Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/05/2021
Artă & Cultură / Carte Viața Orașului

Trei dintre cele mai impresionante cărți pe care să le citești vara asta

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Trei dintre cele mai impresionante cărți pe care să le citești vara asta Share Trei dintre cele mai impresionante cărți pe care să le citești vara asta


Zilele călduroase sunt ca un magnet care te atrag afară din casă, de la birou, și îți fac poftă de lectură.

Dacă și tu te numeri printre cei care abia așteaptă vacanța de vară ca să se odihnească și să se bucure de o carte bună, însă nu ai apucat să îți faci o listă de lecturi, iată câteva recomandări care ar putea să te atragă:

„O viață măruntă“

Romanul „O viaţă măruntă“, cel de-al doilea publicat de scriitoarea americană de origine hawaiană Hanya Yanagihara, este o carte care s-a bucurat de  succes încă de la apariție, în 2015, când a fost nominalizată la National Book Award şi la Man Booker Prize, două dintre marile premii literare.

În România, cartea a apărut la editura Litera și a fost bine primită, având peste 10.000 de cititori.

„O viață măruntă“ spune povestea a patru absolvenţi ai unui mic colegiu din Massachusetts care se mută la New York pentru a-şi face o situaţie. Chipeşul Willem îşi doreşte să devină actor, JB este pictor și încearcă să pătrundă în lumea artei, Malcolm este un arhitect frustrat angajat la o firmă importantă şi Jude, în jurul căruia gravitează toți ceilalți, este un individ retras şi enigmatic, cu o minte sclipitoare.

Mai mult decât atât, „O viață măruntă“ este o carte despre traumele din copilărie care îți pot afecta întreg parcursul vieții, despre empatie și altruism, despre prietenie și barierele pe care le poți pune în fața persoanelor apropiate.

Wall Street Journal a scris despre acest roman că este „un studiu magistral despre suferinţă şi prietenie, scris cu o inteligenţă şi o profunzime psihologică atât de neobişnuite, încât va rămâne unul dintre etaloanele cu care vor fi măsurate toate celelalte romane pe aceeaşi temă“.

„Învățare“

Romanul memorialistic „Învățare“, de Tara Westover, a fost recomandat, de-a lungul timpului, de mari personalități, printre care fostul președinte american Barack Obama și cofondatorul Microsoft Bill Gates, iar publicația New York Times l-a inclus în topul celor mai bune zece volume ale anului 2018. În România, cartea a fost publicată la editura Publica.

În acest roman, scris cu o luciditate remarcabilă, Tara Westover povestește viața ei și a familiei sale cu precădere din anii în care s-au pregătit pentru sfârşitul lumii. Scriitoarea s-a născut în Idaho în 1986, dar ziua exactă nu o cunoaşte, pentru că venirea ei pe lume nu a fost înregistrată oficial. Nu a mers la școală, dar nici la spital, pentru că tatăl nu credea în aceste instituții.

După o copilărie traumatizantă, fără ca măcar să conștientizeze acest lucru, la 16 ani Tara Westover a înțeles că trebuie să plece de acasă şi aşa a descoperit cât de importantă este învăţătura.

„Învățare“ este una dintre cele mai bune cărți de memorialistică și – așa cum spune scriitoarea Sarah Perry – este o carte despre o tânără femeie „ale cărei inteligență, cunoaștere de sine și îndrăzneală luminează fiecare pagină“.

„Fiecare moare singur“

Scriitorul german Hans Fallada a scris această carte în 1947, bazându-se pe povestea adevărată a lui Otto și-a Elisei Hampel, care prin textele lor subversive au încins spiritele în Gestapo până când, în cele din urmă, au fost capturați și ghilotinați. În România, cartea a fost publicată la editura Art.

În „Fiecare moare singur“, Otto și Anna Quangel, un cuplu simplu din clasa muncitoare, care își pierd unicul fiu în război, se hotărăsc să denunțe regimul nazist prin cărți poștale și scrisori pe care le distribuie la întâmplare. Acțiunea are loc în anul 1940, în timp ce Hitler alimentează cu carne de tun fronturile din întreaga Europă.

„Fiecare moare singur“ vorbește despre sadismul grotesc de care e capabilă omenirea și, în același timp, despre simplitatea binelui și noblețea decenței.

Tu ce cărți ai pe lista de lecturi în această vară?

Sursă foto: granata68/ Shutterstock

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.