Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/10/2021
Muzică / Muzica nouă

MUZICĂ NOUĂ: HIP HOP. ROCKABILLY. HEAVY METAL – CE ASCULTĂM ÎN OCTOMBRIE

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii MUZICĂ NOUĂ: HIP HOP. ROCKABILLY. HEAVY METAL – CE ASCULTĂM ÎN OCTOMBRIE Share MUZICĂ NOUĂ: HIP HOP. ROCKABILLY. HEAVY METAL – CE ASCULTĂM ÎN OCTOMBRIE


Toamna se numără… albumele hip hop, country și heavy metal.

Ce-i drept, surprinzătoare lansări avem în ultima perioadă, de la LP-uri proaspete și controversate până la materiale tributare esteticilor trecutului, gata să fie consumate în liniște, departe de telefoane sau distrageri digitale.

Kanye West – Donda

Religia, dependența, moartea și bolile mintale sunt subiectele abordate de rapper-ul american în cadrul noului material discografic dedicat mamei trecute în neființă. Însoțit de 3 imense listening parties pe stadioanele Mercedes Benz din Atlanta și Soldier Field (Chicago), Donda surprinde prin lungimea excesivă (cele peste 100 de minute de muzică nu au fost tocmai bine primite de critici), dar și prin producția adesea violentă și minimalistă, însoțită de livrări vocale asumate.

Deși nu întotdeauna ușor de ascultat, LP-ul cu vădite influențe din zona electropop-ului și a hip hop-ului industrial prezintă un Kanye vulnerabil și visceral, în timp ce campaniile de promovare mamut plasează materialul printre blockbusterele discografice ale lui ’21.

Wanda Jackson – Encore

Regina mamă a rock’n’roll-ului (cu o carieră ce își are originile în anii ’50, atunci când Jackson domina topurile country & rockabilly, însoțindu-l totodată pe Elvis în turneele sale timpurii) revine cu un material discografic palatibil, impresionant nu neapărat prin discursurile muzicale, cât prin performanța de a fi cel de-al 44-lea album al cântăreței, lansat cu câteva săptămâni înainte ca aceasta să împlinească vârsta de 84 (!) de ani.

Totodată, cele trei piese înregistrate în colaborare cu “prințesa” punk Joan Jett îi cimentează lui Jackson statutul de veritabilă deschizătoare de drumuri, o primă apariție ce a schimbat felul în care sexul feminin se raportează la rock’n’roll. Cât despre restul materialui de pe LP… rămâne să-l descoperiți cât de vintage se poate, de preferat pe vinyl!

Iron Maiden – Senjutsu

Cavalerii heavy metal-ului britanic se întorc cu cel de-al 17-lea album de studio, prim material discografic după 6 ani de pauză componistică. Cu un artwork bine înfipt în estetica vizuală japoneză (în care mascota Eddie ne “zâmbește” violent), LP-ul se prezintă sub forma unui material mai bine pus la punct decât predecesorul The Book Of Souls, nepărăsind însă sound-ul ce-i caracterizează pe britanici încă de la momentului debutului.

Riff-urile de chitară se completează cu ritmurile agresive de tobă pe piesa ce oferă titlul albumului, în timp ce discursul ancorat în agresivitatea muzicală specifică anilor ’80 ne amintește de constanța stilistică a trupei, chiar și într-un deceniu în care gecile de piele și motocicletele turate la maximum sunt estetici de domeniul trecutului…

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută