Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/10/2021
Artă & Cultură / Teatru

TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM Share TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM


Probabil că nu există spectator împătimit de teatru care să nu fi văzut măcar o punere în scenă al iconoclastului şi neconvenţionalului Radu Afrim, unul dintre extrem de puţinii regizori din universul artelor performative din România care are fani. La propriu. Şi asta, din fericire, nu pentru că ar practica surfingul pe trendurile momentului cum se întâmplă în prea dese cazuri ci, dimpotrivă, pentru că niciodată nu a adoptat un text sau subiect de spectacol fără ca acesta să-i zgândare resorturile interioare iar el să simtă apoi imboldul de a-şi împărtăşi publicului propria viziune asupra acestuia, conturată în spiritul şi nu în litera sursei.

Spectacolele acestui creator de universuri au putut fi văzute în toate teatrele mari din ţară însă focusul în ultimul timp este pus pe activitatea sa de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, un teatru cu tradiție, în care Radu Afrim a montat până acum trei spectacole, dintre care ultimul – Inimă și alte preparate din carne de Dan Coman, a obținut Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020. Cu aproape aceeași echipă de actori, Radu lucrează în această perioadă la o nouă producție, cu premiera programată a avea loc în 9 și 10 octombrie, care deja suscită interesul general prin titlul ieşit din comun… câine cu om. câine fără om

Radu Afrim

Pentru moment, ştim că e vorba despre un spectacol cu câini, dar cam atât. RADU AFRIM ne-a oferit în stil telegrafic ceva indicii care, dupa cum era de aşteptat, mai mult intrigă decât lămuresc. “Lucrez în aceste zile la Teatrul Național Craiova un nou spectacol. Despre câini. Povești cu câini. Monoloage pentru câini. Convorbiri cu câini. Poeme pentru câini. Astăzi am fost la un adăpost pentru câini de lângă oraș. Cu toți actorii. Documentare pentru roluri. Câteva ore de tandrețe oferite câinilor din adăpost. Prea puține. Ședință foto. Filmări. Speranțe oferite câinilor. Și la final, abandonul. Fiecare cu ale lui.  La repetiția de seară însă, nu s-a putut lucra nimic. Ceva din actori rămăsese acolo. Am abandonat și repetiția. Am mers la bere. Cred că e obligatoriu ca fiecare din noi să mergem măcar o dată într-un adăpost pentru câini. Cu sau fără saci de boabe. Preferabil, cu. Și să ieșim de acolo dacă ne permitem cu un câine. Adăpostul la care am fost noi azi e ținut de o femeie, din banii ei, face sacrificii mari si bănuiesc ca nu e o poveste singulară.”

TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM

Actrița IULIA LAZĂR spune că, pentru ea, “fiecare întâlnire cu Radu este o călătorie, un laborator și un spectacol în sine. La momentul la care vă povestesc toate astea suntem în fază de lucru, forăm și descoperim lucruri noi în fiecare zi. Este un spectacol despre noi, despre câini, despre oameni și câini și despre oameni și oameni, despre relații, despre sensibilitate, singurătate, acceptare.” În afară de Iulia, distribuția spectacolului câine cu om. câine fără om îi cuprinde pe Alex Calangiu, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Cătălin Mihai Miculeasa, Raluca Păun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Mihai Viță și Adrian Tudor… aşa că am purces la descusut lumea.

TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM

„Maurice, cățelul meu, este o corcitură de bichon cu pechinez și îl iubesc ca pe ochii din cap. Așa că vă imaginați cam ce însemna pentru mine un spectacol cu și despre câini. În plus și în regia lui Radu Afrim pe care l-am așteptat tot anul așa cum un copil îl așteaptă pe Moș Crăciun. Așa că dacă iubiți câinii haideți la spectacol, haideți și dacă nu îi iubiți pentru că nu e vorba doar despre ei ci și despre iubire necondiționată, despre fidelitate, despre boală, despre trădare, abandon, frustrare, nemurire, despre moarte”, ne-a invitat eliptic RALUCA PĂUN, cea pe care Afrim o numește „regina neîncoronată a Naționalului craiovean”, la spectacolul câine cu om. câine fără om.

TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM

VLAD UDRESCU, aflat deja la a treia colaborare cu Radu Afrim, adânceşte misterul: “Un spectacol cu/despre câini? Ce o mai fi și asta? Acești câini sunt, de fapt, un pretext pentru redarea unor povești despre noi. Despre mine. Despre animalul din mine care e de mult omorât, îngropat, dat uitării dar, pe de altă parte, profund regretat. E despre omul privit prin ochii unui câine. Despre omul-animal. Despre competiția om-animal. Și animalul, desigur, învinge pentru că e sincer. Poveștile acestea despre câini cred că devoalează limitările noastre. Nu-i ceva nou. Într-adevăr, “e fumată”, ar zice unii. Dar aceste povești sunt atât de bogate și strălucit scrise încât impactul emoțional e iminent. Și nu! Nu-i un spectacol de genu’ Salvăm animalele ci mai degrabă un spectacol de genu’: Animalele se descurcă! Cum rămâne cu noi, oamenii?”

TEATRU | Enigma câinilor din Craiova ai lui RADU AFRIM

Și pentru că mulți dintre fanii lui Radu Afrim își doresc să aibă șansa unui clin d’oeil în spațiul intim al laboratorului regizorului, l-am rugat pe GEORGE ALBERT COSTEA să ne descrie o scenă din repetiții. „Ultima scenă a serii. Scena cu buha. Buha nu este cucuvea. Este textul Simonei Goșu. E o atmosferă nocturnă cu cucuvele, o femeie gravidă, fetița ei și o vecină. Eu sunt vecina. Machiajul meu nu mai e ca data trecută. Nu sunt suficient de bătrână. Iar bâjbâi textul. ‚Costea, ai stricat accentul moldovenesc. Data trecută ziceai foarte bine. Mâinile tale trebuie să facă mult mai mult de atât. Tu ești în șosete de lână?’ ‚Nu Radu, dar nu am mai găsit pantofii. E un maldăr mare de pantofi din magazie afară și cei pe care i-am probat data trecută sunt de negăsit.’ E o muzică subtilă în loop, niște sunete de cucuvele și greieri pe dedesubt. Tamara merge pe o bicicletă imaginară. Vocea Romaniței se aude bine în microfon. Văd ce descrie ea. Eu, deși cu machiajul imperfect, parcă totuși am prins ceva din ciudățenia scenei ăsteia. Ochii mei ar trebui să fie galbeni – ‚Iar a venit buha noastră, e pe casă la vecina Carmen!’”. Fiindcă George Albert Costea s-a referit la text, câine cu om. câine fără om este un spectacol pe texte de Simona Goșu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim. Şi, ca de fiecare dată, scenografia este semnată de Irina Moscu iar coregrafia de Flavia Giurgiu.

Am desluşit… enigma câinilor lui RADU AFRIM? Evident că nu dar suntem incitaţi şi ne vom lămuri când o să vedem cu ochii noştri spectacolul câine cu om. câine fără om. Mai ales că, pentru spectatorii din București, funcționează „Naveta culturală”. Cu alte cuvinte, publicul care dorește să vadă spectacolele Naționalului craiovean (vezi programul pe www.tncms.ro) își pot lua bilete speciale, care includ, pe lângă biletul la teatru, și transportul de la București la Craiova și retur. Iar vestea bună este că, foarte curând, „Naveta culturală” va avea mai multe rute.

Cover: Actriţa TAMARA POPESCU, foto Cristi Floriganţă

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută