Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/05/2021
Artă & Cultură / Carte Viața Orașului

Cum îți convingi copilul să citească mai mult în era tehnologiei

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cum îți convingi copilul să citească mai mult în era tehnologiei Share Cum îți convingi copilul să citească mai mult în era tehnologiei


Încă de la o vârstă fragedă, copiii sunt acum obișnuiți cu tehnologia, internetul și rețelele de socializare. Jocurile pe smartphone, tabletă sau alte device-uri le ocupă o mare parte a timpului, iar pasiunile precum cititul nu mai fac parte din zona de interese a acestora. Însă, o educație potrivită acasă și obiceiurile cultivate de către părinți pot face diferența în viața oricărui copil și adolescent. Lucrează cu acesta și stimulează-l să observe felul în care îl ajută un astfel de hobby. Iată câteva modalități prin care îl poți motiva constant:

Pune-i la dispoziție cele mai interesante cărți și surse de informații

Poate unul dintre motivele pentru care tinerii nu citesc este lipsa de inițiativă sau dificultatea de a alege ceva pe gustul lor. O bibliotecă vastă și variată pusă la dispoziție de părinți le poate oferi oportunitatea perfectă de a descoperi cât mai multă literatură și va face mai ușor procesul de inițiere în literatură. Recomandă-le cărți potrivite vârstei și pasiunilor. De exemplu, merită să ai cât mai multe volume de Mircea Eliade în casă pentru a-i învăța despre literatura română, pentru care pot dezvolta un interes semnificativ, mai ales în anii în care aceasta se studiază în liceu. Este recomandat să îl ghidezi spre operele care îl vor ajuta treptat să-și dezvolte un obicei din citit și poți profita de perioada în care se apropie bacalaureatul, dacă nu ai reușit până atunci să-i stârnești interesul pentru literatură.

Fii cel mai bun exemplu

Când vine vorba de creșterea copiilor, cel mai la îndemână lucru pe care îl ai este puterea exemplului. Dacă acesta crește într-o familie de cititori înrăiți este aproape imposibil să nu descopere această pasiune încă de mic. Citește cât mai des în preajma copilului tău, chiar și în primii ani de viață și obișnuiește-l să-i citești cu voce tare din diferite cărți. Fie că este vorba de cărți pentru copii, cu povești fantastice și basme, sau din cărțile pe care le devorezi tu după program, pune-i mereu o carte în față sau în mână. Obiceiurile se formează în timp, iar exemplele sunt importante în prima perioadă a vieții, deoarece copiii tind să-și imite părinții și să încerce să le facă pe plac. Atunci este cel mai ușor să-i înveți lucruri noi, iar gustul pentru literatură este unul dintre cele care nu vin întotdeauna de la sine.

Limitează accesul la device-uri

Folosirea device-urilor are un efect negativ asupra persoanelor de orice vârstă. Există studii care atestă că era tehnologiei duce la o putere de concentrare din ce în ce mai scăzută la generațiile noi (millennials și generația Z), lucru care se reflectă și în imposibilitatea de a mai citi. Cititul este acum combinat cu verificarea notificărilor din 10 în 10 minute și cu imposibilitatea de a fi sută la sută concentrat pe un task. Odată ce creierul învață să treacă de la un task la altul foarte repede, se formează un obicei greu de gestionat când devine o problemă reală. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple și în cazul copilului tău, poți limita accesul la device-uri când este mic, iar dacă este adolescent, să ai conversații cu el despre importanța pasiunilor desfășurate în afara ecranului smartphone-ului. Odată ce acesta este atras de alte activități, de socializare în viața reală și chiar de citit, își va antrena creierul într-un mod sănătos și va evita complicațiile de mai târziu.

Cititul este o pasiune care poate fi dezvoltată dincolo de hobby. Un tânăr care citește mult poate deveni din ce în ce mai atras de lumea scrisului și există șanse ca aceasta să-i devină vocație. Ajută-l pe copilul tău încă de mic să o descopere.

Sursa foto: pexels.com

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.