Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/02/2021
Lifestyle Zile si Nopti

Am trecut din roşu în galben dar situaţia e albastră

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Am trecut din roşu în galben dar situaţia e albastră Share Am trecut din roşu în galben dar situaţia e albastră


Intrăm în primăvară niţel mai optimişti datorită startului campaniei de vaccinare şi a recolorării hărţii din birourile comitetelor şi comiţiilor de urgenţă din roşu în galben, ceea ce ne permite nouă, plebei, să sperăm că vom putea trăi din nou experienţe sociale şi culturale, chiar dacă frecvenţa lor va fi mult redusă. Tânjim de multe luni după un spectacol live, indiferent de natura lui, că nu mai avem mari pretenţii după ce ne-a închis virusul în case doar cu tehnologia ca filtru şi moderator al realităţii cotidiene, deci, în mod normal, ar trebui să debordăm de entuziasm că proiectoarele cinematografelor se bagă în priză, că actorii din teatre îşi scutură costumele de praf, că muzicienii îşi acordează instrumentele, că putem alege să fim printre cei 30% cărora o sală de spectacol sau de restaurant le este accesibilă, care văd, aud şi gustă direct o experienţă. În mod normal, da, cu gândul la posibilul dezgheţ primăvăratic al vieţii noastre sociale, ar trebui să fim optimişti, entuziaşti şi plini de avânt. Doar că nu trebuie să uităm nicio secundă că normalitatea la noi e purtătoare de ghilimele. Ca şi “succesul” derulării campaniei de vaccinare, de altfel.

Am trecut din roşu în galben dar situaţia e albastră

Fiindcă normalitatea la noi înseamnă, printre multe altele, ca Ministrul Sănătăţii să “nu creadă” în rata de infectare din Capitală pe care tot autorităţile au anunţat-o, cel al Culturii să zică senin că misiunea lui “e încheiată” şi problemele culturii naţionale trebuie rezolvate de alte ministere, posturile de conducere din sectorul public să fie ocupate prin triviale trageri la sorţi şi nu pe criterii de competenţă, să se discute despre crearea platformei de vaccinare abia după alegeri şi nu chiar din momentul în care s-au contractat primele doze, ca datoria noastră externă să crească doar într-un an cu aproape zece miliarde de euro, să se permită vaccinarea zilnică a peste 5000 de neprogramaţi în defavoarea a milioane de bolnavi cronici… ne mai vorbind de tratamentul preferenţial de care beneficiază unii bugetari “esenţiali”. Asta e normalitatea definită de politicienii români. Pe care noi, vrem-nu vrem, suntem forţaţi de împrejurări să o acceptăm pentru moment.

Am trecut din roşu în galben dar situaţia e albastră

În aceste condiţii, fără a ne interzice bucuria de a redeveni degustători ai experienţelor urbane, e mare nevoie să ne temperăm conştient entuziasmul, să avem grijă de noi şi, implicit, de ceilalţi, prin respectarea regulilor de conduită socială impuse de pandemie în locurile în care mergem. Pentru că doar astfel putem spera că redeschiderea horeca şi a spaţiilor de spectacol nu va fi una episodică. Trebuie să rămână constantă preocuparea noastră, a celor dependenţi de ieşitul în oraş, fiindcă a devenit evident că imunizarea de masă prin vaccinare nu se va întâmpla atât de repede pe cât ne-am dori iar sprijinul responsabililor de “normalitate” nu există decât declarativ şi la orice mică modificare de cifră în statisticile lor vor închide din nou totul. În case, în sertare, în tomberoane, nu cred că îi interesează prea mult unde. Să încercăm deci, pe cât posibil, să nu ieşim din galben, ca viaţa noastră socială să nu redevină albastră în codul lor roşu.

  • Editorial de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută