Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/01/2021
Muzică

DAVID BOWIE, magicianul-cameleon din arena Pop culture

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii DAVID BOWIE, magicianul-cameleon din arena Pop culture Share DAVID BOWIE, magicianul-cameleon din arena Pop culture


David Bowie mozaic

În haosul care a caracterizat întotdeauna multicolorul, turbulentul şi zgomotosul circ Pop, David Bowie a fost magicianul care, timp de zeci de ani, a mişcat milioane de oameni din întreaga lume şi i-a făcut să descopere adevăruri profunde despre ei înşişi. Multora le-a schimbat chiar vieţile. Cariera lui Bowie nu a fost cea a unei vedete Pop-Rock uzuale care-şi cantonează creativitatea pe făgaşul unde intuieşte că ar fi de găsit faima imediată, cu un comportament limitat la un mix primitiv de excese consumeriste şi o identitate vizuală creată de cinici consilieri de imagine, nu! Pentru că muzicalitatea lui David Bowie a reacţionat aproape chimic la semnalele generaţiilor succesive de tineri care s-au perindat ca public al circului îmboldindu-l să caute în permanenţă noi căi de a se conecta cu acestea. 

DAVID BOWIE, magicianul-cameleon din arena Pop culture

Şi chiar dacă a făcut-o nu doar prin muzică ci şi prin noi costume, forme de expresie sau personaje create anume pentru scenă sau ecran – fiindcă performance-urile lui şi direcţiile explorate în fashion vor continua să reverbereze mult timp în cultura pop(ulară) occidentală –, deci dacă ne ducem dincolo de imaginile iconice ale lui Pierrot, Ziggy Stardust, The Thin White Duke sau Goblin King, realizăm că David Bowie continuă să-şi menţină în mod aproape magic influenţa în special prin modul în care a stăpânit arta sunetelor, ca autor al unei imense varietăţi de compoziţii perene – de la Ashes to Ashes, Rebel Rebel sau Young Americans la Where Are We Now? – sau ca producător al unor albume-jalon precum The Idiot (Iggy Pop), All the Young Dudes (Mott the Hoople) ori Transformer (Lou Reed).

DAVID BOWIE, magicianul-cameleon din arena Pop culture

Changes is Bowie’s life story. All he ever does is change. That’s why there’s never an identifiable direction. He’s everything all at once. Every song is a different side of Bowie and the world he sees.” – NME.

Fiecare cântec spune câte o poveste, aşa cum, la modul propriu, în cazul său, every picture tells a story, indiferent că apare îmbrăcat în propriile creaţii sau în cele ale designerilor Kansai Yamamoto, Heidi Slimane sau Alexander McQueen, în fotografiile lui Mick Rock şi Masayoshi Sukita sau în filmele lui Nicolas Roeg, Christopher Nolan ori Martin Scorsese. În capricioasa şi infidela lume care animă circul Pop, e pură magie că inovatorul David Bowie continuă să fie o imuabilă sursă de inspiraţie deopotrivă pentru fashion şi performing arts. 

Analistul Pop culture Simon Price scria cândva despre Bowie: “Acest om m-a inventat”. Cred că e adevărat. Pentru mulţi dintre noi. Fiindcă David Bowie a creat cel mai important cult din istoria Pop culture. Cu 5 ani în urmă, pe 10 ianuarie, polivalentul trend-setter “disappeared in the dead of winter”, ca şi Yeats în poemul elegiac al lui W. H. Auden, dar el continuă să vieţuiască spectral în memoria colectivă ca unul dintre cei mai talentaţi, autentici şi charismatici magicieni care au performat vreodată în arena circului Pop. 

  • Text de Ioan Big.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută