Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/03/2021
Muzică

A CASE OF JONI – 50 DE ANI DE BLUE

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii A CASE OF JONI – 50 DE ANI DE BLUE Share A CASE OF JONI – 50 DE ANI DE BLUE


De la timbrul incofundabil al Ellei Fitzgerald până la non-conformismul lui Stevie Nicks, istoria muzicii secolului XX relevă extraordinare personalități feminine ce au modelat felul în care arta sunetelor este trăită, interpretată și compusă. 

Deși a crede că talentul unui muzician constă doar în abilitatea sa de a crea muzică sau versuri, harul artistic se manifestă în diverse forme, iscusința componistică fiind doar una dintre ele. Nu de alta, dar ghidându-ne după acest mindset, am răpi importanța unor figuri legendare precum Diana Ross sau Whitney Houston, ce nu au compus vreodată piesele care le-au adus succesul.

A CASE OF JONI - 50 DE ANI DE BLUE

Joni Mitchell FOTO Jack Robinson

Nu putem, însă, să nu remarcăm autenticitatea cu care un cantautor își interpretează propriile melodii, iar JONI MITCHELL este un exemplu de artist ce s-a aflat mereu în “spatele” operelor sale. Când “febra” compozitorilor-interpreți a acaparat Statele Unite la începutul anilor ’70, nimeni nu se aștepta ca originala canadiană să dea peste cap convențiile și să îmbrățișeze muzica cu versul chiar mai bine decât Dylan.

După ce și-a căutat adevărata voce timp de trei materiale discografice (acusticele Song To A Seagull, Clouds și Ladies Of The Canyon), Mitchell găsește echilibrul perfect între pasaje fredonabile și armonii surprinzătoare în LP-ul BLUE, magnum opus care, anul acesta, împlinește onorabila vârstă de 50 de ani. Sub umbrela refrenelor memorabile, artista îmbracă materialul discografic în trăiri sincere de dor și melancolie, dând naștere unui veritabil carusel de emoții.

A CASE OF JONI - 50 DE ANI DE BLUE

De fapt, aceasta este principala caracteristică a creației lui Mitchell, rar întâlnita abilitate de a se destăinui atât de ușor unui ascultător anonim. De la versurile piesei Little Green, compusă pentru fiica sa dată spre adopție cu doar câțiva ani înainte, până la sfâșietoarea baladă A Case Of You, albumul poartă publicul prin călătoria autodescoperirii, adeseori dureroasă dar întotdeauna benefică. Iubirea, subiect atât de abuzat în arta sunetelor, este tratată cu maturitate și detașare, departe de clișeele cu care muzica pop și-a obișnuit ascultătorii.

În galeria marilor creații discografice ale secolului XX, Blue rămâne la loc de cinste, reprezentând o adevărată lecție în compoziție și introspecție. Sinceritatea cu care Joni își sculptează piesele a lipsit mai mereu în industria muzicală, și poate de aceea, succesul masiv a ocolit-o pe artistă pe tot parcursul carierei. Joni Mitchell nu a umplut niciodată stadioane și nici nu a avut videoclipuri difuzate obsesiv pe MTV, dar muzica sa reprezintă în continuare soundtrack-ul unor generații întregi de artiști, visători și melancolici.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută