Rezumat
În plus, Teatrul Sică Alexandrescu este co-organizator al festivalului, alături de Muzeul Județean de Istorie și de Bastionul Artiștilor!Eu cred că festivalul se va juca cu casa închisă.
De fiecare dată când mă văd cu Marian, bem câte o cafea. De data asta, eu am băut două cafele și o apă minerală, pentru că ne-am lungit la vorbă și prima cafea a devenit insuficientă poveștilor noastre despre ”Săptămâna Comediei” și altele. Despre altele nu voi scrie mai jos, pentru că mare parte a fost compusă din schimburi de impresii despre concediile de abia încheiate de ambii.
Începând cu acest an, “Săptămâna Comediei” vine cu noutăți. Care sunt acestea?
Încă de la început, de acum 9 ani când am organizat pentru prima dată festivalul, am vrut ca acesta să devină o sărbătoare a orașului. Cu multe activități, cu participarea întregului oraș.
Anul acesta festivalul vine cu două noutăți: secțiunea de teatru devine competițională și am adăugat o nouă secțiune festivalului, și anume secțiunea de film. La această nouă secțiune, vom difuza filme de comedie clasice, în fiecare seară (n.r. – de luni, 2 august până duminică, 8 august, de la orele 21.30, la Bastionul Artiștilor)
Visul nostru este ca Săptămâna Comediei să reprezinte mai mult decât teatru și film, ne dorim și secțiuni de muzică, stand up sau teatru de stradă. Nu știm dacă vom reuși acest lucru începând cu ediția de anul viitor dar știm că acolo vrem să ajungem cu festivalul.
Vin multe teatre de la București să joace la Brașov în cadrul acestui festival, cât de greu a fost să le convingeți să vină să joace aici?
Facem de mult timp acest festival și am avut la Brașov toate companiile de teatru importante din România. În general, este mai greu la început, când convingi pe cineva să vină la festival pentru prima dată.
Apoi este destul de ușor, pentru că toți s-au simțit bine la Brașov și revin cu drag. Și cred că revin și pentru public, deoarece brașovenii constituie un public fain și dornic să vadă nume cunoscute ale scenei românești.
Teatru la Săptămâna Comediei
Unul dintre lucrurile deosebite care se întâmplă în organizarea festivalului ”Săptămâna Comediei” este apelul pe care îl faceți pentru a fi ajutați de voluntari. Cât de important este ca tinerii și nu doar ei, să înțeleagă importanța voluntariatului, a faptului că pe lângă distracție, e nevoie de multă responsabilitate, însă și faptul că experiența de a fi voluntar este benefică deoarece îți oferă ocazia de a lua contact cu oamenii pe care altfel nu-i poți întâlni, oameni de la care ai multe de învățat?
Noi lucrăm cu voluntari de la începuturile asociației Fanzin, de acum nouă ani de zile. Din păcate, la Brașov, lumea nu e încă foarte familiarizată cu voluntariatul și cu tot ce presupune acest proces. Brașovenii au nevoie de mai multă implicare, în proiecte de orice fel, culturale – dacă simt o apropiere pentru cultură – sau de altă natură, de alt fel de implicare voluntară dacă sunt atrași de alte domenii. Voluntariatul este o legătură mai puternică cu comunitatea. Voluntariatul presupune o muncă la fel ca oricare alta, unde este nevoie de multă responsabilitate.
Pot să spun că cei mai mulți voluntari, la proiectele asociației culturale Fanzin, sunt din rândul liceenilor, ceea ce cred că este un lucru foarte bun!
Marian, spune-mi, te rog, cât de greu a fost să obțineți finanțarea nerambursabilă de la administrații pentru a putea susține un festival de așa amploare?
Chiar dacă la începuturile asociație noi organizam la Brașov 7 festivaluri, acum am concentrat evenimentele și avem 3 festivaluri pe care vrem să le creștem: Săptămâna Comediei, Brasov Jazz & Blues Festival și Dracula Film Festival.
Pentru concursul de proiecte culturale de la Consiliul Județean Brașov, o asociație nu are voie să depună mai mult de 2 proiecte spre a fi finanțate și aici am ales să mergem cu Brasov Jazz & Blues Festival și Dracula Film Festival, iar la Primăria Brașov am putut depune toate proiectele asociației Fanzin și în acest an toate proiectele noastre au obținut finanțare, având și un punctaj mare la fiecare arie tematică la care am aplicat. Săptămâna Comediei a obținut 95 de puncte (din maxim 100) fiind cel mai mare punctaj la categoria TEATRU.
Oricum, cred că acest an este unul experimental – zic asta pentru că încă nu am scăpat de criza Covid, pentru că avem o nouă administrație la Primăria Brașov, care sunt convins că are cele mai bune intenții, dar sunt multe probleme de rezolvat pentru oraș și cultura vreau să cred că este una dintre priorități pentru autorități. Plus că în continuare nu avem o strategie culturală la Brașov… din toate aceste motive cred că anul viitor va fi mult mai bine!
Marian Gîlea la conferința de presă organizată de Primăria Municipiului Brașov
Cum este colaborarea cu Teatrul Sică Alexandrescu, având în vedere că spectacolele de teatru se desfășoară în Sala Mare a teatrului brașovean?
În acest an ne-am înțeles foarte bine. Cred că este foarte important cu toții să înțelegem că nu ne concurăm și că putem fi parteneri în diferite proiecte, pentru că Brașovul are nevoie de cât mai multe evenimente culturale. Am avut parte de foarte multă deschidere din partea lor și am colaborat foarte bine. Dan Cogălniceanu, managerul TSA, face parte din juriul festivalului nostru, deci pot spune că susținerea pe care o avem din partea TSA este importantă și vrem ca ea să continue și în anii următori.
“O noapte furtunoasă”, cel mai recent spectacol al teatrului de la Brașov se va juca pe scena festivalului Săptămâna Comediei, dar în afara competiției.
În plus, Teatrul Sică Alexandrescu este co-organizator al festivalului, alături de Muzeul Județean de Istorie și de Bastionul Artiștilor!
Și pentru că am amintit de juriu, anul acesta vom acorda 5 premii la secțiunea de teatru: premiul pentru regie, pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun spectacol și premiul juriului.
Pe lângă Dan Cogălniceanu, din juriu mai fac parte criticii de teatru Ion Parhon (președinte al juriului) și Maria Zărnescu.
La fel și cu Bastionul Artiștilor care ține de Muzeul de Istorie, organizație aflată în subordinea Consiliului Județean, locul unde se vor proiecta filmele din cadrul festivalului?
Da, absolut. Noi avem un parteneriat foarte vechi cu Muzeul de Istorie și pot spune că este una dintre cele mai bune colaborări, inclusiv pe partea Festivalului de film Dracula, care este un produs autentic al zonei noastre. Mie mi se pare normal să colaborăm, pentru că scopul tuturor este acela de a face ceva pentru orașul în care trăim. Cred că ar fi nevoie să ne întâlnim la o masă rotundă, cât mai mulți dintre cei care activăm în domeniu cultural. Pentru că cel mai câștigat din astfel de colaborări este în primul rând publicul.
Ce filme vor fi proiectate la Bastion? Am văzut că filmele vor rula după ce se termină piesele de teatru.
Filme de comedie, desigur 🙂 Deoarece noi am operat mult timp Cinemateca Patria și totodată organizăm la Brașov și Dracula Film Festival pot spune că avem o experiență și știm ce presupune proiecția unor filme.
După ce ne-am hotărât că în acest an vom avea această nouă secțiune de film, am început să căutăm filme cult de comedie și să verificăm de unde putem accesa licențele.
Inițial am vrut să proiectăm doar filme românești și să invităm la festival actori care au jucat în filmele respective, dar am renunțat la idee pentru că ne-a condiționat bugetul anul ăsta.
Așadar, vor fi filme de comedie clasice cu actori celebri. Îi vom vedea pe marele ecran pe Barbra Streisand, Ryan O’Neal, Mel Brooks, Ingrid Bergman, Goldie Hawn, Peter Sellers Tony Curtis sau Jack Lemmon. Și când zic marele ecran, zic și la propriu și la figurat, pentru că vom avea un ecran de 8 metri!
Proiecția filmelor va începe în fiecare seară de la ora 21.30, după ce se termină spectacolele de teatru, astfel încât cei care au vizionat o piesă, dacă vor, să poată continua să vadă și un film. Programul este disponibil online pe www.saptamanacomediei.ro
Filme la Săptămâna Comediei
Revenind la partea de teatru din “Săptămâna Comediei” prețurile biletelor la spectacole este accesibil?
Prețurile cred că sunt la un nivel mediu. Avem în cadrul festivalului spectacole cu bilete de la 35 la 85 lei, în condițiile în care se joacă cu 70% din capacitatea sălii. Și avem spectacole de teatru cu mulți actori, cu decor complex… să nu uităm că avem în festival inclusiv și un musical.
Pot să vă spun că 3 spectacole sunt deja sold-out – așadar cred că brașovenii doritori de cultură vor veni la teatru. Și la film, unde așa cum am mai spus, intrarea la proiecții este gratuită.
Eu cred că festivalul se va juca cu casa închisă.
Și încă ceva. Finanțarea nerambursabilă de la Primărie reprezintă 33% din bugetul festivalului, diferența fiind acoperită din sponsorizări și veniturile din bilete.
Ce a fost cel mai greu în organizarea acestui festival?
A fost un proces destul de îndelungat, cel de organizare. Noi am programat din timp ca festivalul să aibă loc în luna august a acestui an, dar multe companii de teatru sunt în pauză de stagiune, și atunci acest lucru ne-a limitat într-un fel oferta cu care voiam să venim în fața brașovenilor. Pe lânga asta, unele dintre criteriile competiției au fost ca spectacolele să fie comedii și să fi avut premiera în ultimii doi ani – pentru că anul trecut nu am organizat “Săptămâna Comediei” din cauza pandemiei. Mai suntem condiționați de mărimea scenei, care chiar dacă pare mare, pentru unele spectacole este insuficientă ca arie de desfășurare. Adică am avut fel de fel de dificultăți la organizare, însă ne bucurăm dacă reușim să facem un eveniment de calitate.
Dar în final, cred că programul festivalului este unul de excepție și mulțumesc companiilor de teatru care au acceptat invitația noastră!
Cum este să organizezi așa un eveniment? Solicitant? Frumos? Te bucură? Întrebările acestea sunt și finalul discuției pentru care vreau să-ți mulțumesc.
Mă bucură foarte tare că facem asta și că o facem de atâția ani. Deoarece am căpătat experiență, evenimentele sunt de amploare, iar noi vrem să facem din ele adevărate sărbători ale orașului. Suntem o echipă faină, alături de mine din asociație mai fac parte Mihaela Oană și Ioan Big, iar echipa este întregită de colegii mei de la Zile și Nopți.
Mihaela Oană (Asociația Culturală Fanzin) la Săptămâna Comediei, 2019
Ioan Big (Asociația Culturală Fanzin) alături de Medeea Marinescu, la Dracula Film Festival, 2019
Claudiu Oană (Zile și Nopți) și Marian Gîlea (Asociația Culturală Fanzin)
Un eveniment presupune multă planificare, multe întâlniri, multă muncă fizică 🙂 … dar mai presus de toate eforturile noastre, satisfacția că am făcut un eveniment apreciat de public este cea mai importantă motivație pentru noi.
Mulțumesc și eu pentru întrebări și ne vedem la festival!
Programul Festivalului “Săptămâna Comediei” poate fi parcurs pe Săptămâna Comediei 2021 – Brașov (saptamanacomediei.ro). Biletele pot fi cumpărate online de aici Săptămâna Comediei – Ediția a VIII-a, 2021 – Bilete Brasov | Evenimente Brasov | Bilete Online .