Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 10/08/2021
Film / Videodome

VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith) Share VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

Un al doilea scenariu semnat de australianul Matt Cook (“Angel Has Fallen”, “The Informer”) în 2016, la debutul său în lungmetraj, după extrem de incorectul politic “Triple 9” regizat de John Hillcoat, construit pe o poveste la fel de ‘non-americană’ prin perspectiva detaşată, crudă şi anti-clişeistică din care abordează de la Antipozi un gen tradiţional, Western-ul… scenariu pus pe lista neagră a Hollywoodului încă din 2009.

VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

După războiul pentru controlul Texasului declanşat între Mexic şi SUA în 1846, la doar câteva săptămâni după ce Congresul îşi dăduse acceptul pentru includerea sa în Uniune, Rio Grande a fost declarat în ’48 frontieră naturală între cele două ţări. Doar că, apoi – realitate istorică incontestabilă – coloniştii albi nu au contenit să pătrundă cu agresivitate pe teritoriile locuite majoritar de mexicani şi de indienii băştinaşi iar hărţuielile punctuale s-au transformat în conflicte sângeroase de guerilla. Dată fiind capacitatea limitată a U.S. Army de a opera cu eficacitate atât de departe în Sud, grija menţinerii echilibrului social fragil şi a minimei protejări a legii şi ordinii rămânea aproape în exclusivitate în cârca Texas Rangers, organizaţie paramilitară fondată în 1823 de Stephen F. Austin, cu o istorie deopotrivă pigmentată de poveşti eroice şi de episoade controversate (Chuck Norris, aparent, încă nu se născuse). 

VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

Numele şi punctul de plecare a plot-ului filmului regizat de Kieran Darcy-Smith (câştigător ca regziore al unui premiu AACTA şi nominalizat la Sundance pentru drama “Wish You Were Here” cu Joel Edgerton şi Teresa Palmer) provine de la ‘Helena Duel’, modul bărbătesc de a tranşa un conflict în comunitate (Helena, sat texan, devenit ulterior un ghost town în 1894 datorită vendettei Colonelului Butler, se autoproclamase “toughest town on earth”… vezi episodul “The Oldest Law” din 1969, din longevivul serial TV “Death Valley Days”) în care oponenţii erau legaţi unul de altul de mâinile stangi cu fâşii de piele şi primeau pentru a se bate până la moarte câte un cuţit cu o lamă nu mai lungă de trei inch (circa 7-8 centimetri), astfel încât să nu poată ajunge la organele interne şi să ucidă dintr-o singură lovitură. 

De la intro-ul cu duelul din Helena, Texas, din 1866, acţiunea se duce 22 de ani mai târziu, fiind centrată pe Texas Ranger-ul David Kingston (interpretat destul de anost de fratele lui ‘Thor’, alt australian, Liam Hemsworth – “The Hunger Games”, “Independence Day: Resurgence”), ce se relevă a fi băiatul care a asistat odinioară la moartea (aproape) ritualică a propriului tată. Pericolul unui conflict transfrontalier generat de uciderea sau răpirea unor copii de militari mexicani (inclusiv o nepoată de general), toate consumate în arealul în care este plasată aşezarea ruptă de restul lumii Mount Harmon (cred că numele face trimitere la Mt. Hermon Baptist Church, cult popular şi acum printre texani, dar referirea rămâne ambiguă datorită poziţionării geografice dintre Austin şi Victoria, la mare distanţă de Rio Grande), controlată autocratic de Predicator/The Preacher, Abraham Brant (Woody Harrelson – “Natural Born Killers”, “Zombieland”), devenit o legendă încă din timpul războiului, deopotrivă pentru violenţa extremă (sutele de scalpuri recoltate… fără discriminări rasiale) în calitate de comandant al unei miliţii Confederate şi pentru dedicaţia religioasă împinsă spre fanatism (zvonurile despre veridicitatea prezicerilor sale şi puterea miraculoasă de vindecare). El însuşi se defineşte ca the town’s ethereal counsellor.

VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

Pentru a nu pune gaz pe foc fără a avea certitudini, Guvernatorul (William Sadler – “Die Hard 2”, “The Shawshank Redemption”) îl trimite pe Hemsworth să ancheteze undercover, doar că acesta este însurat cu Marisol, o mexicancă cu personalitate puternică (Alice Braga – “Elysium”, “I Am Legend”), care îl convinge să fie lăsată să îl însoţească în quest ce, dincolo de misiunea eminamente profesională, dobândeşte o componentă intimă, legată de nevoia de autodescoperire (şi nu neapărat asociată explicit din start cu dorinţa de răzbunare). Într-o localitate izolată apropiată de frontieră, a cărei prosperitate are cauze necunoscute (ex. imobilele nu au aspect de cătun Western ci de rural-Hillbilly de început de veac 20… apropo, filmările au fost realizate în locaţiile unde s-a produs oscarizatul “The Help”, apoi, cu toate că e la cuca-măcăii, există şi turişti cu un aer exotic, englezi, asiatici, etc.), manipulatorul Mesia local interpretat de Harrelson îi oferă un ‘măr otrăvit’ lui Kingston (propunerea de a fi şerif, job inutil pentru că regulile comunităţii sunt deja bine statuate iar habotnicii membri ai acesteia nu au de gând să le încalce sau… să cârtească la modificarea lor pur subiectivă de către liderul spiritual), în paralel cu atacul persuasiv cu substrat sexual având-o ca ţintă pe Marisol: “Anger is instructive. Gelosy, understandable. Lust, prefectly natural.”. 

VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

Într-o microsocietate adusă în faza sectară de bigotism colectiv extrem printr-un leadership spiritual ce ascunde primitivismul păgân (şerpii, tatuajele lui Brant, exorcizarea/convertirea) sub o mască creştină (atenţie, referinţele la Sfânta Scriptură nu sunt plantate aleatoriu), ce promovează (placid şi indiferent) inclusiv în sânul familiilor corupţia morală, xenofobia şi violenţa doar pentru a-şi conserva bunăstarea şi liniştea, ca Texas Ranger, Kingston este determinat să îşi continue investigaţia clandestină în ciuda avertismentelor mai inteligibile sau mai discrete primite de la Naomi, persoană tolerată doar pentru că se dovedeşte utilă în postura de prostituată-curva satului (femeile din comunitate afişează un comportament şi un look ascetic ce trimit sarcastic la nu mai puţin subversiva/satirica pictură “American Gothic” al lui Grant Wood, ele fiind mai presus de asumarea unei sarcini atât de pământeşti), sau de bătrâna mexicancă ce se tânguieşte privind apa învolburată: “El rio no habla, solo divide. La luz, l’oscuridad, la vida e la muerte.”… este bine să alegi una dintre tabere sau nu-l vei trece niciodată. Atât de aproape de graniţă, dar unde sunt vecinii şi de ce nu apar? Because, on this side of the river they’re no longer mexicans. (The Preacher). Parcă am mai auzit nu de mult ceva de genul ăsta, chiar de la noul Preşedinte ales al Americii, care l-a ameninţat pe omologul său mexican cu trimiterea armatei U.S. ca să îi ţină pe “bad hombres down there” (L.A. Times). 

VIDEODOME | “THE DUEL” (2016, r: Kieran Darcy-Smith)

Dacă privim retrospectiv în istoria cinematografiei contemporane, subiectul nu a avut niciodată priză la publicul conservator de peste Ocean, obişnuit să se ducă la film exclusiv ca să se distreze şi nu să fie pus în faţa unor teme disconfortabile asupra căror ar trebui să mediteze, indiferent că ne gândim de la “Borderline”/1980 cu Charles Bronson sau “The Border”/1982 cu Jack Nicholson… şi până la “Machete”/2010 al lui Robert Rodriguez, cu vigilantele Don Johnson şi politicianul Robert De Niro ca vânători de imigranţi… şi cu atât mai puţin când îl combini cu analiza modului subiectiv în care se făcea şi se aplica legea în Wild Wild West şi a ipocriziei ‘oilor’ limitate intelectual supuse propagandei religioase. Asta explică faptul că nu aţi avut şi este improbabil să vedeţi vreodată acest film realmente interesant prin abordarea anti-Tarantino – una frustă, seacă şi lipsită de preocupare pentru o cadenţă care să îi ranforseze studiat dramatismul – într-o sală de cinematograf. Dar, întrucât nu am intenţia să apelez la spoilere, let the games begin şi vizionare cu folos! Doar o observaţie personală de final: “The Duel” trebuie perceput şi apreciat în primul rând pentru suma de fragmente ce construiesc holistic puzzle-ul de fundal ce descrie o Americă destul de puţin idilică, iar în al doilea pentru prestaţia hipnotică al lui Woody Harrelson care îl portretizează pe Brant ca o combinaţie dintre pastorul James Warren ‘Jim’ Jones şi Sun Myung Moon. Astfel, frustrările inevitabile legate de întrebările rămase fără răspuns care, de exemplu, fac din Marisol un personaj lipsit realmente de o substanţă solidă (comportamental vorbind) sau de expresivitatea contestabilă a tânărului Hemsworth (consider că prima opţiune pentru rol, Joel Edgerton, ar fi fost mai adecvată) pot fi apreciate ca tolerabile în context. 

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută