Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2021
Artă & Cultură / Teatru

De vorbă cu actriţa MIRELA OPRIŞOR  | „Dacă m-aș fi născut după anul 2000, poate că aș fi ales design interior, sau aș fi devenit chef”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii De vorbă cu actriţa MIRELA OPRIŞOR  | „Dacă m-aș fi născut după anul 2000, poate că aș fi ales design interior, sau aș fi devenit chef” Share De vorbă cu actriţa MIRELA OPRIŞOR  | „Dacă m-aș fi născut după anul 2000, poate că aș fi ales design interior, sau aș fi devenit chef”


Mirela Oprișor a absolvit UNATC în anul 2000 și a jucat în numeroase piese la Teatrul de Comedie din București și Teatrul Act. Cu rolul din filmul „Marți, după Crăciun”, regizat de Radu Muntean, a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță atât la Festivalul de Film de la Sarajevo, cât și la Premiile Gopo, în 2011. Publicului larg îi este cunoscută mai ales pentru rolul Aspirinei din serialul PRO TV „Las Fierbinți”.

Ai avut un actor / actriță pe care ai admirat-o și ți-ai dorit să-i urmezi exemplu și să ajungi și tu să-i calci pe urme? Sau cum te-ai îndreptat spre actorie? 

Am fost „crescută” de actrițele și actorii din țara mea. Primele amintiri din copilărie sunt cu Nadia Comaci și cu o pleiadă de actori, precum Leopoldina Bălănuță, Carmen Galin, Florina Cercel, Ovidiu Iuliu Moldovan, Toma Caragiu, Coca Andronescu, Gina Patrichi, Octavian Cotescu, Ștefan Bănică și atâția alții. I-am enumerat pe cei care, din păcate, nu mai sunt alături de noi… După părinții mei, au fost primii oameni pentru care am avut sentimente, primele mele iubiri. Nu a fost vorba de o actriță sau actor anume, ci de o generație întreagă de actori care m-au inspirat și m-au făcut să iubesc această profesie.

Joci de mulți ani în serialul „Las Fierbinți”. Cum ți-a modelat acest lucru cariera și care crezi că este secretul succesului său?  

Joc de aproape 10 ani în acest serial și pot spune că în tot acest timp am învățat ce înseamnă să fii profesionist, să ai o viață ordonată și cât se poate de liniștită. Am învățat că poți să te trezești în fiecare zi la 05:00, să înveți textul la virgulă, să stai 12 ore la filmare, să faci parte dintr-o echipă și atâtea alte lucruri care țin de această meserie. Până la succes e drum lung. 🙂

De vorbă cu actriţa MIRELA OPRIŞOR  | „Dacă m-aș fi născut după anul 2000, poate că aș fi ales design interior, sau aș fi devenit chef”

Ai o mulțime de fani, datorită rolului din „Las Fierbinți”. Cum decurge interacțiunea ta cu ei? Și ți-e cumva teamă că lumea va ajunge să o cunoască mai mult pe Aspirina decât pe Mirela Oprișor?

Din fericire am o mulțime de fani cărora le mulțumesc din suflet. Fani care mă urmăresc la televizor, dar și la teatru, care îmi scriu gânduri bune pe rețelele de socializare și care mă așteaptă și după spectacol. Nu, nu mi-e teamă că o să rămân în memoria lor ca Aspirina, s-au văzut cazuri mai celebre care au supraviețuit. 🙂

Ce ai fi făcut dacă nu reușeai ca actriță? Ce alt job crezi că ți s-ar potrivi? 

Dacă m-aș fi născut după anul 2000, poate că aș fi ales design interior, sau aș fi devenit chef

Cum ai resimțit pandemia? Cum te-a afectat pe plan mental și profesional? Și cum te-ai adaptat la toată situația asta?

Pandemia asta, care din păcate continuă, nu poate să nu lase urme.

Sper să revenim la viețile noastre cât mai repede, chiar și cu pași mai mici, dar să revenim. M-a afectat atât pe plan profesional, cât și personal, dar încerc pe cât se poate să văd și părțile bune din toată povestea asta. Sunt puține, e adevărat, dar trebuie să ne agățăm de ele. 

Ce părere ai despre feminism? Te întreb pentru că la noi sunt multe actrițe care strâmbă din nas când aud de feminism? 

„Feminismul este doctrina teoretică și de acțiune care revendică lupta împotriva inegalității de gen, promovând afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale.” Cam asta înseamnă feminismul, probabil unele doamne nu înțeleg sau nu știu despre ce este vorba. Da, mă deranjează când sunt plătită mai puțin decât un bărbat, mă deranjează faptul că bărbații sunt promovați altfel, mă deranjează multe și toate legate de muncă.

Uite, chiar zilele trecute o colegă era foarte supărată pentru că a fost solicitată să facă o voce pentru o reclamă, a semnat contractul, a înregistrat și după a fost sunată să i se spună că CEO-ul nu vrea o voce feminină și să se ajungă la o înțelegere. Nu știu cum este în alte țări, dar la noi este și o să fie la fel de greu, pentru că plutește misoginismul în aer și de cealaltă parte, femeia româncă a fost învățată să-i pună mai întâi bărbatului în blid mâncarea, chiar dacă la masă mai sunt copii, de exemplu.

De vorbă cu actriţa MIRELA OPRIŞOR  | „Dacă m-aș fi născut după anul 2000, poate că aș fi ales design interior, sau aș fi devenit chef”

Cum te raportezi la mișcarea #metoo și când crezi că va apărea și la noi ceva similar?

Nu cunosc acest subiect atât de bine astfel încât să îl comentez. 

Sunt câțiva artiști români (actori și cântăreți) care în ultimi ani s-au implicat enorm social și politic. Cum te raportezi la treaba asta? Crezi că este o responsabilitate a artistului să nu rămână tăcut și indiferent când oamenii care ne conduc fac diverse abuzuri de putere sau ești de părere că nu este treaba lor? 

Este responsabilitatea tuturor, nu numai a artiștilor, dar asta se învață mai greu. Bineînțeles, actorii, cântăreții sunt mai vizibili și atunci contează părerea lor, peste tot în lumea asta așa se întâmplă. Îți trebuie curaj, forță și determinare ca să intri în acest „spectacol” și îi felicit pe toți pentru că au puterea de a spune lucrurilor pe nume.

Cum îți dorești să evolueze cariera ta? Îți dorești mai mult roluri în seriale sau mai mult teatru? Sau în filme artistice?

Deocamdată mă gândesc să trecem cât mai repede peste această pandemie și să fim sănătoși și la minte și la trup. Cu cariera mai vedem noi… iau lucrurile așa cum vin și încerc să mă bucur de fiecare zi trăită.

În 2011 ai primit premiul Gopo pentru cea mai bună actriță. Ce a însemnat asta pentru cariera ta?

Pentru mine a însemnat o seară și un premiu care stă pe post de bibelou, atât. 

Te-ai muta din România dacă s-ar ivi ocazia unei cariere cinematografice în altă țară, UK sau US?

Am avut acum zece ani ocazia să încerc o carieră afară, dar nu am avut curaj. Nu am avut niciodată asemenea dorințe, dar nu pot să știu ce se va întâmpla pe viitor. 

Spune-ne, te rog, care sunt ultimele 3 filme pe care le-ai văzut și care te-au impresionat și pe care le-ai recomanda mai departe.  

Să aleg trei din atâtea filme bune, cam greu. 🙂 Voi spune „Il Postino”, „Cinema Paradiso”, „Non Ti Muovere”. Din întâmplare, toate filmele menționate sunt italienești. Vizionare plăcută! 

  • Text de Gruia Dragomir.
  • Foto © PROTV

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută