Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2021
Lifestyle

Comunicarea în cuplu: cheia unei relații care durează pentru totdeauna

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Comunicarea în cuplu: cheia unei relații care durează pentru totdeauna Share Comunicarea în cuplu: cheia unei relații care durează pentru totdeauna


Cine nu-și dorește oare să întrețină o conexiune reală cu omul iubit? Cu toții ne dorim asta atunci când intrăm sau suntem deja într-o relație de lungă durată. De altfel, această conexiune reală o căutăm nu doar la partener, ci și la părinți, frați, prietenii din gașcă, colegii de la muncă sau partenerii de afaceri. Specia umană nu poate trăi fără comunicare, doar este apanajul ei.

Problema în multe relații nu este neapărat lipsa comunicării, ci felul greșit în care are loc. A învăța cum să comunici corect cu partenerul înseamnă să-i îndeplinești nevoile, iar pentru asta TREBUIE să le descoperi. Din păcate, mulți nu știu nici cine sunt ei și, deci, le e cu atât mai greu să-i descopere pe cei din jurul lor! Cunoașterea celui drag începe cu cunoașterea de sine. Da, este greu de înțeles acest concept, dar adevărat la nivel de practică.

Micile detalii își spun cuvântul într-o relație, ele pun bazele acesteia. Dacă ești în oraș și îi cumperi o pereche de blugi sau tricouri de barbati cu care să-l surprinzi acasă, partenerul se va bucura. Nu neapărat pentru lucrul material pe care-l oferi, ci pentru că ai fost atentă la ce-i place să poarte și la stilul vestimentar. Un pahar de portocale proaspăt stoarse pe care îl pregătești înainte de a pleca la birou este încă o atenție și un detaliu care contează, știind că-i place, unde mai pui că este plin de vitamine.

 Pentru a îmbunătăți comunicarea în relație, este esențial să descoperi cum să ascultați, mai puțin cum să vorbești. Iată câteva sugestii pentru a îmbunătăți comunicarea cu iubitul/a ta:

1. Identifică limbajele voastre de comunicare

Înainte de a învăța cum să îmbunătățești comunicarea în relație, trebuie să îți dai seama că nu toată lumea are aceleași preferințe de comunicare. Unora le place să vorbească, unii preferă atingerea, iar alții sunt mai vizuali sau răspund mai bine la oferirea de cadouri decât o discuție despre sentimente.

Probabil știi ce stil de comunicare preferi, dar ce zici de partenerul tău? Citește cartea unui psiholog renumit în Statele Unite, „Cele cinci limbaje ale iubirii”, și te vei lămuri cum să oferi și să înțelegi comunicarea în relație și sentimentul de iubire care-i unește pe doi oameni.

Comunicarea și relațiile sunt diferite. Comunicarea eficientă cu partenerul vine doar când începi să conștientizezi acest lucru. Este posibil ca iubitul tău să-ți spună exact de ce are el  nevoie, dar trebuie tu să fii conștientă atunci când acesta își transmite informația. Dacă există o comunicare greșită, vei pierde ocazia de a construi încredere și intimitate și vă veți simți amândoi frustrați.

Când dorești să înveți cum să comunici mai bine, încearcă să-l urmărești pe partener răspunzând la semnale perceptive diferite pe parcursul câtorva zile. Ți se pare că el răspunde cel mai bine la stimulii vizuali? La ce auditivi? Sau atingerea contează pentru el? De exemplu, dacă partenerul tău este mai receptiv la limbaj, ton și alte indicii auditive, este posibil ca contactul vizual și expresiile faciale pe care tu le faci să nu le înțeleagă și, prin urmare, să nu le perceapă. Degeaba trimiți tu semnale, pentru că el nu le preia din start.

Pe de altă parte, dacă descoperi că ești o persoană auditivă și partenerul este o persoană kinestezică, ține cont că a spune „te iubesc” poate să nu fie suficient. Consolidează-ți dragostea prin atingeri și fă-o cât mai des.

2. Descoperă nevoile partenerului

Există șase nevoi fundamentale pe care toți oamenii le împărtășesc, dar fiecare dintre noi plasează aceste nevoi într-o ordine diferită în conformitate cu valorile noastre de bază. Odată ce ai aflat care sunt nevoile cele mai importante pentru partener, vei înțelege cum să comunici cu iubitul într-un mod care nu doar o să-i satisfacă nevoile, dar care le va îndeplini. 

Care sunt cele șase nevoi umane?

  • varietatea – pe măsură ce înveți cum să comunici mai bine, îți dai seama că aceasta menține lucrurile distractive și interesante în relație
  • certitudinea – cea care ne conduce spre a căuta plăcere și a evita durerea, înfrângerile, nereușitele sau stresul
  • importanța – nevoia de a te simți unică și de valoare
  • conexiunea și iubirea
  • dezvoltarea – deoarece omul nu s-a născut static, având ca scop să evolueze.
  • dăruirea.

3. Sinceritatea și deschiderea sunt esențiale

Pentru ca o relație să aibă o comunicare sănătoasă, sinceritatea și deschiderea sunt importante. Învață să spui răspicat ce vrei și fă-ți clare sentimentele și nevoile. Dacă bați în retragere într-un moment de stres și de conflict, nu o să înveți niciodată să comunici. Nici tu, nici el. Retragerea dintr-o discuție sau o ceartă poate să pară soluția temporară, dar nu e așa.

Atunci când nu ești de acord cu partenerul, trebuie să ai încredere că ceea ce spui va fi auzit și respectat și vice versa. Ignorarea problemelor doar le va acutiza în timp. Stați amândoi la o masă și vorbiți deschis despre ce vă macină și vă deranjează, altfel toxicitatea mai devreme sau mai târziu se va instala în cuplu, iar fericirea va pleca de la voi.

Relațiile nu sunt ușoare, asta pentru că oamenii sunt complecsi. Dar viața fără iubire nu are sens și trebuie să învățăm că doar comunicarea îmbunătățește iubirea, respectul și încrederea dintre oameni.

  • Sursă foto: Pexels

Galerie imagini

3 răspunsuri

  1. Buna ziua !
    Este total adevărat ce se spune despre comunicarea in cuplu. Știam aceste lucruri am citit și cartea “ cele cinci limbaje ale iubirii” pentru ca am 44 de ani de căsnicie și la un moment dat eram doi străini . Întotdeauna a fugit de comunicare partenerul meu și la un moment dat, am aflat ca de opt ani avea o amanta !A renunțat la ea doar in momentul când eu am descoperit . La întrebarea mea”de ce ?” Și cu ce am greșit eu in relația noastră de a fost determinat sa plece, mi-a răspuns …”de prea mult bine “și ca eu nu am nici o vina.Am hotărât sa trec peste,deși mi-a fost f greu și încă durerea mai este in sufletul meu dar avem o vârsta, avem copii mari și nepoți. Am avut multe certuri și discuții iar in momentul când i-am descoperit, durerea a fost atât de mare încât nu am mai vrut sa trăiesc. Iertare, m-am întins prea mult cu povestea mea! Cert este, ca nici acum nu comunica cu mine așa cum eu mi-as dori și nu știu ce metoda sa-i mai aplic sa vorbească cu mine, privindu-ma in ochi ! Menționez ca in perioada amantlacului,eu nu am mai existat in viața lui pentru ca a avut grija sa ma determine sa cred și sa ma îndepărteze de la gândul ca s-ar întâmpla așa ceva spunându-mi ca are o problema medicală și ca noi doi, sau el nu mai poate sa întrețină relații intime cu mine. Asta se întâmpla când eu aveam 38 de ani și el 41.M-am confruntat cu multe probleme de sănătate, insomnii, Amenințare de cancer uterin, am ajuns la histerectomie totala o mare durere pt mine ca de altfel pt orice femeie . In acea perioada nu ma vedea și nu ma auzea, era îndrăgostit iar eu nu existam de nici un fel. Îmi spunea ca e ocupat cu serviciul , are probleme etc. Dar va Imaginați când am aflat despre ce a fost vorba, ce s-a întâmplat cu mine?! Sa trăiești știind ca viața ți-a fost o minciuna urmată de traume sufletești și multa suferința . Sunt multe de spus dar, ma opresc aici și va mulțumesc dacă o sa citiți !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută