Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 23/03/2021
Film / Videodome

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg) Share VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)


Puteţi crede că cei doi cineaşti norvegieni care aveau să îşi câştige recunoaşterea internaţională datorită Biopicului “Max Manus: Man of War” (coproducţia scandinavă din 2008 dedicată unuia dintre faimoşii sabotori din WWII, interpretat de Aksel ‘Headhunters’ Hennie), şi mai ales, al splendidului “Kon-Tiki” din 2012  – cel mai scump film din istoria Norvegiei, nominalizat la Oscar -, tandem responsabil de relansarea francizei “Pirates of the Caribbean”, au debutat cu un Western produs de EuropaCorp? De fapt nu ar trebui să vă mire ţinând cont de flerul fondatorului companiei, reputatul om de cinema Luc Besson (“Nikita”, “Subway”, “Léon”), care se dovedeşte a fi cel mai important meşter european în a opera modificări estetice astfel încât să facă din nou atractive pentru publicul plătitor reţete ieşite din trend dar care au adus enorm de mulţi bani showbiz-ului american cu 4-5 decenii în urmă, în timpul erei VHS. 

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Ca producător, Besson a inventat noi francize de succes (“Taxi”, “Transporter”, “Taken”) şi a revalorizat în scop consumerist genuri care pierdeau teren în noul mileniu (Actioner SF – “Lockout”, Western – “Bandidas”, Eurotrash – “Unleashed”) prin reşaparea inteligentă a unor structuri narative abandonate, fie din raţiuni de corectitudine politică, fie din incapacitatea Hollywoodului de a mai genera poveşti fresh cu adevărat atrăgătoare pentru spectatori… dar şi prin repoziţionarea unor actori americani de marcă (bărbaţi – Liam Neeson, John Travolta, Robert De Niro, Kevin Costner, sau femei – Zoe Saldana, Michelle Pfeiffer, Scarlett Johannson) în spaţii cinematice inedite pentru pattern-urile interpretative în care ‘uzina de vise’ s-a străduit să îi cantoneze de-a lungul timpului. 

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Tommy Lee Jones, Luc Besson, Robert De Niro

Să vedem cum ne-a ‘lucrat’ cu iscusinţă Luc Besson cu “Bandidas”singurul său Western din CV ca om de creaţie – semnează scenariul împreună cu Robert Mark “The Karate Kid” Kamen – în cârdăşie cu vechii săi acoliţi Thierry Arbogast (DoP-ul premiat cu César pentru “Al Cincilea Element”) şi compozitorul Eric Serra (César pentru “Le Grand Bleu”). Totuşi, pentru a informa corect, trebuie amintit că francezul l-a susţinut în calitate de producător pe prietenul său Tommy Lee Jones în concretizarea interesantelor sale Neo-Western-uri “The Three Burials of Melquiades Estrada” (2005) şi “The Homesman” (2014). Am făcut acest preambul cu o doză rezonabilă de admiraţie întrucât o revizitare a filmului relevă câteva aspecte care sugerează o construcţie atent calculată şi planificată raţional, ce îşi propune să aducă o notă de originalitate, chiar dacă cheia de lecturare rămâne una pur consumeristă şi taxabilă drept ubliabilă de către purişti. Aceasta nu trebuie căutată în însăilarea narativă menţinută la un nivel atât de primitiv şi de schematic (în privinţa motivaţiilor personajelor şi definirea conjuncturii) încât, deseori, devine ofensatoare pentru fanii genului, ci… în spatele acesteia.

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Pe ecran, avem de-a face cu un star-vehicle ordinar conceput pentru două vedete Latino (“Salma Hayek and Penélope Cruz together for the first time!”) care îşi arată degajate nurii fiindcă beneficiem de un girl-fight leşinat în biserică, o scenă cu ‘tricouri ude’ la baia din torent şi de o iniţiere în arta sărutului avându-l drept cobai pe Steve Zahn, actor versatil cu roluri interesante în filme precum “Rescue Dawn” a lui Werner Herzog sau oscarizatul “Dallas Buyers Club”. Maria (Cruz) şi Sara (Hayek), asociate conjunctural pentru o serie de jafuri, sunt două femei radical diferite prin ascendenţă, educaţie şi comportament, ce acţionează rebel într-un context istoric dramatic: în Mexicul anului 1848, finanţiştii newyorkezi cumpără bănci locale pentru a expropria nemilos micii fermieri… în numele progresului, mai exact construcţia căii ferate ce va uni Mexico City de SUA. Maria este o ţărăncuţă cu spirit practic şi principii binare a cărui tată îi este luată ferma cu japca (în schimbul unui pesos şi a unui glonte în piept), ce joacă ‘X şi 0’ în ţărână cu armăsarul ei (nu, nu-l cheamă Tonto), iar Sara, fata unuia dintre bancherii prostiţi de americani, o tânără educată la şcoli bune în Europa, rafinată, inteligentă şi arogantă.

Maria & Sara (“Bandidas”):

Dincolo de evidenta raţiune de marketare – o divă din America şi una din Europa, ce, în tandem, aveau potenţialul de a atrage public plătitor de pe ambele continente… prezumţia s-a dovedit în final a fi eronată -, dat fiind flerul lui Besson, am dubii serioase că opţiunea pentru interprete a fost aleatorie: în viaţa de zi cu zi, extrovertita Cruz provine dintr-o familie spaniolă din categoria working-class (mama coafeză, tatăl mecanic auto) din partea căreia a primit încurajări constante pentru o formare educaţională eclectică ce a făcut-o să-şi depăşească inhibiţiile (la 17 ani apărea goală puşcă într-un episod din serialul erotic francez “Série rose”), iar Hayek, mexicanca cu ascendenţă libaneză, nu a avut niciodată probleme existenţiale de ordin financiar (babacul, patron de firmă de instalaţii industriale şi senior manager în lumea petrolului, n-ar fi lăsat-o să moară de foame), fiind trimisă să studieze în străinătate până la diagnosticarea ca dislexică şi aducerea înapoi acasă ca studentă la Relaţii Internaţionale la Universidad Iberoamericana din Mexico City. Ca atare, inclusiv background-ul personal le indicau pe fete drept cele mai potrivite candidate pentru rolurile principale. 

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Intervenea totuşi problema gajului actriţelor, nu foarte mic pentru un buget de eurofilm. Luc Besson a ţinut însă cont de un fapt elementar. Penélope Cruz, vedetă incontestabilă a cinematografiei de artă europene în special datorită rolurilor din filmele lui Pedro Almodóvar, încercase la început de mileniu să cucerească şi publicul vorbitor de engleză asociindu-şi numele cu diverse pelicule de o calitate, în ansamblu, discutabilă (proiecte interesante ca “Blow” sau “Vanilla Sky” au fost urmate de flop-urile “Gothika” şi “Sahara”) şi, drept urmare, nu era atunci în cea mai fructuoasă etapă a carierei. Nici Salma Hayek, deja umblată pe platourile de filmare pline de praf şi scaieţi (“Desperado”, “Wild Wild West”, “From Dusk Till Dawn”), nu mai făcuse nimic strălucitor de ceva vreme, mai exact de la “Frida” (2002), pelicula care i-a adus nominalizări la Oscar şi Globul de Aur. Ca atare, motive posibile ale succesului recrutării ei au fost că filmările s-au realizat în Mexicul ei natal şi că, nu doar datorită contractelor publicitare şi a activităţii umanitare, legăturile ei cu Franţa deveniseră mai profunde decât s-ar fi bănuit… la un an de la premiera lui “Bandidas”, Salma Hayek avea să anunţe că este însărcinată şi este logodită cu miliardarul François-Henri Pinault.

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Penelope Cruz & Salma Hayek – Best Friends:

Besson rezolvase capetele de afiş dar cum să le construiască rolurile ca asocierea lor să dea bine şi să producă încasări substanţiale? Aici intervin două aspecte inedite introduse de EuropaCorp în genul Western: 1.) Chiar dacă doar schematică, reinterpretarea esenţei termenului ‘vigilante prin împărţirea la doi/două: Maria este cea care caută exclusiv dreptatea, iar Sara are drept obiectiv pura răzbunare. În mod tradiţional, un vigilante este cel care îşi face singur dreptate fiindcă vrea să se răzbune, dar aici avem de-a face cu două individualităţi complementare care îşi asumă ‘la pachet’ această etichetă. 2.) Suntem puşi în faţa unui rarisim ‘Western female buddy-movie! Încercaţi să faceţi un exerciţiu de rememorare şi să inventariaţi câte asemenea filme cunoaşteţi. După ştiinţa mea limitată, niciunul în cinematografia de gen americană (nu pun la socoteală “Bad Girls” al lui Jonathan Kaplan din ’94, căci acolo aveam de-a face nu cu două, ci cu un cvartet feminin alcătuit din prostituatele jucate de Madeleine Stowe, Drew Barrymore, Andie MacDowell şi Mary Stuart Masterson) şi nici în cea italiană. 

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Trailer:

Cu un clin d’oeil adresat fugitiv lui “Viva Maria!” al lui Louis Malle (film de aventuri, non-Western, cu ‘revoluţionarele’ Brigitte Bardot & Jeanne Moreau în America Centrală la început de secol XX), scenariştii Besson şi Kamen au avut o singură sursă posibilă de inspiraţie, de asemenea franceză: “Les pétroleuses” al lui Christian-Jacque din 1971, cu Bardot şi Claudia Cardinale angrenate în 1880 în războiul pentru petrol din New Mexico. În ceea ce mă priveşte, tandemul din “Bandidas” pare mai degrabă construit ca o asociere a lui Sara (Shirley MacLaine în “Two Mules for Sister Sara”, r: Don Siegel) cu Ellen (Sharon Stone în “The Quick and the Dead”, r: Sam Raimi) prin combinaţia comportamentală şi vestimentară specific bărbătească asumată rapid, pigmentată glosic prin comentariile implicite, aduse pe parcurs, de inovativitatea în valorificarea atuurilor feminine, şi de obiectivele încadrabile aparent în trendul Western-ului tradiţional, răzbunarea, cu diferenţa că la Siegel şi, respectiv, Raimi, Sara o doreşte pentru a-şi salva compatrioţii mexicani, iar Ellen nu e interesată decât de a avea satisfacţia uciderii celui care i-a asasinat tatăl.

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Subiectul evoluţiei tipologiei identităţii femeii în Western-uri este însă mult prea vast pentru a fi dezbătut aici aşa că revenim la contextul în care este plasată ‘comicăria de acţiune cu femei’, mult prea serios pentru nu-i da posibilitatea lui Besson să plaseze nişte bombiţe subversive destinate iniţiaţilor. Prima este harta pe care se fac planurile şi care e ruptă din avizier de bad-guy-ul corporatist interpretat de actorul şi cântăreţul de Country Dwight Yoakam (“South of Heaven, West of Hell”, “The Three Burials of Melquiades Estrada”) este o reproducere a Mapa de los Estados Unidos de Méjico realizată de John Distrunell, utilizată în timpul negocierilor Tratatului de la Guadalupe Hidalgo – cunoscut pompos ca “Treaty of Peace, Friendship, Limits and Settlement between the United States of America and the Mexican Republic” – de încetare a războiului, în urma căruia Mexicul a plătit ‘Marelui Licurici’ 15 milioane de dolari, a cedat California şi mare parte a statelor Arizona, New Mexico, Nevada, Utah, Colorado şi Wyoming, iar 90% din locanici, cetăţeni mexicani, au devenit brusc americani… Hail! Hail, USA!

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

Un al doilea element simpatic e reprezentat de “progresul” adus de bancherii din Nord (deh, scopul scuză mijloacele), transformat într-o armă cu două tăişuri prin… progresul ştiinţei criminalistice, cu aerianul Quentin Cooke (Steve Zahn) care ajunge să îi înfunde pe veroşi cu microscopu’ şi turnesolu’, concluzia finală fiind aceea că americanii sunt prea pămpălăi ca să merite a mai fi jefuiţi, iar Europa e o destinaţie mult mai provocatoare. Sigur, asta lăsa şi deschiderea pentru un sequel dar e improbabil că vom vedea aşa ceva vreodată atâta vreme cât “Bandidas” a fost un eşec financiar major… iar datorită ‘bombiţelor’ lui Besson nici măcar nu a ajuns să fie proiectat în SUA. După cum spune Sara cu un zâmbet ironic: “We were just debating the basic economic theories of wealth distribution.”.

VIDEODOME | “BANDIDAS” (2006, r: Joachim Rønning & Espen Sandberg)

În fine, Luc Besson ne mai transmite cu un aer inocent printre rânduri că americanii pot fi cel mai uşor învinşi de alţi americani. În “Bandidas” aceasta e misiunea lui Bill Buck, fost spărgător de bănci refugiat în Mexic (Sam Shepard – “The Assassination of Jesse James by the Coward Robben Ford”, ”Blackthorn”, actor ce o cunoştea deja pe Cruz de pe platourile lui “All the Pretty Horses”, Western-ul romantic regizat de Billy Bob Thornton), care, presupun, s-a distrat de minune alergându-le şi îmbăindu-le pe tinerele femei fără ca el să facă mai mult de patru paşi pe jos. Deci, până la urmă, tot americanii sunt cei responsabili cu anihilarea planului malefic de oprimare a amărâţilor de mexicani, conceput de către port-stindardele industrializarii şi progresului… un proto-detectiv tip ‘C.S.I.’ şi un bandit geriatric. Wow, aşa aflăm cum poate fi învins capitalismul vorace, feroce şi lipsit de orice… scrupulă! 

“Bandidas”/”Wanted Dead or Alive” (Bon Jovi) Mix:

În concluzie, dincolo de toate, “Bandidas”, involuntar caracterizat deja de către Cyndi Lauper prin hit-ul optzecist… “Girls Just Want To Have Fun” (nu doar Penélope Cruz şi Salma Hayek s-au simţit bine ci şi Steve Zahn care, la cât s-a lăsat pupat de fete, cred că a acceptat rolul pro bono), rămâne o producţie de divertisment inofensivă pentru neofiţi şi agreabilă pentru consumatorii de Western avizaţi, care merită consumată inclusiv ca antidot temporar pentru urmele lăsate de încrâncenarea şi agresivitatea cu care militantele feministe din showbizul occidental îşi promovează actualmente mesajele radicalizante prin intermediul ficţiunilor cinematografice. Nu trebuie ratate, printre altele, replici precum “Scoate-ţi masca, nu se asortează cu bluza!”, “Dumnezeu nu e acasă, se află peste drum, la orfelinat” sau trimiterile la Zorro prin intermediul calului Mariei şi la “Mission: Impossible” sau “Entrapment” în scena de devalizare a seifului.

  • Editorial de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută