Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/06/2021
Lifestyle / Sport Viața Orașului

Interviu cu organizatorul Turului Ciclist al Sibiului, Cosmin Costea: ”Ne străduim să aducem de fiecare dată câte ceva nou”

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Interviu cu organizatorul Turului Ciclist al Sibiului, Cosmin Costea: ”Ne străduim să aducem de fiecare dată câte ceva nou” Share Interviu cu organizatorul Turului Ciclist al Sibiului, Cosmin Costea: ”Ne străduim să aducem de fiecare dată câte ceva nou”


În 2021, Turul Ciclist al Sibiului își începe cel de-al doilea deceniu de existență printr-o ediție explozivă care va avea loc între 3 și 6 iulie. Competiția din acest an vine cu recorduri și premiere, dar și cu trasee care acoperă peste 570 de km din județul Sibiu și nu numai. Despre toate acestea am stat de vorbă cu organizatorul Turului Ciclist al Sibiului, Cosmin Costea.

 

Interviu cu organizatorul Turului Ciclist al Sibiului, Cosmin Costea: ”Ne străduim să aducem de fiecare dată câte ceva nou”

(în foto: Cosmin Costea de vorbă cu doi cicliști din SUA)

 

”Turul Sibiului nu e doar despre tricoul galben, așa că ne străduim să aducem de fiecare dată câte ceva nou”

 

În 2020, Turul Ciclist al Sibiului a dat tonul, la nivel internațional, competițiilor de ciclism, fiind prima cursă de categorie 2.1 care a avut loc după debutul pandemiei. Se poate spune că această întâmplare a fost o carte câștigătoare pentru Sibiu?

A fost o carte câștigătoare pentru România. Faptul că am fost prima competiție din calendarul UCI, în pandemie, ne-a ajutat din două direcții. În primul rând a arătat că suntem capabili să organizăm un eveniment în condiții totale de siguranță, nu s-a înregistrat nici măcar un singur caz pozitiv de Covid pe parcusul Turului. În al doilea rând, am atras la start echipe de World Tour, care până în acel moment nu au avut la dispoziție alte competiții în care să-și verifice sau îmbunătățească forma. Și, odată venite, au constatat că oferim standarde similare cu orice altă competiție la care participă de regulă și au transmis acest semnal și altor echipe de World Tour.

Turul Ciclist al Sibiului își confirmă și în 2021 anvergura, printr-un line-up demn de Turul Franței, al Italiei sau al Spaniei, și aduce la linia de start un număr record de 29 de echipe profesioniste. Ce echipe vom revedea sau urmări în premieră la Sibiu, în cadrul celei de-a XI-a ediții?

E remarcabil că vine Bora să-și apere titlul câștigat anul trecut și salutăm prezența echipei Quebeca la start. Și-au mai manifestat dorința de a participa alte trei echipe de World Tour: Astana, Bahrain Victorius și Movistar. Însă nu au mai ajuns, anul acesta, din motive legate de lot, urmează Olimpiada și mulți cicliști și-au stabilit acest obiectitv. Dar noi ne bucurăm să putem oferi echipelor pro-continentale și mai ales continentale posibilitatea de a participa la o competiție de top, alături de cele mai bune echipe din lume. Turul Sibiului e o competiție dură, cu două din trei etape cu final în cățărare, dar în același timp oferă echipelor un confort unic, pentru că păstrăm cartierul general în aceeași locație: Sibiu.  

Turul Ciclist al Sibiului e o competiție axată pe munte, astfel încât, traseele pe care le propune nu sunt doar spectaculoase, ci și adevărate provocări pentru cicliști. Prin ce puncte de pe harta Sibiului și nu numai vor fi purtați cicliștii în cele trei etape?

Păltinișul și Bâlea Lac sunt cele două cățărări clasice care definesc Turul. Iar anul acesta includem din nou pe traseu o bucățică din Transalpina, încoronată de frumoasa cățărare de la Jina și propunem o urcare în premieră: Hula Mediașului. Pe Bâlea Lac se stabiliește, de regulă, câștigătorul, dar noi știm că Turul nu e doar despre tricoul galben, așa că ne străduim să aducem de fiecare dată câte ceva nou. Anul acesta, de exemplu, după o pauză de câțiva ani, Turul Sibiului trece din nou în județul Alba, prin Sebeș și Blaj, în două etape distincte. 

O noutate a ediției din acest an e competiția destinată bicicliștilor amatori. Ce provocări îi așteaptă pe cei care vor participa la această cursă? Și ce traseu ați conceput pentru ei?

Încă de la prima ediție ne-am gândit și la amatori, așa că avem King of the Mountain pe Păltiniș și o competiție dedicat copiilor, în oraș, Green Day Kids. E important ca amatorii să se simtă parte a Turului Sibiului, pentru că e și despre ei. Și pentru că Transfăgărășanul reprezintă visul oricărui ciclist din România, ne-am gândit să le oferim amatorilor posibilitatea de a face această cățărare în aceleași condiții cu profesioniștii, cu circulația restricționată și arbitraj. Așa s-a născut Transfăgărășan Challenge, care se desfășoară pe legendarul drum în aceeași zi cu etapa 2, când și profesioniștii ajung la Bâlea Lac. Faptul că locurile s-au epuizat în câteva zile și că a fost nevoie să le suplimentăm, arată cât de așteptată a fost această competiție.

Un spectacol sportiv fără public e greu de conceput. Ce recomandări aveți pentru cei care-și doresc să participe live, de pe margine?

Să poarte mască și să păstreze distanța. Încă nu știm care vor fi reglementările la startul competiției. Ne-ar plăcea să vedem oameni pe marginea drumului, dar siguranța cicliștilor e mai importantă. În plus, ne dorim să arătăm că la noi nu se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în Turul Franței, când o spectatoare care a vrut să le transmită bunicilor un mesaj pe o pancartă a provocat o cădere masivă în pluton. Ca să ne bucurăm cu toții de spectacol e important să nu se întâmple așa ceva. Oricum, Turul Ciclist al Sibiului e transmis integral nu doar online, ci și la televizor, pe Digi Sport, ceea ce reprezintă o noutate.

Turul Ciclist al Sibiului a intrat în acest an în al doilea deceniu de existență. Cum vi-ați dori să arate următorii 10 ani pentru competiția de la Sibiu?

Eu mi-am văzut visul împlinit, am văzut la start echipe de World Tour, pentru prima dată în România. Cum mi-aș dori să arate în următorii ani competiția? Să continue trendul pe care l-a bătătorit deja, să fie un tur care an de an vine cu premiere și contribuie la ridicarea ciclismul românesc.

 

Autor RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută