După un an de pauză, fenomenul Feeric Fashion Week revine cu forțe proaspete: cea de-a XIII-a ediție va avea loc între 21 și 25 iulie 2021, fiind ”primul eveniment de modă important derulat în mod tradițional la nivel mondial”. Despre ediția 2021, dar și despre cum a afectat și schimbat pandemia lumea modei, am stat de vorbă cu Mitichi, organizator FFW.
Ediția 2021 se întâmplă după un an de pauză în care întreaga lume s-a schimbat. Care e starea modei în momentul de față și cât de afectată e această industrie de pandemie?
Feeric Fashion Week, spre deosebire de alte săptămâni ale modei, se întâmplă o dată pe an. E un sistem extrem de particular dar sustenabil în același timp pentru că astfel nu punem presiune pe designerii independenți din toată lumea să creeze sezon de sezon colecții. Pandemia a făcut situația și mai grea pentru sectorul modei. Poate unul dintre cel mai grav afectate alături de Horeca și sectorul cultural. În toată perioada de lockdown oamenii nu au avut nevoie să schimbe prea des hainele și astfel, colecții întregi au rămas nevândute în industrie. Designeri cu banii blocați în stocuri de materiale sau investiții făcute în ateliere au avut de suferit nu doar la nivel de vânzări, ci și în ceea ce privește dinamica creativă total afectată de depresia generală. Anul 2020 nu a fost unul favorabil modei, dimpotrivă.
Ai observat schimbări în felul în care oamenii se raportează acum la modă, la achiziții noi și la tendințele actuale?
Ultimul an a marcat negativ situația economică în sectorul modei însă e posibil să existe și un impact pozitiv pe termen lung. Mai preocupați de proximitate și de ce se întâmplă în universul restrâns al fiecăruia, sper că oamenii au înțeles mai bine nevoia autoeducării în privința consumului. Nu avem nevoie de atât de multe haine. Avem nevoie să fim mai atenți la ce fel de haine purtăm, cât de calitative sunt, cât de versatile, ce resurse consumă pentru a ajunge în garderoba noastră și cât poluează după ce le aruncăm. În concluzie, cred că un nou trend în lumea modei care prinde deja sens la un public larg e sustenabilitatea, reciclarea.
Faptul că tot mai multe evenimente se reiau e un semnal că viața merge mai departe, dar altfel. În ce moduri a schimbat, transformat pandemia ediția din acest an a Feeric Fashion Week?
Să știi că în industrie nu se prea reiau evenimentele. În continuare fashion week-urile internaționale se organizează online sau mixt, însă Feeric propune o variantă în totalitate offline. Suntem cu deosebire un fashion week versatil și de fapt prin creativitate am și reușit să atragem atenția în lume, iar această versatilitate ne permite să ne adaptăm și condițiilor actuale. Acum câteva zile colaboratorii și prietenii de la cea mai mare agenție de producție media în modă, ImaxTree, ne-au felicitat că suntem primul eveniment de modă important derulat în mod tradițional la nivel mondial.
Pentru mulți creatori acest hiatus a fost extrem de productiv. Se reflectă această schimbare, acest plus de creativitate în colecțiile pe care le vom vedea la Sibiu? Ce designeri își vor expune creațiile?
Într-adevăr sunt designeri extrem de puternici în ceea ce privește adaptabilitatea și aceste procese de izolare și interiorizare pe care le-au parcurs de-a lungul unui an le-a făcut bine. Cu toate acestea vorbim despre niște excepții, dar pe care le aducem în Feeric. Designeri români remarcabili sau branduri precum Bianca Popp, Olga Mihoc, Ramelle, Alexandru Floarea și alții vor prezenta colecții alături de oaspeți internaționali din Monte Carlo, Los Angeles, Milano, în prezența invitaților din Spania, Franța, Italia, Belgia, Pakistan, Egipt, USA și, evident, România.
O particularitate a FFW constă în faptul că cele mai neașteptate locuri din oraș se transformă ca prin magie în decoruri pentru fashion show-uri. Prin ce locații inedite ne va purta Feeric în acest an?
Lista de locații e an de an actualizată în funcție de regie și poveștile pe care îmi doresc să le creez și să le transmit publicului, dar mereu în relație cu piesele vestimentare și inspirația avută de designer. Anul acesta nu încercăm să șocăm prin spectacol, ci să oferim mai multă emoție. Cred că întâmplarea pandemiei ne obligă să facem asta, să conectăm din nou omul cu artistul, consumatorul cu designerul și publicul cu emoția artistului. Voi duce Feeric la mine în sat, la Apoldu de Jos pentru a ne întoarce la rădăcini și a reparcurge traseul care ne-a adus aici. Apoi centrul orașului va prinde din nou aer monden în Piața Aurarilor, strada Cetății, Piața Huet și Turnul Sfatului. Alte prezentări se vor derula la Boromir, în parcarea din Promenada Mall și pe un șantier al unei clădiri cu o priveliște importantă. Cartierul general al proiectului va fi la Gold Cinema unde se va derula și unul dintre cele mai estetice si pline de glam evenimente din festival. Evident că vom închide FFW pentru public cu gala din Piața Mică, urmând ca a doua zi orașul să devină scenă pentru ședințele foto organizate de către marile reviste internaționale.
Spui adeseori că Feeric înseamnă mai mult decât prezentări de modă, Feeric înseamnă magie. Cum ai defini magia Feeric?
Magia e dată de oameni. De cei pasionați și motivați de dorința interioară de a fi parte dintr-un proiect internațional de amploare, plin de suflet. Hashtag-ul oficial e #FeelFeeric și e unul real pe care oaspeții îl folosesc frecvent în postările lor chiar și atunci când nu sunt aici. Anul trecut au lipsit oamenii și odată cu ei și magia, dar anul acesta reluăm conexiunea feerică și vom realiza împreună acea magie de care ne e dor tuturor și pe care sperăm să o transmitem și celor ce nu pot fi aici.
Autor RĂZVAN SĂDEAN