Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/12/2020
Muzică / Depeche Mode

Povestea Depeche Mode. Băieții din Basildon

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Povestea Depeche Mode. Băieții din Basildon Share Povestea Depeche Mode. Băieții din Basildon


Fundația pe care s-a clădit Depeche Mode a fost construită de Vince Clarke încă din 1977. În vârstă de doar 17 ani, el l-a cooptat pe colegul de școală Andrew Fletcher (16 ani) și împreună au format ceea ce s-a numit pentru scurt timp No Romance in China. O trupă ce se voia punk. Clarke asigura partea de voce și chitară, iar Fletcher mânuia chitara bas. Obișnuiau să se „joace” cu instrumentele în garajul părinților lui Vince.

Citește și:

Prin 1978, cei doi îl cooptează pe colegul de generație Martin Gore (în vârstă de 17 ani pe atunci) și, influențați de muzica celor de la Orchestral Manouvers in the Dark, de Human League, dar și de obscurități gen Fad Gadget, schimbă foaia muzicală și mizează totul pe electronică. Renunță la chitare, investesc în sintetizatoare și își schimbă numele în Composition of Sound.

Un an mai târziu, în 1980, îl cooptează și pe David Gahan (18 ani la acea vreme), după ce îl ascultă cântând în subsolul liceului din Basildon piesa Heroes a lui David Bowie.

 În memoria lui David Bowie, Depeche Mode au inclus în playlistul Global Spirit Tour piesa Heroes

Intrarea lui Gahan în formație aduce și schimbarea numelui trupei în Depeche Mode, după denumirea unei reviste franțuzești de modă. Practic, se semnează certificatul de naștere al trupei.

Povestea Depeche Mode. Băieții din BasildonAu loc primele reprezentații live și înregistrarea unui demo – piesa Photographic, ce avea să figureze pe compilație intitulată Some Bizzare, încropită de un vizionar DJ londonez, Stevo Pearce.

Ca o paranteză, toate trupele puse de Pearce pe acest album aveau să ajungă în mai puțin de un an în Top 20 UK. După înregistrarea piesei Photographic și apariția ei pe Some Bizzare, cu ocazia unei reprezentații live dintr-un local din suburbia Canning Town a Londrei, are loc o întâlnire providențială între membrii trupei și Daniel Miller, creator de muzică electronică și fondatorul casei de discuri Mute Records, cu care încheie un contract verbal.

Acesta se va concretiza în înregistrarea single-ului Dreaming of Me, în decembrie 1980 și apărut în februarie 1981, ajuns în topurile britanice până pe locul 57. Un început încurajator! Următorul single, New Life, a urcat până pe locul 11 în topurile din Marea Britanie și le-a adus o invitație la Top of the Pops, emisiune de muzică produsă de BBC, apărută în 1964 și deja clasicizată la acea vreme.

A urmat single-ul Just Can’t Get Enough, cu care au intrat pentru prima dată în Top 10. Este singura piesă de pe acest album căreia i s-a făcut videoclip și în care apare Vince Clarke. Albumul, intitulat Speak & Spell, va fi lansat în octombrie 1981 și va urca până pe locul 10 în topurile britanice. A fost primit cu critici pozitive, dar și negative, semn că a stârnit și admirație, dar și intrigă, deci în niciun caz nu a trecut neobservat.

Băieții din Basildon porniseră să cucerească lumea.

Text de Cătălin-Mihai Ștefan

Citește mai multe despre Depeche Mode în ediția specială SUNETE Depeche Mode 40.

Pachetul special Sunete Depeche Mode 40 cuprinde revista Sunete, în format mare, A4, 132 pagini 100% Depeche Mode. Alături de revistă, pachetul mai cuprinde cartea Versurile Depeche Mode (format A6, 196 pagini), o mască de protecție reutilizabilă din bumbac “à la mode” și 6 autocolante.

Pachetul se vinde exclusiv online AICI

Povestea Depeche Mode. Băieții din Basildon

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută