Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 05/01/2021
Film / Streaming

GRUIA DRAGOMIR | Văzut, plăcut

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii GRUIA DRAGOMIR | Văzut, plăcut Share GRUIA DRAGOMIR | Văzut, plăcut


„Quicksand” (Netflix, 2019)

„Quicksand” nu este un serial nou pe Netflix, dar este un foarte bun nordic noir, un serial plin de suspans, cu o poveste reconstituită printr-o serie de flashback-uri ale personajului principal, Maja – o puștoaică de 18 ani care este implicată într-un atac armat din interiorul școlii la care era elevă. Serialul este bazat pe romanul „Störst av allt” scris de Malin Persson Giolito, publicat în 2016 și care a câștigat premiul Nordic Crime Novel of the Year. În 2017, Netflix și-a dorit ecranizarea romanului suedez datorită succesului imens pe care l-a înregistrat cartea. Atât în paginile romanului, cât și în serial povestea este spusă din perspectiva Majei, și oscilează între prezent, când ea este judecată pentru crimă, și amintirile ei despre evenimentele care au dus la atacul armat în care a murit și iubitul ei, Sebastian Fagerman, fiul celui mai bogat om din Suedia. Toate cele șase episoade încearcă să elucideze misterul: de ce a recurs Maja la un astfel de gest groaznic? Sau este, de fapt, nevinovată, chiar dacă este singura supraviețuitoare al atacului armat?


„Cobra Kai” (Netflix, 2018-)

Primele două sezoane ale acestei melodrame cu karate au avut premiera pe YouTube Premium, dar înainte de apariția celui de-al 3-lea sezon ele s-au mutat pe Netflix. „Cobra Kai” este un revival surprinzător de bun al francizei „Karate Kid” și care a reușit să-i readucă în această producție pe aproape toți actorii principali din seria originală. Eroul și antagonistul, jucați de Ralph Macchio și William Zabka, și-au păstrat taberele, dar twist-ul este nu mai avem băieți răi și băieți buni, ci doar persoane neînțelese și care apelează la atitudini și mentalități toxice pentru că nu știu cum altcumva să facă față traumelor și frustrărilor. Chiar dacă este împachetat sub forma unui sitcom cu adolescenți și, la o primă vedere pare superficial, „Cobra Kai” prezintă destul de mult contextele familiale și circumstanțele socio-economice care au modelat aceste personaje și le-au transformat în ceea ce sunt. Funcționează foarte bine și pentru cei care au nostalgia filmelor originale din anii ‘80, dar și pentru cei care nu le-au văzut.


„Scandalul” (HBO, 2020)

Bazat pe romanul best-seller al lui Fredrik Backman (același care a scris și „Un bărbat pe nume Ove”), drama suedeză ce poartă același nume (sau „Beartown” în engleză) pictează un peisaj complex al unei mici comunități suedeze în care hocheiul joacă un rol foarte important. Acest sport este ultima speranță din Beartown (adulții se bazează pe echipa de adolescenți să-i scoată din anonimat), iar persoana responsabilă de acest sport este apăsată de o grea povară. Ziua meciului semifinalei naționale este catalizatorul unui act violent care va traumatiza o tânără și va provoca haos în oraș. Seria HBO este și despre cum speranța unește această comunitate, în timp ce secretele o divizează și erodează, dar și despre curajul necesar pentru ca un individ să se ridice și să înfrunte majoritatea și, nu în ultimul rând, despre consecințele felului în care ne creștem copiii.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.