Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 20/01/2021
Film

România sălbatică 

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii România sălbatică  Share România sălbatică 


Se tot vorbește despre cât de frumoasă este România, despre cât de norocoși suntem că avem o țară cu forme de relief atât de diverse și care este casa atât de multor specii de plante și animale. Însă, dacă trăiești la bloc, într-un oraș sufocat de trafic, de gunoaie și de poluare este destul de greu să crezi acest lucru și ești mai tentat să te gândești că poate așa era „pe vremuri”.

România sălbatică 

Ei bine, „România sălbatică” este documentarul care-și propune să-ți schimbe părerea și să-ți arate că țara noastră este cu adevărat deosebită atunci când ieși din zonele urbane și începi să-i explorezi sălbăticia.

Este genul de documentar care te va face să fii suspicios și să întrebi: „Sigur a fost filmat în România?”

Dar este și genul de documentar care te va emoționa prin frumusețea imaginilor prezentare. Nu trebuie decât să dai play la trailerul de la sfârșitul articolului pentru a te convinge de acest lucru.

România sălbatică 

„România sălbatică” este în același timp și cel mai amplu documentar realizat în România. Început în 2010, a devenit cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră. A fost inițiat de fotograful Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature) și a fost realizat cu sprijinul RNP Romsilva și implementat împreună cu Administrațiile Parcurilor Naturale și Naționale.

În prima etapă a proiectului, desfășurată între 2010-2013, au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei) existente la acea vreme, iar imaginile surprinse au fost sau vor fi donate administrațiilor acestor rezervații și ONG-urilor de mediu, pentru o mai bună promovare și gestionare a zonelor naturale de la noi din țară.

România sălbatică 

Cosmin Dumitrache s-a alăturat proiectului în 2014 și alături de Dan Dinu a fondat NTD Film. Acest demers a dus la crearea serialului documentar Descoperă România Sălbatică, ce prezintă diferite zone naturale prin intermediul filmului și al fotografiei. Serialul a fost foarte bine primit, trailerul și cele șase episoade finalizate însumând peste 600.000 de vizualizări. Din 2017 a fost lansat website-ul: romaniasalbatica.ro, care se dorește a fi „un portal către cele mai importante arii protejate ale României”.

În urma celor peste 450 de zile petrecute pe teren au rezultat sute de fotografii și filmări, iar acestea vor fi transformate într-un album de fotografie și un film documentar.

România sălbatică Albumul foto este un omagiu adus naturii de la noi și, mai ales, diversității biologice pe care o avem. El va fi format din peste 200 de pagini cu fotografii și informații interesante din toate parcurile naționale și naturale, plus alte rezervații deosebite. Vei găsi în paginile sale surprinse în fotografii impresionante majoritatea speciilor emblematice din România. De asemenea, va fi cel mai amplu album de fotografie dedicat naturii de la noi. El este disponibil prin precomandă pe dandinu.net/album-romania-salbatica.

România sălbatică 

În ceea ce privește filmul „România Sălbatică”, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au început în 2018 lucrul la acesta, iar rezultatul va încununa întregul proiect și va încheia munca depusă de întreaga echipă și de toți colaboratorii implicați timp de mai bine de 10 ani.

Filmul va fi lansat în 2021 și va fi disponibil gratuit în cadrul unor evenimente naționale și va exista și posibilitatea vizionării online.

El va fi compus din selecții din mai bine de 100 de ore de material filmat în majoritatea regiunilor spectaculoase ale României, dar și din filmări în premieră pentru țara noastră și povești unice despre biodiversitatea României.

Vezi AICI trailerul.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută