Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/03/2021
Lifestyle

De vorbă cu actrița ANCA DUMITRA: „Îmi doresc să evoluez cât mai mult și să trăiesc cât mai multe vieți închipuite”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii De vorbă cu actrița ANCA DUMITRA: „Îmi doresc să evoluez cât mai mult și să trăiesc cât mai multe vieți închipuite” Share De vorbă cu actrița ANCA DUMITRA: „Îmi doresc să evoluez cât mai mult și să trăiesc cât mai multe vieți închipuite”


Actrița Anca Dumitra este cunoscută publicului român mai ales pentru interpretarea personajului Gianina din serialul PRO TV „Las Fierbinți”, unde joacă de 10 ani. Însă, mai puțin cunoscut e faptul că ea a debutat și în Marea Britanie într-un film de televiziune, „Doing Money”, o producție BBC bazată pe fapte reale, în care joacă rolul unei românce care este răpită de pe străzile Londrei de niște conaționali.

Ai avut un actor / actriță pe care ai admirat-o și ți-ai dorit să-i urmezi exemplu și să ajungi și tu să-i calci pe urme? Sau cum te-ai îndreptat spre actorie?

Nici eu nu știu cum m-am îndreptat spre actorie, ce țin minte este că dintotdeauna mi-am dorit să fiu actriță. Eram mică, nici nu știam să scriu sau să citesc încă, dar asta susțineam sus și tare. Mă bucur că s-a întâmplat așa, mă bucur că s-a dovedit a fi o alegere care mă împlinește, cel puțin până în prezent. Nu am un moment anume în care să fi zis „da, asta vreau!”. Știu că de micuță mi-am dorit și, slavă domnului, s-a îndeplinit. Sunt foarte mulți actori pe care îi admir. Admir în special actorii care, dincolo de performanțele actoricești, profesionale, au un caracter empatic.

Joci de 10 ani în serialul „Las Fierbinți”, care este în continuare lider absolut de audiență. Cum ți-a modelat acest lucru cariera și care crezi că este secretul succesului său?

De multe ori ne-am întrebat asta și bănuiesc că nu numai noi, cei care facem parte din acest proiect. Nu avem o rețetă anume, poți, de exemplu, să urmezi niște pași ca la carte și rezultatul să nu fie cel dorit. Alteori se prea poate ca dintr-o întâmplare să iasă o stea. Dar cu siguranță ceea ce duce la succes este un lucru bine făcut. Avem parte de o echipă de oameni profesioniști, atât în fața camerei, cât și în spatele camerei, care își fac treaba cât pot de bine. Când ai și entuziasmul și mâna de lucru bună, se prea poate să rezulte un lucru de succes. Noi ne bucurăm că, de la an la an, numărul de spectatori a crescut, că oamenii se uită în continuare, că le place în continuare „Las Fierbinți”. Pentru mine e o bucurie de fiecare dată să mă întorc la Gianina, să fiu alături de colegii mei și să putem să facem de fiecare dată un lucru de succes.

Ce s-a schimbat în acest deceniu la tine și la serial? Și ce așteptări ai în continuare de la „Las Fierbinți”? 

Să știi că treaba asta cu așteptările încerc să o reduc, să mă educ să nu am așteptări. Mi s-a arătat de-a lungul timpului că lucrurile vin așa cum trebuie, cât trebuie, că nu este bine să ai așteptări pentru că riști să fii dezamăgit. Trăiesc prezentul, cu toată bucuria, entuziasmul și elanul necesar. Mă bucur că filmăm în continuare, că ne întoarcem la noi în „sat” să continuăm filmările. Ceea ce îmi doresc este să bucurăm oamenii în continuare. Le luăm ca atare și vedem ce se întâmplă. Până acum sunt foarte recunoscătoare și mi-au fost depășite toate așteptările.

Ce s-a schimbat? În primul rând prefixul vârstei mele. Am început filmările pe când aveam 20 și ceva de ani, acum sunt în etapa de 30+ și s-au schimbat foarte multe, pe toate palierele. Mă bucur de locul unde sunt, mă uit în spate cu recunoștință și mă uit spre viitor cu încredere și cu bucurie. 

Ai o mulțime de fani, datorită rolului din „Las Fierbinți”. Cum decurge interacțiunea ta cu ei? Și ți-e cumva teamă că lumea va ajunge să o cunoască mai mult pe Gianina decât pe Anca Dumitra?

Nu mi-e teamă de nimic, nu mă deranjează nici dacă oamenii mi se adresează în primă instanță cu „Gianina”. Dacă văd că bucuria e așa de mare încât încurci numele actorului cu numele personajului, nu mă deranjează. Însă, dacă simt o urmă de sarcasm sau ironie spre răutate, atunci, da, am o problemă. De obicei interacțiunea decurge foarte bine, în sensul că mă bucură bucuria lor și este un schimb de energie care te face să mergi mai departe, să creezi mai mult și să ajungi la inimile oamenilor cât poți de frumos în continuare. Sunt o mulțime de oameni care ne urmăresc, care poate așteaptă fiecare episod în parte cu nerăbdare. Primesc foarte multe mesaje și mă bucur că pot să schimb păreri cu telespectatorii.

Ce ai fi făcut dacă nu reușeai ca actriță? Ce alt job crezi că ți s-ar potrivi? 

De vorbă cu actrița ANCA DUMITRA: „Îmi doresc să evoluez cât mai mult și să trăiesc cât mai multe vieți închipuite”

Sincer, nu știu. Cum am spus, asta mi-am dorit dintotdeauna. În continuare, dacă mă întrebi ce vreau să mă fac când o fiu mare, voi răspunde actriță. ☺ Până acum a fost și este o călătorie foarte frumoasă, e un sentiment tare grozav să faci ceea ce îți place.

Cum ai resimțit pandemia? Cum te-a afectat pe plan mental și profesional? Și cum te-ai adaptat la toată situația asta?

A fost o necunoscută pentru toată lumea, să se închidă totul dintr-o dată, pe întreg mapamondul. Este ceva șocant, ceva cu care nu m-am confruntat până acum, nimeni de altfel – ai o stare de șoc firească, dar omul e  adaptabil, m-am adaptat și eu, neavând ce să fac altceva. Deși sunt o persoană retrasă și îmi place să stau acasă, țin minte că, după acele 2 luni de izolare, dacă mi-ai fi spus să mai stau o săptămână în casă în plus, nu aș mai fi rezistat. Dar iei lucrurile ca atare, nu este doar despre tine, este despre o întreagă lume. Nu te poți gândi doar la metrul tău și jumătate, e o chestie care îmbrățișează umanitatea cu totul. M-a afectat profesional, se împlinește 1 an de când n-am putut să reiau absolut niciun spectacol. Noroc cu filmările, care m-au ținut ocupată, dar mi-e tare dor de scenă și abia aștept să revin.

Cum te raportezi la mișcarea #metoo și când crezi că va apărea și la noi ceva similar?

Nu cred că este vreo întârziere, e precum Covid-ul, cam în aceeași perioadă ne afectează pe toți. La fel și cu mișcarea asta. E prezentă și la noi sub o formă sau alta. Eu mă raportez la ea cinstit, sunt o tipă foarte directă, în ideea în care, dacă simt că ai întrecut o limită, vei fi avertizat instant. Nu tolerez asta.

Sunt câțiva artiști români (actori și cântăreți) care în ultimi ani s-au implicat enorm social și politic. Cum te raportezi la treaba asta? Crezi că este o responsabilitate a artistului să nu rămână tăcut și indiferent când oamenii care ne conduc fac diverse abuzuri de putere sau ești de părere că nu este treaba lor? 

Nu cred că are treabă cu profesia, cu domeniul în care lucrezi, cred că este de datoria fiecărui om să ia atitudine, cu atât mai mult atunci când e vorba de abuzuri de putere. Nu trebuie doar să aplauzi din postura de spectator, îți poți exprima punctul de vedere. Dacă e vorba de țara ta, de mediul tău, da, sunt de părere că tăcerea nu-și are locul. Însă lucrurile trebuie spuse deloc violent, susținute cu puncte de vedere serioase și este nevoie de un dialog, nu de monolog.

Cum îți dorești să evolueze cariera ta? Îți dorești mai mult roluri în alte seriale sau în filme artistice. Sau poate mai mult teatru sau roluri în filme străine? 

Am gustat din toate câte puțin, de asta spun că sunt recunoscătoare și fericită că mi s-a dat șansa asta – Dumnezeu a avut grijă să le încerc pe toate. Nu pot face o alegere, îmi place teatrul, ador scena, dar îmi place foarte mult și camera de filmat. Așa că, dacă m-ai întreba ce-mi doresc pe mai departe ți-aș spune că m-aș dori să activez la fel de frumos, bine și mult în toate cele enumerate. Sper să nu sune egoist, dar îmi doresc să evoluez cât mai mult și să trăiesc cât mai multe vieți închipuite. 

Chiar așa, te-ai muta din România dacă s-ar ivi ocazia unei cariere cinematografice în altă țară, UK sau US?

Viața este surprinzătoare, am văzut-o cu toții în anul acesta care s-a încheiat. Am avut șansa extraordinară de a lucra în altă țară, a fost ceva fabulos, care m-a modificat și îmbogățit profesional, personal, spiritual. Am fost plecată câteva săptămâni bune din țară și m-am bucurat. Pentru o perioadă determinată de timp și dacă proiectul ar merita, cu siguranță că n-aș clipi și aș pleca.

Spune-ne, te rog, care sunt ultimele 3 filme pe care le-ai văzut și care te-au impresionat și pe care le-ai recomanda mai departe.  

Malcom and Mary” este un film pe Netflix care m-a cucerit, cu Zendaya, de care știam, dar nu văzusem niciun film cu ea, și cu băiatul lui Denzel Washington. Este un film foarte bun din toate punctele de vedere: scenariul, imaginea, actorii sunt atât de „prezenți”. Vă recomand să îl urmăriți. Totodată am văzut un film apărut în toamna anului trecut, tot pe Netflix, „Pieces of a Woman”, este o poveste puternică, emoționantă, știu că m-a răscolit la un nivel profund. Senzațional, a reușit să-mi smulgă ceva lacrimi, recomand cu tot dragul. Iar al treilea, un film vechi, foarte bun, pe care l-am revăzut, realizat de Fellini, „Nopțile Cabiriei”.

De vorbă cu actrița ANCA DUMITRA: „Îmi doresc să evoluez cât mai mult și să trăiesc cât mai multe vieți închipuite”

  • Interviu de Gruia Dragomir.
  • Foto © PRO TV

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută