Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/09/2021
Muzică

ANIVERSARE: GRACELAND – Vizita lui Paul Simon pe tărâm african

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii ANIVERSARE: GRACELAND – Vizita lui Paul Simon pe tărâm african Share ANIVERSARE: GRACELAND – Vizita lui Paul Simon pe tărâm african


Scufundat în influențele muzicii tradiționale africane, bogat în comentarii sociale și producții ce aduc aminte de sonoritățile deceniului MTV, Graceland, magnum opus-ul cantautorului american Paul Simon este privit astăzi nu doar ca o nesperată descoperire muzicală, ci și ca un autentic și asumat statement împotriva apartheid-ului.

De altfel, implementarea atât de firească a unor tehnici de compoziție și interpretare străine culturii occidentale a surprins fără doar și poate publicul obișnuit să îi asculte compozițiile lui Paul din cadrul duo-ului folk Simon & Garfunkel.

Ce-i drept, de la Mrs. Robinson, cântec etalon al generației hippie și theme song pentru pelicula The Graduate până la îmbrățișarea lejeră a sonorităților africane este o cale lungă, dar nu imposibilă, având în vedere dezamăgirile materialelor discografice solo ce au precedat lansarea LP-ului în 1986. Astfel, aproape părăsit de casa de discuri și proaspăt divorțat de actrița Carrie Fisher, Simon se afundă în explorarea muzicii africane, ale cărei ritmuri conduc fastuos și hotărât materialul întregului LP. De altfel, melanjul dintre limbajul african și cel occidental a fost “testat” cu maxim succes cu ceva timp în urmă și de Fela Kuti, ilustru muzician, compozitor și activist nigerian care a împreunat discursurile jazzistice cu Yoruba, muzica tradițională a Nigeriei, dând naștere afrobeat-ului, gen muzical amplu cântat și disecat până în ziua de astăzi.

Revenind însă la Graceland, observăm imediat unicitatea abordării componistice, Simon călătorind până în Johannesburg, Africa de Sud, doar pentru a improviza și înregistra bucăți instrumentale alături de muzicieni etalon ai genului. Odată reîntors în State, acesta are istovitoarea datorie de a scrie versuri peste materialul deja înregistrat, dând naștere unor frazări destul de neobișnuite, pe alocuri nefirești. Ce-i drept, simplitatea armoniei îi oferă lui Simon un spațiu amplu de desfășurare și de abordare a subiectelor ce atacă atât subiecte sociale, cât și întâmplări inspirate din viață cotidiană. Remarcăm aici single-ul Graceland, cântec al cărui poveste relatează vizita lui Paul la somptuoasa reședință a lui Elvis, din Memphis, Tenneessee.

ANIVERSARE: GRACELAND - Vizita lui Paul Simon pe tărâm african

Îmbinând subiecte ce țin de cultura pop americană cu ritmuri și sonorități sud-africane, Simon creează un univers unic, ușor de consumat, dar teribil de greu de recreat. Astfel, molipsitoarele ritmuri de tobă, instrumentele ce provin din culturi aflate la poli opuși, autenticele coruri africane, dar și liniile de bas ce conduc hotărât întregul discurs muzical transformă LP-ul Graceland într-un savuros melanj stilistic ce rămâne la loc de cinste în galeria marilor experimente muzicale, chiar și la 35 de ani de la lansare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută