Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/05/2021
Lifestyle

Poluarea aerului, o problemă actuală: cum să respirăm aer curat în fiecare zi

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Poluarea aerului, o problemă actuală: cum să respirăm aer curat în fiecare zi Share Poluarea aerului, o problemă actuală: cum să respirăm aer curat în fiecare zi


Poluarea aerului este o problemă globală, înregistrându-se, în ultimii ani, niveluri alarmante în marile orașe.

Calitatea aerului este esențială pentru sănătatea oamenilor, iar rezolvarea problemei poluării a devenit o prioritate pentru autorități, dar și pentru cetățeni, care cer, prin proteste globale tot mai vizibile, măsuri urgente.

Poluarea aerului, o problemă actuală: cum să respirăm aer curat în fiecare zi

Fiecare dintre noi poate să își aducă contribuția la îmbunătăți calității aerului, atât în spațiile închise (acasă, la serviciu), cât și în aer liber.

Măsuri pe care le poți lua pentru îmbunătățirea calității aerului în interior

Numărul de poluanți din interior poate ajunge să fie, în unele cazuri, de o sută de ori mai mare decât în aer liber, potrivit studiilor privind calitatea aerului realizate în ultimii ani. De aceea, atât în locuință, cât și la locul de muncă este nevoie de un sistem eficient de filtrare a aerului. Purificatoarele, dezumidificatoarele și umidificatoarele sunt soluții eficiente pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior, deoarece îndepărtează praful, alergenii, microbii și particulele de monoxid de carbon și mențin niveluri optime de umiditate. Produsele profesionale de acest tip, precum cele de la Alecoair, filtrează și elimină poluanții din cameră și te ajută să respiri un aer sănătos. În plus, menținerea umidității în jurul valorii de 40-60% contribuie la eliminarea poluanților și astfel aerul devine respirabil.

Totodată, pentru a respira aer fără poluanți este necesar să menții curățenia constantă în casă. Bacteriile și sporii se înmulțesc rapid, mai ales în spațiile neigienizate. De aceea, curățenia zilnică a locuinței ar trebui să reprezinte o prioritate.

O altă soluție care te ajută să purifici aerul dintr-o încăpere este folosirea plantelor verzi. Acestea filtrează excesul de dioxid de carbon.

Măsuri pe care le poți lua pentru îmbunătățirea calității aerului în exterior

Traficul se numără printre principalele cauze ale poluării atmosferice. Pentru a reduce numărul noxelor, este recomandat să folosești mijloace de transport alternative. Bicicleta, trotineta electrica sau hoverboardul sunt doar câteva dintre vehiculele pe care le poți folosi pentru a ajuta mediul. În plus, aceste mijloace de transport te ajută să economisești timp în trafic, fiind mai utile în zonele aglomerate.

Totodată, folosirea mijloacele de transport în comun și nu a mașinii personale este o altă modalitate prin care poți contribui la îmbunătățirea calității aerului.

Nu în ultimul rând, o soluție pe care o iau din ce în ce mai mulți oameni este folosirea autovehiculelor electrice.

Protejarea naturii este o altă măsură care ajută la îmbunătățirea calității aerului. Pădurile asigură habitatele necesare oamenilor și animalelor și absorb gaze cu efect de seră nocive care produc schimbări climatice. Cu toate acestea, în fiecare minut dispar suprafețe mari de pădure. Conștientizarea acestei probleme și luarea unor măsuri în vederea stopării defrișărilor ne ajută pe fiecare dintre noi să respirăm un aer mai proaspăt.

Un alt mijloc prin care poți contribui la îmbunătățirea calității aerului este să folosești mai puțină energie în locuință, deoarece în acest mod scad emisiile de gaz cu efect de seră.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 90% dintre oameni respiră un aer poluat, care poate provoca multiple afecțiuni și chiar decese. Bolile de inimă și respiratorii, precum și cele cronice pot fi cauzate de poluarea atmosferică. În plus, persoanele deja bolnave, copiii și bătrânii sunt mai sensibili la efectele poluării.

Sursă foto: AXL/ Shutterstock

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.