trebuie tulburată. Numărul vizitatorilor trebuie controlat atent de cei ce îngrijesc aceste păduri, silvicultorii de la Ocolul Silvic Pădurile Șincii.

Înainte de a porni la drum

Programați-vă vizita, parcurgând pașii enumerați pe pagina web www.propark.ro/traseu-tematic-sinca.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută