Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/02/2021
Lifestyle

Eco Știri: Parcul Național Retezat – 80 de lacuri glaciare

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Eco Știri: Parcul Național Retezat – 80 de lacuri glaciare Share Eco Știri: Parcul Național Retezat – 80 de lacuri glaciare


În data de 2 februarie, se sărbătorăște Ziua Mondială a Zonelor Umede, eveniment internațional ce își propune să sensibilizeze opinia publică la nivel mondial despre rolul vital al zonelor umede pentru oameni și planetă.

Totodată această zi marchează semnarea (1971) a Convenției Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede adoptat, sub egida UNESCO, în orașul iranian cu același nume, de pe malul Mării Caspice. România a aderat la Convenția Ramsar la 21 septembrie 1991, prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor acesteia. Până în prezent au mai fost înscrise pe lista Ramsar alte 19 situri de importanţă internaţională, dintre care cele mai cunoscute sunt Complexul Piscicol Dumbrăvița, Parcul Natural Porţile de Fier, Lacul Techirghiol, Lunca Mureşului, Insula Mică a Brăilei.

 

În Parcul Naţional Retezat habitatele acvatice însumează aproximativ 1% din suprafaţa parcului. Parcul Naţional Retezat este supranumit “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, datorită celor 80 de lacuri glaciare, dintre care 54 permanente. Lacul Bucura este cel mai întins lac glaciar din România cu o suprafață de 8,9 ha, iar lacul Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar din țară, cu o adâncime de 29 m. Tăul Țapului este cel mai pitoresc lac din Retezat, fiind singurul care are o insuliță cu ochi verzi, de jneapăn. Mlaştinile de turbă și râurile alpine din Retezat sunt habitate de importanţă comunitară protejate la nivel european. Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută