Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2021
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

Un nou performance work in progress la Teatrelli: „Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Un nou performance work in progress la Teatrelli: „Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu Share Un nou performance work in progress la Teatrelli: „Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu


Unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai momentului, atât în plan național, cât și în plan internațional, Eugen Jebeleanu montează în luna iunie la Teatrelli un performance work in progress după „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Institutul Francez din România. Reprezentațiile sunt programate în zilele de 28, 29 și 30 iunie.

Un nou performance work in progress la Teatrelli: „Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu

Creart Teatrelli (Lahovari)

Noua producție creart / Teatrelli aduce în prim-plan povestea tânărului Tom, al cărui parcurs pătrunde în intimitatea profundă a relațiilor interumane și a stigmatelor sociale. Între tandrețe și violență, personajele din textul lui Bouchard jonglează între statutul de victime și călăi, mânați de dorințe înnăbușite și porniri animalice.

Pentru acest performance work in progress Eugen Jebeleanu semnează deopotrivă conceptul, regia, dar și traducerea textului care stă la baza acestuia. 

Un nou performance work in progress la Teatrelli: „Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu

Eugen Jebeleanu. Foto: Adi Bulboaca

Textul lui Michel Marc Bouchard vorbește despre doliu, despre «închisori» și secrete. Autorul spune: «înainte să învețe să iubească, homosexualii învață să mintă. Suntem niște mitomani curajoși». Tom sunt eu și sunt acei tineri homosexuali care trăiesc în frică și culpabilitate. Îmi doresc cu acest proiect să aduc împreună teatrul și cinema-ul, într-o formă teatrală performativă în care cele două medii dialoghează, care să redea unghiul subiectiv al personajului central Tom, la intersecția dintre jocul realist psihologic și «distanțarea» față de narațiunea fictiunii, care să vorbească despre rănile intime și politice ale lumii în care trăim, pentru că după acestă lungă izolare, cred că teatrul poate fi și o artă a vindecării.”, mărturisește Eugen Jebeleanu, laureat UNITER anul trecut pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” şi nominalizat la festivalurile de film de la San Francisco, Gijón şi Torino pentru debutul său în cinematografie cu „Poppy Field”. 

Un nou performance work in progress la Teatrelli: „Băiatul văduvă”, în regia lui Eugen Jebeleanu

Carte Tom a la ferme

Echipa spectacolului este completată de Ovidiu Zimcea – video, iar distribuția va fi selectată în urma unui casting. Printre altele, „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard a fost ecranizat în 2013 de către Xavier Dolan, iar filmul a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută