Conceptul de dezvoltare personală cunoscut și sub denumirea de „self help” sau „evoluție personală” cuprinde suma tuturor activităților formale sau informale și a experiențelor care au drept scop îmbunătățirea stării de conștientizare, descoperirea talentelor, dezvoltarea abilităților personale, îmbunătațirea calității vieții și realizarea aspirațiilor personale. De asemenea, în contextul actual al pandemiei COVID, lectura este esențială pentru a ne face să uităm de teamă, de starea de singurătate, dar și un mod de a ne regăsi și de a ne cunoaște mult mai bine în tot acest timp (lecturând, evident, teme după preferințe, dar nu numai).
Astfel, materialele care ajută la punerea în practică a dezvoltării personale și care au rolul de a învăța anumite teorii despre aceasta, sunt cărțile. Recomandările mele sunt „Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale” de John C. Maxwell, „Forța gândirii pozitive” de Norman Vincent Peale și „Cum să ne simțim bine împreună” de David Burns. Toate au rolul de a te face să-ți conștientizezi rolul în relațiile cu ceilalți, să îți asumi responsabilitatea, să te determine să gândești pozitiv indiferent de problemele cu care urmează să te confrunți în viață.
„Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale” de John C.Maxwell încearcă să ne expună strategia devenirii, a beneficei ascensiuni, atât pe linie profesională dar și pe cea senzorială, a împlinirii de sine.
Ghidându-se după schema ”pregătire + acțiune + oportunitate + acțiune = noroc” ne asigură cu o sinceritate debordantă că ”o greșeală este un mod de a face lucrurile”, dar și că ”este o diferență între a îți propune și a trece la fapte”, recunoscând că mai mereu el s-a ghidat după dictonul ”fă-o acum!”, pe care îl consideră a fi cel mai bun imbold din Univers. Maxwell împarte oamenii în trei categorii: oameni care nu știu ce le-ar place să facă (confuzie), oameni care știu ce le-ar plăcea să facă, dar nu fac acest lucru (frustrare) și oameni care știu ce le-ar place să facă și chiar fac (împlinire), la fel cum, axându-și principiile leadership-ului pe axa înzestrare-atitudine-leadership, Maxwell ne vorbește cu onestitate despre conștientizare, atitudine, responsabilitate și atracție.
„Forța gândirii pozitive” de Norman Vincent Peale este un manual pentru atingerea fericirii şi depăşirea obstacolelor în viaţă.
Concentrându-te pe atitudinea ta în relaţie cu situaţiile vieţii putem să depăşim orice lucru şi să alegem să vedem viaţa cu alţi ochi, cei ai gândirii pozitive. Indiferent cât te insurmontabile ne par, nu există probleme în viaţă pe care puterea gândirii pozitive nu le poate depăşi. Rămânând calm, privind lucrurile în perspectivă, cultivând credinţa şi concentrându-te pe lucrurile bune, vei accesa forţa pentru a a crea o viaţă fericiţă şi sănătoasă. De asemenea, tehnicile prezentate de dr. Peale vă vor ajuta să aduceți un plus de energie în existența voastră și să dobândiți impulsul de care aveți nevoie pentru a vă realiza toate dorințele și speranțele.
„Cum să ne simțim bine împreună” de David Burns este un ghid pragmatic care își propune să reducă conflictul și să te ajute să dezvolți relații mai bune cu oamenii cu care intri în contact zilnic.
Cartea lui David Burns își are bazele în terapia cognitiv-comportamentală, o metodă eficientă, cu rezultate demonstrate clinic de a transforma relațiile conflictuale în unele reușite. Acest volum de dezvoltare personală îți va arăta calea spre tine însuți, dar și cum această cale influențează și este influențată de oamenii din viața ta. Îți va oferi instrumente care să te ajute să-ți conștientizezi rolul în relațiile cu ceilalți, să-ți asumi responsabilitatea și să repari legăturile defectuoase.
Recomandări de ANCA-RALUCA POPESCU