Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/03/2021
Muzică Viața Orașului

Guadeamus Quartet – realizare unică în România!

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Guadeamus Quartet – realizare unică în România! Share Guadeamus Quartet – realizare unică în România!


Unul din cvartetele de referință ale României, formația camerală Gaudeamus Quartet a încununat  împlinirea celor 35 de ani de activitate printr-o realizare profesională impresionantă!

Guadeamus Quartet – realizare unică în România!

O provocare muzicală – Integrala cvartetelor de coarde de Ludwig van Beethoven, este adăugată cu succes în portofoliul celor patru muzicieni. Astfel, marți, 16 martie 2021, cvartetul vă invită la Recital Beethoven. Ultimul din Integrala dedicată marelui titan, în program regăsindu-se Cvartetul op. 130 în Si bemol major și Cvartetul op. 133 în Si bemol major „Marea Fugă”.

Evenimentul va fi transmis Online, pe canalele de comunicare ale Filarmonicii Brașov, Facebook si Youtube, precum și pe canalele de comunicare social-media ale Televiziunii Online Iubim Brașovul, Știrile Transilvaniei și Radio România Muzical.

Anul 2020,  anul ce a marca cei #250deanidelanașterealuiBeethoven, a stimulat muzicienii din toată lumea, aceștia aducând prin interpretare lucrările cunoscute,  dar și mai puțin cunoscute și cântate pe scenă, oferindu-le marelui public. Chiar și în condițiile crizei sanitare pe care o traversăm cu toții, pentru că muzica nu s-a oprit. A continuat din Sala Virtuală.

Astfel, sub egida campaniei #Filarmonica la Tine acasă, Cvartetul Filarmonicii Brașov,  Gaudeamus Quartet (  Lucia Neagoe – vioara I, Raluca Irimia – vioara a II – a, Leona Varvarichi – violă și Ștefan Neagoe – violoncel) a transmis, într-un număr de 8 recitaluri, Integrala Cvartetelor de Coarde ale marelui compozitor.

“Să realizezi o asemenea interpretare este diferit. În cvartete, Beethoven a realizat un fel de laborator pe care nu și-l putea permite într-o orchestră. În Simfonii a păstrat stuctura clară, în cvartete a experimentat de la 4 părți, la 6 sau chiar 7 părți, cu stări sufletești diferite, cu schimbări de tempo diferite, ceea ce muzic de cameră nu permite așa ușor. După Beethoven, foarte puțini au mai îndrâznit să compună asemenea lucrări,  precum cvartetele pentru coarde.

Cvartetele de coarde ale lui Beethoven sunt dificile. Se știe chiar că, la nivel mondial, foarte puține cvartete au reușit acest lucru.” (Ștefan Neagoe)

Beethoven este fără îndoială cel mai cunoscut compozitor de muzică clasică. Nu e de mirare, aşadar, că în 2020, când se împlinesc 250 de ani de la naşterea sa, marele muzician este sărbătorit în întreaga lume. Dar, ce ramane în istoria muzicala a Brașovului este faptul că în anul ce a celebrat cei 250 de ani de la nașterea marelui compozitor, Ludwig van Beethoven, Gaudeamus Quartet este singurul cvartet din România ce a realizat interpretarea Integralei cvartetelor de coarde, adăugând astfel încă o referință profesională de excepție în palmaresul artistilor ce formează astazi Cvartetul Filarmonicii brasovene. 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută