Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2021
Artă & Cultură / Artiști urbani

Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România Share Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România


Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România

Până în primăvara lui 2021, cea mai mare pictură murală din România se afla la Sibiu, fiind opera artiștilor din Sweet Damage Crew. Aceasta a apărut în cadrul Festivalului Internațional de Street Art din Sibiu, în 2020, și se întinde pe 525 de metri pătrați. Însă, ea a fost devansată de lucrarea artiștilor vizuali Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu, care au fost invitați în toamna anului trecut să vină cu propuneri pentru îmbrăcarea estetică a pereților unui bloc din București, care se afla în proces de anvelopare. Pictura murală a fost finalizată în luna mai și poate fi admirată pe 3 dintre cele 4 laturi ale blocului de la adresa Marășești 42, din intersecția Budapesta. 

Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România

Pictura murală a lui Gurjii și Modreanu arată impresionant nu doar în realitate, dar și pe hârtie, în cifre. Aceasta se întinde pe o suprafață de 2500 de metri pătrați, a fost lucrată cu peste 120 de nuanțe de vopsea lavabilă de exterior și au fost necesare 44 de zile de muncă pentru a fi finalizată de echipa formată din doar 2 oameni, cei doi artiști. Apropo de acest lucru, Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu fac echipă de peste 6 ani și colaborează în diverse proiecte artistice și inițiative din domeniul artelor vizuale. De asemenea, ei conduc și un spațiu expozițional și construiesc proiecte culturale de artă vizuală cu scopul de a implica cât mai mult din comunitatea de artiști autohtoni.  

Cei doi și-au descris lucrarea ca făcând parte din zona decorativă a artelor vizuale, iar pentru acest lucru au făcut un colaj din litere, cifre și elemente vegetale suprapuse peste un tipar geometric. Tot ei susțin că nu au botezat lucrarea, ea fiind în prezent cunoscută fie ca „Cea mai mare pictură murală din România”, fie, mai simplu, ca „Murala de la Budapesta”.

Cele mai mari provocări ridicate de execuția picturii au fost legate, bineînțeles, de dimensiunea foarte mare, iar acest lucru le-a solicitat nu doar imaginația, dar și fizicul, deoarece s-au văzut nevoiți să se plimbe constant pe schelele întinse pe cele 9 etaje, cărând după ei găleți de 4 litri de vopsea. Mai mult, desenul a fost realizat de mână, fără a folosi un proiector pentru a-i ghida în trasarea corectă a conturului formelor geometrice, a literelor sau elementelor vegetale. 

Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România

Recis

Pictura lui Gurjii și Modreanu nu a rămas fără ecouri, majoritate locatarilor s-a arătat mulțumită, dar și trecătorii sunt impresionați de ceea ce pot să vadă acum în intersecția de la Budapesta. Mai mult, fotografiile apărute în social media au atras comentarii care sugerează că toate blocurile gri, care trec prin procesul de anvelopare, ar trebui să fie decorate astfel, cu picturi murale care să stimuleze imaginația și să aducă un plus de valoare locului. Este o idee care în această zonă este destul de bine reprezentată, deoarece pe bulevardul Dimitrie Cantemir, la distanțe mici de „Murala de la Budapesta”, mai există două picturi de mari dimensiuni, realizate pe fațadele altor două blocuri. Una dintre ele este făcută de Recis (membru Sweet Damage Crew), în cadrul festivalului de street art Outline, din 2018. Cea de-a doua este realizată de Okuda (artistul spaniol Oscar San Miguel), în 2017, ca un omagiu adus diplomaților Jose Rojas și Manuel Gomez-Barzanallana, miniștri ai legației Spaniei în România între anii 1940 și 1945, care au salvat de la exterminare peste 100 de evrei sefarzi în București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dumitru Gurjii și Mircea Modreanu au desenat pe un bloc din București cea mai mare pictură murală din România

Okuda

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută