Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/07/2021
Artă & Cultură / Carte

Libris.ro: Ce cărți au citit românii în 2021. Comanda medie, în creștere cu 10% față de 2020

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Libris.ro: Ce cărți au citit românii în 2021. Comanda medie, în creștere cu 10% față de 2020 Share Libris.ro: Ce cărți au citit românii în 2021. Comanda medie, în creștere cu 10% față de 2020


Românii citesc mai variat, mai multă psihologie și din ce în ce mai multe cărți în limba engleză și eBooks, arată datele Libris.ro. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creștere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză, iar în topul vânzărilor continuă să se afle si autori români contemporani. Mai mult, media comenzii a crescut cu 10% la nivelul primului semestru.

Libris.ro: Ce cărți au citit românii în 2021. Comanda medie, în creștere cu 10% față de 2020

Peste 1,2 milioane de cărți au ajuns în prima jumătate a anului la cititori din toată țara, în urma comenzilor plasate pe Libris.ro. Cele mai multe comenzi s-au făcut din București, Cluj, Timiș, Brașov și Iași, iar la polul opus se află județele Mehedinți, Giurgiu și Tulcea.

Cea mai bine vândută carte a fost în această primă jumătate de an Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl. De asemenea, noile apariții editoriale au intrat rapid în topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al românilor pentru titluri recunoscute internațional.

Astfel, în top cele mai căutate noi apariții se numără Auschwitz, ultima stație – Eddy de Wind, O chestiune de viață și de moarte – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, Răspunsuri scurte la marile întrebări – Stephen Hawking, Copilul tău. Părinții tăi. Tu – Ioana Chicet-Macoveiciuc și Fiica Reichului – Louise Fein.

Remarcăm o efervescență crescută în rândul cititorilor, care revin constant pentru a se bucura de noile apariții editoriale, care investesc mai mult în lectură. Se conturează tot mai evident un comportament al cititorului rafinat, care caută comori ascunse printre rafturile librăriei online, recomandările din partea echipei noastre fiind de multe ori un argument pentru a face achiziția. Cititorii petrec mai mult timp pe site, explorând colecții și titluri noi, a explicat Laura Țeposu, fondator și CEO Libris.ro.

Comanda medie a depășit pragul de 100 de lei, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2020 și cu 25% față de 2019, când aceasta era de 82 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul 2019 s-au înregistrat pe segmentul de dezvoltare personală (48%), biografii (33%) și cărți pentru copii (19%).  În raport cu 2020, Biografiile și Dezvoltare personală au avut creșteri de 25%, respectiv 20%.

Ilfov, județul cu cele mai mari creșteri

La nivel de județ, dinamica pozitivă este mai evidentă în Timiș și Cluj, unde creșterile înregistrate în valoarea comenzilor depășesc 25% față de perioada similară din anul etalon 2019. În București creșterea valorică față de 2019 a fost de 15%.

Analizând cifrele de vânzări la nivelul întregii țări, am remarcat un fenomen interesant. Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate județele țării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de înțelegere a situației și de evadare din cotidianul știrilor negative. Anul acesta însă, probabil pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cumulat cu revenirea masivă la birou și pe dorința de a petrece mai mult timp în afara casei, făcând lucruri care anul trecut erau restricționate, deci a reducerii timpului alocat lecturii, frecvența comenzilor online de carte s-a redus în majoritatea zonelor tării – remarcă Laura Țeposu.

Județele care au păstrat anul acesta o dinamică pozitivă accentuată față de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% creștere, Buzău, cu 33% și Constanța, cu 23%.

Cea mai spectaculoasă creștere o are județul Ilfov, unde înregistrăm vânzări peste dublu față de anul trecut. Este un semn că rezidenții din Ilfov, care lucrează în București, solicitau livrarea la birou, fiind asimilați zonei București, însă pe fondul continuării muncii la distanță, livrarea se face acum acasă – completează Laura Țeposu.

Top 10 cele mai vândute cărți ianuarie – iunie 2021

Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl

500 de adevăruri uimitoare și amuzante

Arta manipulării – Kevin Dutton

Auschwitz, ultima stație – Eddy de Wind

Gânduri către sine însuși – Marcus Aurelius

500 de adevăruri incredibile și trăsnite

O chestiune de viață și de moarte – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom

Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama – Mihai Bendeac, Emilia Bendeac

Curajul de a nu fi pe placul celorlalți – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Dumbrava minunată – Mihail Sadoveanu

Top 10 recomandări făcute de echipa Libris.ro

1.Cum am învățat să înțeleg lumea – Hans Rosling. Fanny Hargestam
2. Toate la locul lor – Oliver Sacks
3. Jurnalul unei iubiri pierdute – Eric-Emmanuel Schmitt
4. Cum să ne păstram copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate
5. Circe – Madeline Miller
6. Regatul umbrelor. Seria Grisha. Vol.1 – Leigh Bardugo
7. Pisica și orasul – Nick Bradley
8. StresAnti – Mithu Storoni
9. Povestea fără sfârșit – Michael Ende
10. Modele mentale – Peter Hollins

Top 10 cei mai vânduți autori în 2021

1.Irvin D. Yalom
2.Ioana Chicet-Macoveiciuc
3. Jill Tomlinson
4. Dumitru Constantin Dulcan
5. Eric-Emmanuel Schmitt
6. Lise Bourbeau
7. Stefanie Stahl
8. Kristin Hannah
9. Sven Nordqvist
10. Roald Dahl

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută