Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/07/2021
Lifestyle / Arhitectură & Design

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Case de oaspeți autentice în satele transilvănene Share Case de oaspeți autentice în satele transilvănene


Una dintre organizațiile care s-au preocupat de readucerea la viață a arhitecturii tradiționale, fundația Mihai Eminescu Trust, patronată pentru o perioadă de 13 ani de ASR Prințul de Wales, coordonează̆ proiectele de conservare a patrimoniului şi revitalizare a satelor din Transilvania. Punând accent pe renovarea patrimoniului cultural religios și laic, dar și valorificarea acestuia prin proiecte de turism cultural responsabil, specialiștii au reușit conservarea unor meșteșuguri populare specifice.

“Prețuim trecutul dar construim pentru viitor” 

Lăsate în paragină pentru zeci de ani în cele mai multe cazuri, locuințe tradiționale sau conace, au primit o nouă viață. În satele în care timpul pare că s-a oprit, vizitatorii pot să experimenteze locuirea în case tradiționale care păstrează mobilierul original și arhitectura tradițională, bucurându-se în același timp de dotările moderne. Toate spatiile care primesc oaspeți au fost modernizae și dotate cu apă curentă, grupuri sanitare, bucătarii echipate, fară însă a-și pierde farmecul, folosind pe cât se poate materialele originale. Lemnul masiv, câteodată pictat, grinzile aparente, tencuielile din var cu texturi naturale, cromatica bogată și învelitorile cu țiglă ceramică omniprezentă în toată zona caracterizează construcțiile atent restaurate. Piesele de mobilier din lemn masiv sunt originale sau replici realizate de meșterii populari ai zonei.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

Conacul Apafi, satul Mălâncrav din județul Sibiu

Dintre spațiile speciale care oferă o experienţă rurală̆ autentică̆ în satele Viscri, Mă̆lâncrav, Richis, Criţ, Floreşti, Breb, Alma Vii şi Biertan se remarcă Conacul Apafi, clădire ce datează din secolul XVIII, fostă reşedinţă de vă̂nătoare a familiei princiare maghiare Apafi, localizat în satul Mă̆lâ̂ncrav din judeţ̦ul Sibiu. Proiectul de restaurare al conacului a fost realizat de către o echipă de specialişți şi meşteri de excepţie, localnici și străini pe parcursul a 4 ani sub supravegherea și îndrumarea arhitectului Jan Hulsemann împreună cu meşterii în construcţîi Fritz Klutsch şi Ernst Linzing. Reconstrucţia Conacului Apafi din Mă̆lâncrav a primit premiul II la Green Apple Awards, 2009 și premiul Europa Nostra pentru reabilitarea patrimoniului cultural arhitectural.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

foto © Mihai Eminescu Trust

Conacul cuprinde în prezent 5 camere luminoase, fiecare dintre acestea dotate cu baie proprie pentru a corespunde standardelor actuale de confort. Mobilierul îmbină piese originale restaurate cu elemente moderne păstrând o paletă cromatică pastelată cu accente de lemn natur. Pardoseala regăsită atât în camere cât și în majoritatea spațiilor comune este o pardoseală specifică zonei, o țesătură de cărămizi ceramice de producție locală. Toate detaliile textile din conac, perdelele cu detalii cromatice intense, preșurile din bumbac țesut, broderiile, sunt realizate de meșteri populari din zonă.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

foto © Mihai Eminescu Trust

Spațiul central al conacului, așa cum era și în urmă cu peste trei secole este biblioteca, inspirată din biblioteca din secolul al XVII-lea a contelui Teleki de la Târgu Mureș, care adăpostește o colecţie de cărţi în cinci limbi străine. Decoraţiunile tradiţionale, cărţile şi o parte din mobilier au fost donate de binefăcă̆tori şi de comunitatea locală și întregesc imaginea autentică a amenajării interioare.

Salonul și bucătăria, concepute în așa fel încât să poată deservi locuința ca și casă de oaspeți. Spațiile sunt generoase și luminoase cu un tavan înalt și uși din lemn masiv restaurate. La conac, mesele tradiționale sunt asigurate de locuitorii satului. Deschis atât pentru vizitare în tururi ghidate cât și pentru cazare, Conacul Apafi ne poartă într-o călătorie în timp și spațiu, într-o perioadă de prosperitate a zonelor rurale și tradiții uitate.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

foto © Gelu Toaipa

Aproape de satul Mălâncrav, în satul Richiș la numărul 116 se găsește o gospodărie specific țărănească, restaurată și dotată după normele actuale. Cunoscută ca și casa Tinnen Marz Hof, și-a luat numele după măcelarul satului care își avea magazinul în aripa dreaptă a acesteia, membru marcant al comunității locale. Construită la sfârșitul secolului XIX ansamblul tradițional a fost transformat într-o elegantă reședință rurală folosită ca și casă de oaspeți, parte din inițiativa Experience Transilvania pentru turism. În urma refacerii funcționale a construcției casa cuprinde 5 dormitoare generoase, salon, bucătărie dotată la standardele actuale și 5 băi. Curtea generoasă spre care se deschide o parte din camere și salon, oferă intimitatea specifică caselor săsești.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

foto © Gelu Toaipa

Păstrând caracteristile constructive ale clădirii, dormitoarele din mansardă se bucură de un element arhitectural deosebit, lucarnele semicirculare specifice zonei Sibiului. Pardoselile calde din lemn acoperite cu preșuri colorate acoperă întreagă suprafață a mansardei creând o atmosfera relaxantă. Așa cum întâlnim în mod tradițional în casele din zonă, paturile sunt acoperite cu cergi de lână țesute manual ce pot fi folosite în nopțile friguroase de iarnă. Întreaga mansardă are pereții de culoare albă, și detalii din culori deschise pentru a creea senzația de spațiu chiar și în zonele în care forma acoperișului micșorează volumul camerelor.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

foto © Gelu Toaipa

Detaliile de dedor delicate cum sunt ștergarele din bumbac alb brodate cu mesaje spirituale se regăsesc în toate camerele. Camerele de la nivelul parterului sunt amenajate în același spirit ca și cele de la mansardă. Aici pardoseala de cărămidă arsă îmbogățește cromatic camerele făcând contrast cu lemnul pieselor de mobilier. Accentele calde de culoare ale decorațiunilor textile participă la senzația primitoare pe care o ai când te afli în interior.

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

foto © Gelu Toaipa

Bucătăria, foarte generoasă și aerisită este amenajată în așa fel încât devine spațiul principal de luat masa și acces către mansardă. Cu deschidere atât către stradă cât și către curte prin verandă, aceasta este amenajată în același stil tradițional, păstrând căldura materialelor naturale și a detaliilor atent executate. Aflate chiar în centrul construcției zonele de zi, bucătăria, locul de luat masa și salonul generos constituie nucleul casei în care se strâng toți oaspeții.

  • Text de Ioana Aldea

Case de oaspeți autentice în satele transilvănene

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută