Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 26/07/2021
Artă & Cultură / Art Expo Film

Expoziția Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000) la Centrul Cultural Reduta

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Expoziția Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000) la Centrul Cultural Reduta Share Expoziția Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000) la Centrul Cultural Reduta


Am fost prima vizitatoare a expoziției, azi (vineri 23 iulie 2021) dimineață la ora 10.00. Sincer, cred că nici nu era 10.00 încă, atunci când am intrat la Reduta în sala Arcadia.

Dar nu asta e important, vreau să vă spun însă două lucruri care nu se regăsesc pe nicăieri pe unde e promovată expoziția, dar care sunt esențiale pentru a o putea vizualiza. În primul rând, să aveți telefonul mobil când vizitați expoziția, deoarece întreg experimentul este constituit dintr- o instalație de realitate augmentată și dacă nu aveți telefon, nu o puteți viziona. Apoi de preferat să aveți căști la telefon. Veți vizualiza o instalație artistică care este compusă din 12 monitoare (tv și laptop) care vor reda cu ajutorul telefonului și a unui aplicații pe care va trebui să o descărcați în expoziție, secvențe din anumite filme scurte. Dacă sunt mai mulți vizitatori, deoarece exponatele sunt foarte apropiate, veți auzi și sunetul de la ce redați voi și de la ce redă un alt vizitator, de aceea recomandarea mea personală este să aveți căști. 

Expoziția Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000) la Centrul Cultural Reduta

Întreaga experiență curatorială este diferită de ceea ce presupune vizita clasică la un muzeu în Brașov în momentul acesta, din acest motiv este foarte interesantă de vizitat. De asemenea e bine de experimentat un alt fel de a lua contact cu arta, un fel modern, deoarece trăim în era digitalizării iar arta a fost și ea digitalizată. Astfel de expoziții vor deveni mai frecvente în viitor, iar o familiarizare cât mai rapidă cu acest context este benefică tuturor.

Expoziția Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000) la Centrul Cultural Reduta

Tema expoziției este scurtmetrajul românesc și istoria lui, de la apariție, din jurul anului 1890 până în 2000. Proiectul a luat naștere din dorința de a identifica particularitățile istoriei scurtmetrajului românesc, ca primă etapă dintr-un proces mai larg, care va cerceta patrimoniul nostru de film scurt păstrat în Arhiva Națională de FIlm și din aspirația de a propune prilejuri noi de prezentare a acestora în fața publicului.

Sunt redate secvențe din 15 scurtmetraje, de diferite genuri, filme științifice, de ficțiune, documentare sau animații, pe monitoarele aflate în sala Arcadia. De exemplu din filmele „Orașul nu doarme niciodată” (1949, Jean Mihail), produs de Oficiul Național Cinematografic un film care oglindește orașul București pe timp de noapte. Sau din filmul „La mere” (1955, Manole Marcus, Iulian Mihu) care a reprezentat un indicator al lansării „primului val” regizoral românesc. În rolul Aniuței, tânăra din filmul „La mere”, a debutat actrița Silvia Popovici, născută în localitatea Fundata din județul nostru.

ShortsUP sunt cei care au organizat această expoziție iar misiunea lor este de a contribui la dezvoltarea scurtmetrajului ca gen cinematografic, iar pentru acest proiect îi au parteneri pe AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, CNC – Centrul Național al Cinematografiei, ANF- Arhiva Națională de Film și FAV- Fundația Arte Vizuale.

Expoziția poate fi vizitată din 23 iulie până în 31 iulie, între orele 10.00 – 20.00 prețul unui bilet este de 5 lei, iar biletul poate fi plătit doar cu numerar. Vineri 23 iulie de la 18:00, în Sala Arcadia, a fost prezentă o parte din echipa proiectului – Sabina Baciu, ShortsUP și Ciprian Făcăeru, Augmented Space Agency, iar de la 19:00 în Sala Mare, s-au putut viziona 3 scurtmetraje românești, digitalizate în cadrul proiectului. 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.