Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/02/2021
Artă & Cultură Viața Orașului

ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’ Share ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’


Centrul Cultural Reduta prezintă spectacolul De Dragobete, iubește românește, în data de 24 februarie 2021, de la ora 18.00.

Vor urca pe scenă dansatorii Ansamblului Folcloric „Poieniţa” și soliștii din județul Brașov: Petronela Găitan, Claudia Mirițescu, Raul Man, Petre Găitan și Flavia Crișan. Invitați să mângâie sufletele oamenilor și să cânte despre dragoste sunt cei doi tineri soliști de muzică populară: Lorena Dupu din Botoșani și Alexandru Brădățan din Gura Humorului.

Spectacolul De Dragobete, iubește românește va fi transmis on-line pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube:

,,De Dragobete, în 24 februarie vă invităm să intrați pe canalul YouTube al Centrului Cultural Reduta și să urmăriți un eveniment de cultură tradițională care sărbătorește iubirea. Pentru prima data, membrii Ansamblului folcloric Poienița vor pune în scenă obiceiul de Dragobete. Am invitat alături de soliștii din județul Brașov, doi tineri interpreți de muzică populară din Bucovina și din nordul țării, pentru a promova tradițiile din zona lor pe scena Centrului Cultural Reduta din Brașov. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre Tradiţiile şi obiceiurile de Dragobete, rămâneți alături de noi, deoarece echipa Serviciului Cultură Tradițională a cules informații din cartea scrisă de Maria Bocşe, etnolog român ,,Obiceiuri tradiţionale româneşti din Transilvania’’, pentru a vi le prezenta în mediul on-line’’, comunică Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.

ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’

De Dragobete, ,,Tineri din Vaideeni’’, fotografie realizată de Marco Algasovschi

Despre Dragobete, Maria Bocşe scrie în cartea Obiceiuri tradiţionale româneşti din Transilvania: ,,În tradiţiile autohtone ale spaţiului carpatic, se celebra între 24-28 februarie sau între 1-25 martie, Dragobetele, numit şi „Capul Primăverii”, divinitate locală, împrumutată din nordul Dunării şi în sud, în Balcani. Se spune că Dragobete era fiul Babei Dochii, ipostaza autohtonă a zeiţei pământului, Zea Mater, Terra Mater. El era simbolul tinereţii, al vigorii, al frumuseţii, al dragostei, în opoziţie cu bătrâneţea, cu decrepitudinea omului şi a timpului. Cu alte cuvinte, era “pragul” dintre vechiul an, îmbătrânit şi eterna opoziţie cu tinereţea anului care renăştea, ştiut fiind că odinioară Anul Nou şi renovarea timpului se sărbătorea la 1 Martie.’’

ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’

Ansamblul Folcloric „Poieniţa” continuă tradiţia începută din anii de înfiinţare, 1958, păstrând o parte din repertoriu, cât şi nota de autentic, acesta fiind îmbogăţit permanent. Se remarcă la toate spectacolele la care participă, la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, bucurându-se de aprecierile publicului spectator, atât pentru interpretare, cât şi pentru frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare. Repertoriul „Poieniţei” cuprinde dansuri şi suite din mai toate zonele folclorice ale ţării, dansuri a căror execuţie se ridică la o înaltă măiestrie artistică.

ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’

Lorena Andrişan-Dupu formează alături de Simona Mazăre şi Iustina Irimia, Grupul Vocal „Fetele din Botoşani”. Anul trecut, Lorena a lansat melodia Cântec de dragoste:

„Niciun lucru nu-i mai sfânt / Decât dragostea curată / Când e de-amândoi purtată!”

ON-LINE: ,,De Dragobete, iubește românește’’

Alexandru Brădăţan este un tânăr solist de muzică populară apreciat în zona Bucovinei, precum şi în întreaga ţară. Este un promotor al Bucovinei şi al tradiţiilor din zonă pe care le promovează prin cântec. Născut la data de 9 iunie 1989, în Gura Humorului, judeţul Suceava, Alexandru Brădăţan este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de muzică populară din noul val de artişti din ţara noastră.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută