Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2021
Artă & Cultură Viața Orașului

Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov Share Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov


Dacă în alți ani, evenimentele culturale (spectacole, festivaluri, expoziții) se țineau lanț, în 2020 pandemia a făcut ca sezonul de evenimente să fie aproape pustiu. Artiștii și organizatorii au căutat alternative: evenimentele au avut loc într-un cadru restrâns, concertele, piesele de teatru și lansările s-au întâmplat pe Facebook sau Zoom.

În 2021, scena culturală încă oscilează între incertitudinea unei mult-așteptate reveniri la normal și soluțiile de criză pe care autoritățile și organizatorii au reușit să le identifice.

În acest context, sunt și operatori culturali care aleg să privească cu optimism spre viitor și își anunță agenda de evenimente pentru anul 2021.

Asociația Culturală Fanzin (unul dintre puținii organizatori de festivaluri din Brașov care anul trecut au organizat două festivaluri ”live”) dă un semn de normalitate și anunță trei evenimente culturale pentru 2021: Brașov Jazz & Blues Festival (2-4 iulie 2021), Săptămâna Comediei (30 august – 5 septembrie 2021) și Dracula Film Festival (13-17 octombrie 2021). 

Brașov Jazz & Blues Festival ajunge în acest an la ediția a IX-a și va fi organizat în aer liber (în condiții de distanțare socială) în Piața Sfântul Ioan sau la Bastionul Țesătorilor. Se lucrează deja de câteva luni la line-up-ul festivalului care cu siguranță nu va dezamăgi nici de data aceasta. Programul festivalului va fi anunțat în curând pe pagina web dedicată și pagina de facebook a festivalului.

Brașov Jazz & Blues Festival a fost desemnat timp de 4 ani consecutiv “Proiectul muzical al anului la Brașov”, în cadrul galei Premiile în cultură la Brașov organizată de Consorțiul Cultural Corona.

Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale din Brașov, cunoscut până acum exclusiv ca festival național de teatru, va avea începând din acest an mai multe secțiuni. Pe lângă teatru (secțiune care din acest an devine una competițională), Săptămâna Comediei va include și o secțiune de film cu proiecții de filme de comedie în aer liber și un concurs de stand-up comedy, cu seri de improvizație și muzică.

Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov

Asociația Culturală Fanzin unește astfel două dintre festivalurile sale cu tradiție (festivalul de teatru și festivalul concurs Stand-up Fest) sub o singură umbrelă – cea a comediei -, cu scopul de a transforma festivalul Săptămâna Comediei într-o sărbătoare a orașului.

Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov

Festivalul Săptămâna Comediei va avea loc în perioada 30 august – 5 septembrie la Teatrul Sică Alexandrescu (secțiunea de teatru), Centrul Cultural Reduta (concursul de stand-up comedy) și la Bastionul Țesătorilor (secțiunea de film). 

Dracula Film Festival, ediția a IX-a este programat să se desfășoare la Brașov în perioada 13 – 17 octombrie 2021. Dracula Film este un festival internațional și are 4 categorii competiționale:

competiția de lungmetraj – premiul Dracula Trophy; trofeul este acordat de către un juriu internațional, iar filmele sunt selectate de Ioan Big (director festival).

competiția de scurtmetraj internaționaltrofeul Little Dracula; Trofeul este acordat prin votul publicului. Filmele sunt selectate de către Cristian Mărculescu.

competiția de scurtmetraj românesctrofeul Vlădutz; Trofeul este acordat prin votul publicului. Filmele sunt selectate de către Cristian Mărculescu.

Dracula Digital – competiție de scurtmetraje realizate cu telefonul mobil. Această secțiune este dedicată tinerilor amatori, cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani. Selecția inițială este făcută de către un juriu format din specialiști, iar echipele selecționate trebuie să realizeze un film de scurtmetraj, de 3 minute, în timpul festivalului, în baza unor cuvinte cheie.

Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov

Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta din Brașov și Cinemateca Patria.

Dracula Film Festival a fost inclus în lista celor mai importante 50 de festivaluri de gen din 2021 de Dread Central – reputatul site american de informaţii şi analize dedicate spaţiului horror (cinematografie, TV, literatură, comics-uri, toys & collectibles). Dread Central a publicat selecţia celor mai bune festivaluri de film Horror din întreaga lume pe care le recomandă pentru 2021  – The Best Horror Festivals in the World 2021 – realizată de un grup de 15 experţi din industrie, cineaşti, jurnalişti, scriitori sau curatori. 

Muzică, teatru, stand-up comedy și film în sezonul festivalier 2021 la Brașov

Toate evenimentele se vor desfășura cu respectarea regulilor de distanțare determinate de situația epidemiologică și a măsurilor de prevenție în vigoare.

Alte evenimente și festivaluri anunțate în 2021 în Brașov sau în împrejurimi:

  • LibFest – Târg online de carte și experiențe culturale: 25-28 martie 2021
  • Tusnad Gastro Blues Fest: 14-16 mai 2021
  • C’Art Fest 7 (Cristian): 18 – 25 iulie 2021
  • Rockstadt Extreme Fest (Râșnov): 5-8 august 2021
  • Festivalul de Film şi Istorii Râşnov #13: 20-29 august 2021 

Putem deci să ne schițăm deja un program cultural pentru sezonul vară – toamnă 2021. Tocmai pentru că sunt foarte puține astfel de initiațive, și pentru că trebuie să fie foarte dificil de planificat și organizat un eveniment în contextul actual, ar trebui să îi sprijinim pe fiecare în parte și să participăm la spectacole, concerte și festivaluri de fiecare dată când ni se oferă ocazia.

Să ne vedem cu bine la evenimente!

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută