Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/07/2021
Lifestyle / Hai Hui cu Swit Rocs

HAIHUI cu Swit Rocs – Povestea scafandrilor din deal

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii HAIHUI cu Swit Rocs – Povestea scafandrilor din deal Share HAIHUI cu Swit Rocs – Povestea scafandrilor din deal


Dragă cititor răbdător,

M-a întrebat cineva mai deunăzi auzi, da’ tu nu te-ai săturat de glampinguri? Tot corturi sunt, ce poate fi atât de diferit la niște corturi?! La niște corturi, poate, într-adevăr, nu prea multe. La povestea din spatele lor, însă, wow, acolo se deschide o cu totul altă lume. Dar vezi tu, dragă cititorule, nu mulți dintre noi avem timp să citim și să ascultăm, ci doar să privim fotografii și pe baza lor să judecăm. Mulțumesc că ești dintre cei care au timp, iar dacă nu au, își fac. Povestea de azi nu este despre un simplu loc de cazare/ campare, despre un lac cu o apă incredibil de albastră cu munți creți în zare sau despre șezlongurile de lângă el pe care stai la soare cu un cocktail în mână, ci despre un cumul de experiențe total inedite care, împreună, scriu o poveste prea puțin cunoscută (încă) și absolut unică în România – prima berărie subacvatică din țară și din Europa, terapie prin muzică subacvatică și interacțiune cu pești, pentru copii cu sindromuri din spectrul autist, cursuri de scufundări, oficieri de nunți, campionate de șah și jocuri de table sub apă, toate născute dintr-o pasiune de familie și crescute într-un mic lac dintr-un vârf de deal, în județul Covasna. Dacă ai ajuns până aici cu lectura, sunt convinsă că nu îi vei mai da drumul până la final!

Am găsit o minunăție de lan în drum spre My Lake!

Pe potecuță la My Lake Glamping…

… în căutarea scafandrilor din deal!

My Lake Glamping

Când am auzit prima dată de My Lake Glamping, mi-am imaginat că voi vedea niște corturi dispuse în jurul sau în apropierea unui lac și cu asta basta. Mă bucur că am ales să citesc mai departe, lucru pentru care îți mulțumesc și ție. Povestea glampingului din Dalnic este cu adevărat deosebită și are ca sursă centrul de terapie din deal, unde, numeroși copii cu autism beneficiază de tratament (gratuit!) și care, uneori, vin de departe și nu au unde să petreacă noaptea, deoarece în zonă nu există niciun alt spațiu de cazare. De la acest gând nobil a luat naștere My Lake Glamping, un mic complex în mijlocul naturii, creat doar din materiale naturale, unde nu auzi altceva decât bătaia frunzelor care plonjează pe corturi, cântecul greierilor și al păsărilor, simți iarba care te gâdilă pe picioare iar soarele te trage de mână în fiecare dimineață, vrei nu vrei, afară din cort, să saluți universul. La momentul vizitei mele existau 5 corturi, urmând să fie instalate pe platformă alte 2. Corturile sunt single, duble și triple și dispun de toate beneficiile unei cazări de tip glamping, adică o doză sporită de comfort în mijlocul naturii. Acest tip de cazare este deschis publicului larg, așa cum sunt și activitățile care se pot face la lacul din deal, toate cu o rezervare în prealabil.

My Lake Glamping, 5 corturi glam într-o livadă de liniște

Cortul single

Cortul dublu în care am stat eu

Cortul triplu

Bucătăria de vară, deasupra glampingului și la baza delușorului care duce înspre lac

Relaxare pe prispă, cu un bax de Csíki Sör

My Lake Diving

Am ajuns dis de dimineață la glamping și de abia așteptam să văd lacul, așa că am urcat pe deal. Acolo i-am întâlnit pe Kolos și pe tatăl său, Jeno, care îl asista pe cel dintâi să se echipeze pentru scufundare. În fiecare dimineață, Kolos petrece aproximativ 2 ore în apă, pentru a o aspira. Fiind plină de peștișori colorați, apă se murdărește cu destul de mare ușurință, lucru care afectează exercițiile de terapie prin scufundare făcute de 2 ori pe săptămână, în beneficiul tinerilor cu afecțiuni din spectrul autist. Întâmplarea face să mă nimeresc acolo fix în zilele de miercuri și joi când au loc aceste activități. Seara am avut plăcerea să stau la un Csíki Sör cu Kolos, care mi-a povestit cu entuziasmul și dăruirea specifică oamenilor buni din ținutul secuiesc despre micul lor colț de rai din vârf de deal. Am trecut la a doua bere, ploaia torențială care ținea deja de câteva ore începuse să se liniștească, înserarea se lăsase pe dealuri, iar eu nu mă mai dădeam plecată. Nu rețin să mă fi găsit vreodată într-o situație în care să simt că vorba fă rai din ce ai are mai mult sens! Micul lac din vârf de deal, construit de cei doi, este o resursă incredibil de exploatabilă, menită să facă bine. Enumăr câteva dintre activitățile lor de bine:

 • Dezvoltarea florei acvatice, cu scopul de a filtra apa în mod natural. Parte dintre plantele crescute pe lacul de la Dalnic sunt apoi mutate pe alte lacuri și iazuri din împrejurimi, care nu pot dezvolta în mod autonom o floră, contribuind, astfel, la ecologizarea mediului acvatic din România.
 • Cursuri de scufundare, utilitare, pentru scafandri sau doar de plăcere, noțiuni de bază sau pregătire completă, toate se pot face pe lacul artificial de la Dalnic. Un lucru grozav este acela că li se oferă posibilitatea și celor care nu își permit să plătească un astfel de curs complet (2500 RON) să îl facă, aceștia din urmă oferind la schimb ore de lucru la lac. Chiar atunci se lucra la o potecă tematică, cu ajutorul unui astfel de voluntar. E foarte bine și așa, mereu ai câte ceva de făcut pe aici!, mi-a spus, bucuros, scafandrul din deal.
 • Terapia multisenzorială pentru copii cu deficiențe este doar un exemplu dintre cele multe dezvoltate de scafandrul-tată Jeno. Prin TUSMA (terapie cu unde sonore în mediul acvatic), copiii sunt stimulați să dezvolte anumite abilități care le lipsesc și să stabilească niște conexiuni neuronale noi într-un mod accelerat. Acest proiect este autofinanțat, astfel că cei mici beneficiază în mod gratuit de el.
 • Prima și singura berărie subacvatică din țară și din Europa tot la My Lake se găsește. Și, trebuie să recunosc, este ideea trăznită care a stat la baza vizitei mele. Când l-am întrebat pe Kolos cum le-a venit ideea asta inedită (alături de altele, pe care te las să le descoperi tu) mi-a răspuns simplu: păi de ce nu, 95% din ce se poate face deasupra apei, se poate face și dedesubt. Așa că dacă îți place berea dar îți plac și scufundările, de ce să nu te bucuri de o bere sub apă?! Chiar așa, de ce nu?!

Lacul artificial de scufundări și experiențe inedite

Meniul de la My Lake Diving

În fiecare dimineață, Kolos petrece 2 ore sub apă, pentru a aspira murdăria făcută de pești

Pentru ca mai pe seară să se poată relaxa la o bere, alături de ei…

… servită, de unde altundeva, decât din barul subacvatic!

Nu este nevoie să știi să înoți pentru a face scufundări, este chiar mai simplu dacă nu știi, spun cei 2 scafandri

Scafandrul din deal ne prezintă facilitățile glampingului, ușor adus de spate de cele 40 de kilograme de echipament

My Lake Diving Center nu este un lac obișnuit, ci unul care ascunde povești incredibile și unice!

My Lake Beer

Berăria subacvatică de la My Lake este una dintre francizele cunoscutului producător de bere Csíki, motiv suficient de bun să fac o vizită manufacturii din Sânsimion. Nu mai vizitasem o fabrică de bere până atunci, deci nu aveam termen de comparație, cert este că am fost cum nu se poate mai impresionată! De grandoarea fabricii, de felul în care strălucea tot, de cantitatea de bere care se produce zilnic acolo (40.000 litri), de selecția vastă de sortimente de Csíki Sör dar, mai ales, de povestea locului. Fostă fabrică de spirt, manufactura de azi a venit la pachet la achiziționare și cu 2 km de cale ferată. Și cum nu te întâlnești zi de zi cu astfel de bonusuri la cumpărare, proprietarii întreprinzători s-au folosit de materia primă primită cadou pentru confecționarea mobilierului și barului din manufactură. Exact, la final de tur, poți savura un pahar (două, trei, patru) de Csíki Sör la un sky-bar de deasupra zonei de ambalare. Recent, cei de la Csíki Sör au deschis și o fabrică de chipsuri Csíki, care merg numai bine cu berea și care au arome care mai de care mai deosebite și inedite, cum ar fi cea de cannabis. Am cumpărat și eu o pungă de la magazinul manufacturii, încă nu mi-am făcut curaj să le încerc…

În interiorul manufacturii Csíki Sör din Sânsimion

Materia primă pentru delicioasele rețete de Csíki Sör

Sky-barul din manufactură…

… mobilat cu ajutorul celor 2 kilometri de cale ferată primită bonus

Desigur că am cumpărat și un bax cu mix de Csíki Sör pe care l-am savurat la soare, la My Lake Glamping

Dragă cititor răbdător,

Îți mulțumesc că ai ajuns cu lectura până aici și ai ales să te îmbogățești alături de mine cu experiențele atât de inedite ale oamenilor deosebiți de la My Lake Diving Center & Glamping. De multe ori, poate de prea multe ori, lucrurile nu sunt ceea ce par. Dacă visezi la un hotel de lux cu multe stele și facilități exclusiviste, poate că My Lake Glamping nu este chiar ceea ce cauți. Decât dacă suita infinită de stele de pe cer și facilitățile naturii te mulțumesc și te fericesc. Dacă visezi la un lac întins, cu creste albe de munți în zare, în care să faci pluta și să sorbi din cocktailuri leneșe aduse lângă șezlong, din nou, poate că My Lake nu este lacul pe care îl cauți. Dacă ceea ce cauți este să te îmbogățești din poveștile și visele unor oameni buni, dacă dorești să experimentezi activități unice și fără seamăn, să înveți lucruri noi, să te autodescoperi, să trăiești altfel – un altfel bun, virtuos, așezat – atunci, cu siguranță, ți-ai găsit tribul tău, care te așteaptă cu aventura subacvatică pe timp de zi și cu cortul glam pe timp de noapte.

Hai să te convingi singur! Te aștept pe pagina mea de Facebook (click aici) să vezi cum poți câștiga o experiență unică la My Lake – 2 nopți de cazare pentru 2 persoane + câte o sesiune de scufundare la singura berărie subacvatică din România! Nu te îngrijora dacă nu ai mai făcut scufundări, vei beneficia și de un curs introductiv și vei fi însoțit de un scafandru experimentat pe întreg parcursul. Concursul se desfășoară în perioada 28.07, ora 08.00 – 06.08, ora 08.00. Succes!

Cu drag,

Un cititor de rânduri și povești

Ne găsești aici:

UTILE:

 • My Lake se află în Dalnic, județul Covasna, la 16 km de Târgu Secuiesc și 47 km de Brașov
 • La momentul vizitei mele, glamping-ul dispunea de 5 corturi și erau în proces de amenjare alte 2. Prețul pentru o noapte de cazare este de 150 RON/ cort single, 180 RON/ cort dublu și 220 RON/ cort triplu
 • Locația nu oferă mese, însă există o bucătărie de vară în care se poate găti, precum și restaurante la aproximativ zece minute de condus
 • Există 4 grupuri sanitare comune, fiecare cu toaletă, chiuvetă și duș
 • Pentru a ajunge la lac se urcă pe un mic deal, câțiva zeci de metri, deasupra glampingului
 • Există numeroase activități interesante și neobișnuite care pot fi făcute la My Lake, pe lângă cele descrise în articol, dacă ai vreo idee nebunească dă-le un telefon lui Kolos sau Jeno, și e posibil să găsești partenerii perfecți pentru ea!
 • De asemenea, există numeroase variante de petrecere a timpului liber în împrejurimi, de la vizitare de conace și muzee, la trasee montane și drumeții tematice sau activități pe lacurile din apropiere (Reci, Moacșa, Sfânta Ana); nu te vei plictisi dacă vei alege să petreci mai multe zile în zonă!
 • Manufactura de bere Csíki Sör se află în Sânsimion, la 65 km de My Lake. Accesul se face pe bază de rezervare, este inclusă degustarea de bere, și, în funcție de tipul de bilet ales, poți beneficia și de o masa tradițională copioasă

Zâmbete și recunoștință în dar scafandrilor din deal, pentru o poveste și o lecție de viață!

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.