Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/07/2021
Lifestyle / Hai Hui cu Swit Rocs

HAIHUI cu Swit Rocs – Copilărie-n (calen)Dar

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii HAIHUI cu Swit Rocs – Copilărie-n (calen)Dar Share HAIHUI cu Swit Rocs – Copilărie-n (calen)Dar


Dragă copil mare,

Poate suntem născuți în aceeași perioadă și ești și tu un copil mare cu suflet de copil mic, nostalgic după simplitatea frumoasă, colorată și pură a pătrunderii noastre în lume, după jocurile care ne-au format și după poveștile cu tâlc ale bătrânilor noștri care ne-au învățat să visăm. Sau, poate, ești părinte ori bunic și ți-ai dori ca micul tău să sară mai mult coarda, să colecționeze pietricele favorite pentru șotron, să citească basme nemuritoare, să coloreze, să se uite curios la harta lumii lipită pe partea din dos a ușii de la debara și să te întrebe pe ce insule trăiesc sirene și balauri, să ia mai mult din naturalețea autentică a trecutului și mai puțin din realitatea virtuală a viitorului. Sau poate îi oferi deja asta, cât de minunat trebuie să fie! Copil de orice fel, părinte, bunic sau om bun, nu mă îndoiesc că iubești poveștile. Iar eu, eu ador lucrurile și oamenii care spun povești prin ceea ce sunt, fără a fi nevoie să se folosească de cuvinte. O astfel de poveste (cât mai nemuritoare, sper și cred) am descoperit recent, în minunata Țară a Făgărașului.

Dă play, pornește volumul și intră în lumea Poveștii Calendarului alături de HAIHUI cu Swit Rocs!

Ocrotită de crestele falnice ale Munților Făgăraș, șoptită-n șipot de apă de râu, înconjurată de lanuri întinse, castele și sătuce tradiționale, Povestea Calendarului te prinde în farmecul ei de cum pășești pe poartă, indiferent dacă ți-e drag de vremurile în care făceai schimb de abțibilduri de la guma Turbo ori dacă ești mulțumit că poți juca Turbo Racing League pe ultimul model de tabletă. Povestea Calendarului este o aventură de familie, în care au pus umăr, suflet și praf de vise fiecare membru al unei frumoase familii din Sibiu, cât și prietenii apropiați, și care continuă să o facă, zi de zi, înainte și după încheierea programului cu oaspeții. Gândit ca un parc de distracții manifest pentru frumusețea Țării Făgărașului și pentru întoarcerea la origini, pornit din joacă și din dor de joacă, Povestea Calendarului și-a deschis porțile din luna iulie a acestui an și este plină de surprize! Organizată în jurul a 12 căsuțe tematice, create cu o migală și cu o atenție la detalii care te fac să te oprești minute în șir în fața fiecăreia să le descoperi, să le admiri și să te crucești, ele traduc în culoare și formă cele 12 luni ale anului, explicate în felul în care o făceau și o știau bătrânii de odinioară.

Bun venit în lumea magică a Poveștii Calendarului!

Dulce-s ca o acadea/ Vrei să stai în preajma mea/ Omuleți din turtă dulce/ Gerul ca să îl alunge

Dragobete vine iar/ Făurar e-n calendar!/ Inimioare și pupici/ De la mari până la mici!

Mărțișor mă știe lumea/ Și am iz de ghiocei/ Iar cu șnurul alb cu roșu/ Alung frigul dintre miei

Iepurașul a ascuns/ Niște ouă prin poiată/ Cine vrea să le găsească/ Luna s-o numească-ndată!

Plin de flori și de miresme/ Oare cine poate fi? Luna lui Florar, firește,/ Dar cum oare s-o numi?

Roșii, dulci, zemoase tare/ Fructele au gustul verii/ Vrem cireșe, spun copiii!/ Luna? O ghiciți voi, oare?

Mândră luna-a lui Gustar/ A sărit în calendar/ În fața suratei mele/ Să coc prune, nuci și mere

Lunile sunt lungi și calde/ Spicele pe câmp rodesc/ Noi vom coace-o pâine bună/ În cuptorul bătrânesc

E cu numele Răpciune/ Sună trâmbița în lume/ Că începe iarăși școala/ S-a topit în zare, vara

Nestemate în copaci/ Diamante-n firul ierbii/ Covor alb pe jos se-așterne/ Gura sobei, povești cerne

Cu măști și dovleci sculptați/ Brumărel bate la ușă/ Ori ne dați, ori nu ne dați/ Cu binețe ne tratați!

Luna cea mai înghețată/ De copii e așteptată/ Omătul și săniuța/ Moș Crăciun cu bocceluța!

Pe lângă cele 12 căsuțe care impersonează câte o lună a anului, există numeroase locuri de joacă pentru copii – leagăne, tobogane, șotron, jocuri cu mingea etc., multe zone de relaxare răspândite prin toate colțurile – băncuțe, pufuri, balansoare, locuri special amenajate pentru a realiza fotografii instagramabile, precum și un restaurant mare, cu preparate tradiționale românești, amplasat în centrul complexului și care oferă o panoramă deosebită asupra căsuțelor, indiferent de poziția în care te așezi. Indiscutabil, Povestea Calendarului are file scrise pentru orice vârstă! Deși suprafața parcului nu este una foarte mare, îți poți petrece lejer o bună parte din zi admirând căsuțele, relaxându-te cu o limonadă cu fructe de pădure și ascultând muzica de basm care se aude din difuzoare. Lucrul acesta este cu atât mai valabil în zilele de week-end, când se organizează diverse activități, de la jocuri cu clovni, muzică și dans alături de un DJ vesel și o zână zgubilitică, pictură pe față, ateliere, desen, lectură de povești și multe alte surprize care vor fi dezvăluite, încetul cu încetul de creatorii acestui loc de vis unic în România.

Povestea Calendarului are file pentru orice vârstă!

Există numeroase colțuri romantice…

… colorate…

… instagramabile!

O pauză de masă cu preparate tradiționale este cel puțin binevenită după plimbarea prin parc

Atenția la detalii este prezentă în fiecare cotlon al parcului

Oriunde te-ai așeza să iei masa, priveliștea este minunată!

În week-end este recomandat să faci o rezervare în prealabil la restaurant

Dragă copil mare,

Povestea Calendarului este o poveste dinamică, pornită dintr-un vis de copil mare cu suflet de copil mic, care și-a publicat primele pagini mai devreme decât era plănuit și care se scrie pe măsură ce se citește și se trăiește. Tu, dragă cititor, dragă vizitator, dragă om bun, ești de acum parte din ea. Acțiunile tale, fără doar și poate, vor fi și ele parte din poveste așa că, rogu-te, asigură-te că ele doar o vor înfrumuseța și îi vor asigura viața veșnică. Exact cum ne-am fi dorit să aibă copilăria noastră. Am plecat înspre Porumbacu de Sus din Brașov, într-o duminică, dis de dimineață, convinsă că voi vedea doar niște căsuțe frumos colorate, pregătite să stea la poză. Iar eu, eu eram pregătită să mă pozez frumos cu ele și apoi, în câteva zeci de minute, o oră, poate, să îmi văd de drum. Sentimentul de acasă, acel acasă liniștit al unei copilării mult iubite și prea îndepărtate pe care nu îl pot descrie în cuvinte și care m-a întâmpinat de cum am pătruns pe poartă nu m-a părăsit o clipă cele câteva ore bune în care m-am plimbat prin parc și nu m-a părăsit nici astăzi, când îți scriu aceste rânduri. Pentru acest sentiment, doar, și merită să străbați lumea întreagă! Apăi când te gândești că îl poți afla taman aici, în Țara Făgărașului!

Cu drag,

Un suflet de copil care și-a primit copilăria-n (calen)DAR

Fii parte din Povestea CalendaruluiFacebook/ Instagram/ Site

Fii parte din Povestea HAIHUI cu Swit RocsFacebook/ Instagram/ Articole

HAI LA CONCURS!

Dacă te-a cucerit și pe tine minunata Poveste a Calendarului, te invit să participi la unul dintre cele 2 concursuri organizate pe pagina mea de Facebook (click aici), respectiv pe pagina mea de Instagram (click aici).

Premiul de pe fiecare pagină constă într-o vizită în familie la Povestea Calendarului – acces gratuit 2 adulți + copii, alături de un voucher de consumație în valoare de 200 RON la restaurantul tradițional al parcului. Cele 2 concursuri se desfășoară simultan, în perioada 22.07 ora 08.00 și 30.07 ora 08.00. Succes!

Povestea Calendarului este una dinamică, iar tu ești, de acum parte din ea! 

Niciun colț al Poveștii Calendarului nu este lăsat la voia întâmplării

Povestea Calendarului – străjuită de Făgărașii cei falnici…

… și ocrotită de puritatea copilăriei

UTILE:

  • Povestea Calendarului se află în Porumbacu de Sus, la 40 km de Sibiu, 90 km de Mediaș, 113 km de Brașov și 119 km de Alba Iulia
  • Orarul de vizitare este zilnic, între 9-19 (luni-joi) și 9-22 (vineri-duminică)
  • În zilele de week-end se organizează diverse evenimente pentru copii care sunt anunțate pe pagina de Facebook a parcului
  • Taxa de vizitare este 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii peste 3 ani
  • Există terase și un restaurant unde se poate lua masa sau servi o băutură
  • Parte dintre căsuțe pot fi vizitate și în interior, urmând ca toate să fie deschise publicului

BONUS:

Povestea Calendarului este, la rândul ei, parte dintr-o poveste mai mare, aceea a minunatei Țări a Făgărașului. În cazul în care ai mai mult timp la dispoziție și ți-ai dori să mai vizitezi ceva în zonă, iată în cele ce urmează 3 idei din care să te inspiri.

  • Castelul de Lut de la Valea Zânelor

La nici 100 de metri de Povestea Calendarului se află, poate, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România, Castelul de lut de pe malul râului Porumbacu. O altă afacere curajoasă și deosebită de familie, proiectul a fost demarat în urmă cu 7 ani în direcția unui hotel unic în România (și, iată, după 7 ani încă ar fi fost unic!), însă a sfârșit cum sfârșesc multe idei bune, atunci când mercantilismul ia locul rațiunii inițiale. Castelul se poate vedea doar pe exterior, este, într-adevăr, foarte atractiv și instagramabil, însă este de cumpănit dacă merită să te calci în picioare cu sute de persoane la orice oră din zi pentru o fotografie. Pentru că altceva nu ai ce face acolo. Imediat lângă castel, cât vezi cu ochii, chioșcuri, tonete, porumb fiert, baloane, șosete, socată, manele, langoși, căciuli de blană, acadele, înghețată, pistoale cu apă și, dacă te gândeai la ceva și mi-a scăpat, este vina mea, sigur vei găsi pe acolo. Taxa de vizitare este de 10 lei/ personă, iar copiii sub 3 ani au acces gratuit.

Castelul de lut la începuturi, când nu era o atracție turistică atât de căutată

Castelul, văzut din grădina de pe malul râului Porumbacu

O secundă păzită zeci de minute – doar eu și castelul!

Și alte zeci de minute – doar castelul!

  • Palatul Brukenthal din Avrig

La 15 km de Povestea Calendarului se află reședința de vară a lui Samuel von Brukenthal. Îmi doream de mai mulți ani să vizitez grădinile palatului, însă, prima dată când am ajuns la intrare, persoana care mă însoțea mi-a spus arată mai rău decât căminul cultural de la mine de la sat, eu nu intru. A doua oară, altă persoană mi-a spus de ăia 20 de lei, la cum arată, mai bine mergem la o bere! A treia oară a fost cu noroc hai să intrăm, dacă tot am ajuns până aici… Din foarte păcate, Palatul Brukenthal este un exemplu dintre multe astfel din România. Deși a fost restaurat și introdus în circuitul turistic cu 10 ani în urmă, clădirile istorice par să cadă peste tine. Văzut din exterior, nu cred că să exercite o atracție prea mare în ochii privitorului, însă, dacă ai drum prin zonă și se mai și nimerește să fie și o zi însorită, îți recomand, cu drag, să îi faci o vizită. De îndată ce treci de fațada scorojită care dă la stradă, pătrunzi într-o grădină de poveste, liniștită, cu alei pe care te poți plimba, o fântână minunată și clădiri istorice. Două dintre acestea pot fi vizitate, iar la finalul plimbării te poți relaxa în oranjeria elegantă, dacă mă întrebi pe mine, cel mai bine întreținută din tot domeniului. Palatul oferă cazare și găzduiește evenimente de orice tip, deci, ia in calcul, că tocmai în timpul vizitei tale ai putea da de o nuntă sau de un botez, lucru chiar foarte probabil. Taxa de vizitare este de 20 lei/ persoană.

Dă o șansă Palatului Brukenthal, în ciuda fațadei exterioare

Colț de grădină cu miros de lavandă

Cel mai pozat colț al grădinii palatului

Două corpuri de clădire pot fi vizitate și în interior

Clădirea principală, văzută de lângă fântână

Dacă mergi în week-end, sunt șanse mari să te nimerești în timpul unui eveniment privat

Palatul Brukenthal – e cum e, dar cum ar putea fi…

  • Abația Cisterciană de la Cârța

La 22 km de Povestea Calendarului se află Abația Cisterniană de la Cârța, prima construcție gotică din Transilvania și singura de acest tip care nu a fost distrusă. Încă. Și în totalitate… Din păcate și totuși din fericire, este un loc mult mai puțin frecventat de turiști (lucru pe care îl apreciezi cu atât mai mult dacă tocmai te-ai întors de la Castelul de Lut), astfel că m-am putut lăsa în voia imaginației în timp ce m-am plimbat prin minunea construită de ordinul cistercienilor, cu sute ani în urmă, taman într-o mlaștină. Exteriorul mănăstirii, precum și capela și cimitirul eroilor sunt într-o stare destul de bună, în schimb sala capitulară, biblioteca, dormitoarele, sunt acum doar o ruină. Totuși, una care lasă și mai mult loc de visare. Nu cred să existe un program strict de vizitare, însă sunt afișate mai multe numere de telefon la care puteți suna în cazul în care nu este nimeni la intrare. Taxa de vizitare este de 5 lei/ persoană.

Abația cisterciană de la Cârța într-o zi cu atmosferă gotică

Ruinele bibliotecii și ale dormitoarelor

Ruinele unei povești de demult

Parte din abație este, încă, foarte bine prezervată

Iar restul, este cu atât mai atrăgătoare

Dacă ai drum, rezervă-ți măcar o oră aici, nu îți va părea rău!

În loc de încheiere

Toate cele 4 locuri despre care ți-am povestit în articolul acesta sunt locuri unice în România, care au luat naștere dintr-un vis și au scris o poveste. Unele povești au fost dictate de pe pământ, altele din ceruri, cert este că toate au fost atinse de suflul timpului și de mâna omului. Îți doresc, cum îmi doresc și mie de altfel, ca tot ce atinge mâna ta, dragă copil mare, să ofere viață. Că de luat, ia timpul.

Oferă viață prin fiecare atingere…

… că de luat, ia timpul…

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.