Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 20/09/2021
Film

„Otto Barbarul”, un demers de conștientizare a vulnerabilității emoțiilor adolescentine

Silvia Trașcă De Silvia Trașcă
Comentarii „Otto Barbarul”, un demers de conștientizare a vulnerabilității emoțiilor adolescentine Share „Otto Barbarul”, un demers de conștientizare a vulnerabilității emoțiilor adolescentine


Otto Barbarul (2020) este debutul în lungmetraj al regizoarei și scenaristei Ruxandra Ghiţescu, un film inovator și promițător, despre impactul puternic al emoțiilor din perioada adolescenței și despre suferințele neînțelese ale unui adolescent.

„Otto Barbarul”, un demers de conștientizare a vulnerabilității emoțiilor adolescentine

Filmul a fost desemnat cel mai bun lungmetraj românesc la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania de la Cluj, unde a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc, și selectat în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Povestea îl are în centru pe Otto, un adolescent în vârstă de 17 ani din București, care se confruntă cu moartea iubitei. Băiatul, aflat în perioada rebelunii, devine captiv într-un cerc vicios creat de părinţi, bunicul său, mama iubitei lui şi ancheta derulată de serviciile sociale. Vârtejul interior pe care tânărul protagonist îl trăiește loveşte, uneori nemilos, în cei din jurul său. Pentru a supravieţui, Otto trebuie să-şi înfrunte sentimentele şi vinovăţia. Filmul este, de asemenea, şi o emoţionantă poveste de dragoste neîmplinită.

„Otto Barbarul”, un demers de conștientizare a vulnerabilității emoțiilor adolescentine

Forma cinematografică a filmului „Otto Barbarul” este una realistă, o abordare a genului coming of age, prin intermediul unui dialog manipulat, construit pe o narațiune proprie, care abandonează convențiile uzate de plan-secvență ale filmelor românești neorealiste.

Protagonistul peliculei, punker-ul, este, de fapt, o metaforă considerată de regizoare potrivită pentru perioada adolescenței. Pe o coloană sonoră îndrăzneață, cu ritm sacadat și disarmonic, filmul abordează tema incomodă a sinuciderii și a bolii mintale, precum și confruntarea cu emoțiile puternice ale adolescenței și inabilitatea de a găsi un limbaj pentru a controla aceste stări emoționale.

„Otto Barbarul”, un demers de conștientizare a vulnerabilității emoțiilor adolescentine

Filmul transcende granițele comercialului, fiind un demers paralel de conștientizare a unor boli mintale care pot apărea odată cu perioada adolecenței, o vârstă a unei sensibilități și vulnerabilități, care merită o deosebită atenție în special în ziua de astăzi.

Otto Barbarul, cu Marc Titieni, Ioana Flora şi Iulian Postelnicu în distribuţie, anunță o voce regizorală promițătoare și avea premiera pe marile ecrane din țară pe 24 septembrie.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută