„Vikings” (Netflix)
Cu un lanț continuu de amânări și anulări, anul acesta a fost o încercare neîntreruptă de a scormoni Netflixul cu speranța că voi găsi vreun serial care să mă țină ocupată pentru câteva zile. Acum, când trag linie la final, am câteva descoperiri și redescoperiri de care să fiu mândră. Dacă tot a devenit disponibil pe Netflix sezonul 6 din Vikings, m-am gândit că ar fi cazul să reiau serialul după ce l-am abandonat după primul sezon. Mi-e rușine să zic că doar recent am aflat că povestea are la bază întâmplări și personaje reale din secolul al 9-lea. Cam așa am ajuns să cunosc mai multe despre Ragnar, fermier și război viking, care tânjește să exploreze și să cucerească tărâmul aflat dincolo de ocean. Întregul sentiment oferit de show se schimbă, asta dacă alegi să te uiți din perspectivă istorică, să ții cont de viața de trib a nordicilor, aspectele culturale sau elementele religioase și mitologice.
„Dark” (Netflix)
Un hibrid între SF, mister și dramă de familie, ce se întâmplă atunci când „Lost” întâlnește „Back to the future”, iar povestea are loc în Germania. Acțiunea din Dark începe prin 1920 și se întinde până în 2050 – în mod ironic, asistăm la un sfârșit al lumii care are loc în 2020. 4 familii dintr-un oraș mic sunt conectate de-a lungul timpului printr-un val de copii dispăruți. Întregul serial este ca un cub rubik, fiecare episod aducând o întorsătură, povestea nu se simplifică pe parcurs ce avansează. Nu îl recomand ca serial pentru când vrei să te relaxezi, mai degrabă e ce trebuie să vezi atunci când vrei să-ți exersezi memoria. Undeva pe la jumătatea sezonului 2 mi-am dat seama că am nevoie de o foaie și un pix.
„The Queen’s Gambit” (Netflix)
The Queen’s Gambit a fost o alegere total neobișnuită pentru mine. Nu doar că nu am nici cea mai vagă idee despre șah, dar, ținând cont de celelalte două recomandări, povestea se află într-un cu totul alt registru. Acest copil minune, care până la 15 ani a cunoscut doar viața de orfelinat, învățând șah de la tutorele său, se transformă în femeia care își asumă responsabilitatea de a intra într-o lume dominată de bărbați, în timp ce atunci când nu se află la masa de joc, duce o luptă cu propria dependență și traumă. E emoționant cum pe parcursul episoadelor, fiecare victorie a lui Beth ca jucător în turneele de șah, înseamnă o decăderă ca persoană. Ultimul joc a fost mai tensionat decât oricare scenă de luptă văzută în ultimul timp, nu doar pentru că, aparent, și șahul intră în prelungiri, dar e momentul în care Beth se află încă odată împotriva celui mai mare rival, Borgov, campionul Rusiei.
- Text de Teodora Bratu.