Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 24/06/2021
Film

FAST AND FURIOUS 9. 20 de ani de filme cu mașini pe steroizi

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii FAST AND FURIOUS 9. 20 de ani de filme cu mașini pe steroizi Share FAST AND FURIOUS 9. 20 de ani de filme cu mașini pe steroizi


În ultimul an pandemia a pus industria cinematografică pe pauză, dar în luna iunie lucrurile încep să se dezmorțească, iar blockbusterele revin în sfârșit în cinematografe. Unul dintre primele care va urca pe marele ecran este mult așteptatul „Fast & Furious 9” (premiera: 25 iunie). Însă, până la a începe să vorbim despre faptul că au fost necesare 9 părți pentru a afla că Dom (Vin Diesel) are un frate, să vorbim un pic și despre faptul că saga „Fast & Furious” împlinește anul acesta 20 de ani și că este una dintre cele mai profitabile francize din toate timpurile, cu încasări totale de peste 5,8 miliarde de dolari. 

FAST AND FURIOUS 9. 20 de ani de filme cu mașini pe steroizi

Totul a început în 2001, când regizorul Rob Cohen l-a abordat pe Paul Walker pentru un nou proiect cinematografic, iar actorul a venit cu această fantezie, de a amesteca filmele „Days of Thunder” (1990) cu „Donnie Brasco” (1997) și „Point Break” (1991), iar treaba asta a reprezentat întreaga esență a tuturor filmelor „Fast and Furious” care au urmat. Paul Walker avea să interpreteze rolul polițistului sub acoperire, a cărui misiune era să-și facă loc în lumea ilegală a curselor underground de mașini din Los Angeles, iar Diesel a acceptat greu să joace în primul „Fast and Furious”. 

Cu Walker și Diesel la bord, primul „The Fast and Furious” a văzut lumina zilei în luna iunie a lui 2001, iar încasările au depășit orice așteptări – cu un buget de 38 de milioane de dolari, el a adus acasă 207 milioane de dolari. De aici, totul e istorie, pentru că încasările au crescut spectaculos cu fiecare sequel, asta chiar dacă „2 Fast 2 Furious” (2003) s-a întâmplat fără Diesel, iar a treia parte a avut loc fără ambii actori. Abia în 2009 Walker și Diesel au făcut din nou echipă pentru „Fast and Furious 4” și au ținut-o așa până la tragicul accident în care Paul Walker și-a pierdut viața, în 2013. Apoi, doar Diesel a rămas imaginea principală a francizei până în prezent.   

În cea de-a 9-a parte aflăm și că Dom (personajul interpretat de Vin Diesel) are un frate, Jakob, cu care nu a rămas în cele mai bune relații – totul s-a răcit între ei în urmă cu 30 de ani, când tatăl lor și-a pierdut viața într-un accident de mașină. Fratele este interpretat de John Cena, iar dacă ți se pare absurd că au fost necesari 20 de ani pentru a descoperi că Dom are un frate, află că în această parte mașinile ajung chiar și în spațiu. Mai mult, Michelle Rodriguez spunea că scenele de acțiune sunt atât de spectaculoase și absurde că spectatorii vor rămâne cu multe semne de întrebare atunci când vine vorba despre aplicarea legilor fizicii în F9. Dar, până la urmă, ăsta este și motivul pentru care atât de multă lume iubește franciza „Fast and Furious”.

Dintre surprizele cu care vine F9 pe marele ecran mai amintim: Han (Sung Kang) se va întoarce (el ar fi murit în “Fast and Furious 6”), cumva a supraviețuit și se pare că Letty știa acest lucru, dar l-a ținut secret; Jordana Brewster va reveni și ea în rolul Miei, sora lui Dom și soția lui Brian (Paul Walker), și este foarte posibil ca Brian să fie încă viu în universul Fast and Furious. Acest lucru a fost confirmat cumva de regizorului Justin Lin, care a spus că în această parte „vom simți prezența lui Brian” și va fi importantă și de impact. Personajul ar putea fi interpretat de unul dintre frații săi, Cody sau Caleb, care l-au mai interpretat și în “Fast & Furious 7”, după ce Walker și-a pierdut viața în acel teribil accident de mașină. 

Charlize Theron va reveni și ea în rolul maleficei Cipher (de fapt, ea ar fi cea care l-a angajat pe Jakob să-l omoare pe Dom), iar Helen Mirren va intra din nou în pielea lui Magdalene Shaw. Unele dintre cele mai spectaculoase scene vor implica un device magnetic de mare putere, montat pe o mașină, și care este capabil să atragă sau să respingă camioane sau chiar avioane. Așadar, e clar că „Fast and Furious 9” este exact ce trebuie pentru a da (re)startul sezonului de blockbustere în cinematografele de care ne-a fost atât de mare dor.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută