Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 18/09/2021
Film TV

ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME Share ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME


Este timpul să cunoaștem cele mai mari animale din lume. În emisiunea documentară Animale Uriașe, ce poate fi urmărită în septembrie la televiziunea Viasat Nature, călătorim în lume pentru a cunoaște îndeaproape giganții Pământului nostru, cu ajutorul lui Steve Backshall, un renumit naturalist. În acest program, Backshall – printre altele – înoată cu crocodili în Nil și cu cașaloții în largul coastei Dominicane, ajunge foarte aproape de un elefant mare de două tone și ia urma unui elefant African aparent de neoprit.

În articolul nostru, dezvăluim câteva curiozități uimitoare despre uriașii de pe glob.

Crocodilul de Nil nu s-a schimbat de zeci de milioane de ani

ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME

Nile Crocodile in Okavango Delta, Botswana, foto © Johnny Rogers

Cea mai mare reptilă din Africa, crocodilul de Nil, și-a perfecționat într-atât superioritatea datorată dimensiunii sale, încât, de ere întregi, nu avut nevoie să evolueze. Poate atinge o lungime de 6 metri și cântări mai mult de o tonă. Animalul își combină puterea brută cu viteza, răbdarea și abilitățile excelente de camuflare și, deși arată impresionant pe uscat, secretul succesului său se află sub apă. Backshall știe că, dacă dorește să observe animalul sub apă, trebuie să se scufunde imediat, deoarece suprafața este extrem de periculoasă: crocodilii își atacă victimele de jos. Deci dacă cineva înoată la suprafața apei, poate declanșa atacul. Răbdarea crocodililor este, de asemenea, incredibilă: aceștia pot pândi prada timp de zile întregi și pot rezista până la șase luni fără mâncare. În plus, pot trece la acțiune aproape instant atunci când văd o potențială victimă.

Cei mai mari rechini albi pot ajunge de lungimea unui autobuz

ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME

A great white shark breaches out of the water, attacking a model of aCape fur seal, in False Bay, South Africa, foto © Morne Hardenburg

În largul coastei Africii de Sud, False Bay găzduiește mulți rechini albi. Unul dintre cele mai mari exemplare, de 6 metri lungime și cântărind 2 tone, a fost găsit aici. De ce sunt atât de mulți rechini albi aici? Din cauza celor peste șapte mii de foci care trăiesc în acest golf. Simțul mirosului unui rechin alb este extrem de sofisticat: pot mirosi sângele de la un kilometru și jumătate distanță și nu este nevoie de mai mult de o lingură de sânge aruncatâ într-o piscină pentru a a-l detecta. Când se apropie de victimă, urmăresc prada cu ajutorul unui simț vizual incredibil de ascuțit și al senzorilor electrici de pe nas. Deoarece rechinii albi au sânge cald, își pot folosi pe deplin abilitățile și se pot arunca până la 2-3 metri deasupra apei pentru a-și lovi prada cu puterea unui avion de luptă.

Un animal de companie importat a devenit cea mai mare reptilă sălbatică din America

ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME

Close-up of captured Burmese python being held by Steve Backshall in Florida, USA, foto © Matthew Wright

Mlaștinile din Florida găzduiesc animale sălbatice uimitoare: aligatori, broaște țestoase și o mulțime de alte animale trăiesc aici. Există, însă, o reptilă care nu ar trebui să fie aici și care depășește cu mult restul. Acesta este pitonul birmanez, care poate crește până la 6 metri și cântărește la fel de mult ca un boxer la categoria grea. Pitonii sunt originari din Asia de Sud-Est și au ajuns în America ca animale de companie. Unii au fost eliberați, alții au scăpat, iar numărul lor crește exponențial în sălbăticie. Peste două mii dintre ei au fost prinși în mlaștini, dar nimeni nu știe exact câte exemplare trăiesc în Florida – poate chiar și o sută de mii. Pitonul nu are prădători în America, dar poate prinde aproape orice: a existat un exemplar în care au fost găsite rămășițele unui cerb.

Cașalotul poate atinge 45 de tone în greutate

ÎN CĂUTAREA CELOR MAI MARI ANIMALE DIN LUME

Steve Backshall swims alongside a pair of sperm whales off the coast ofDominica, foto © Arun Nadisetti

Balenele sunt cele mai mari animale de pe Pământ, iar unele dintre ele sunt chiar mai grele decât dinozaurii. Majoritatea balenelor nu au dinți, dar cașalotul are, ceea ce îl face cel mai mare prădător din ape, dar și cel mai mare prădător din lume. El vânează pești mari, rechini și calamari uriași. Poate ajunge până la 20 de metri și o greutate de până la 45 de tone și, datorită dimensiunilor sale impresionante, este capabil să emită cel mai puternic sunet din regnul animal. Acest sunet este emis de așa-numitul organ „pepene galben”, care se poate desfășura până la o treime din lungimea animalului. Fasciculul sonor traversează întregul animal, apoi iese din el și ricoșează din obstacolele aflate în jur. Astfel, balena creează o imagine tridimensională a împrejurimilor sale, permițându-i să vâneze la o adâncime de peste o mie de metri, chiar și în întuneric. Cei mai mari masculi pot scoate un sunet de până la 230 decibeli, care este mai puternic decât cel pe care un avion cu reacție îl face la decolare.

Există încă destul de mulți super-giganți care trăiesc pe Pământ, dar numărul lor scade zi de zi din cauza micșorării habitatelor și a resurselor lumii actuale. Documentarul Animale uriașe, ce prezintă unele dintre acestea, indică ceea ce este important în natură: ce trebuie salvat.

  • Urmăriți la Viasat Nature.
  • Cover foto: © Arun Nadisetti (Steve Backshall swims alongside a sperm whale off the coast ofDominica)

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută