Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 25/11/2020
Film

Garry Kasparov: “Serialul a adus șahul aproape de toată lumea”

Silvia Trașcă De Silvia Trașcă
Comentarii Garry Kasparov: “Serialul a adus șahul aproape de toată lumea” Share Garry Kasparov: “Serialul a adus șahul aproape de toată lumea”


Serialul Gambitul Damei este apreciat de cel mai important jucător de șah din lume.

Deși premiera serialului Netflix “Gambitul Damei” a avut loc în urmă cu o lună, mini-seria este în continuare în topul preferințelor cinefililor de pe tot globul. Serialul a avut parte de o serie lungă de critici pozitive și a contribuit la o creștere vizibilă a interesului oamenilor pentru jocul de șah.

„Gambitul Damei/ The Queen’s Gambit” este și cea mai urmărită miniserie Netflix până în prezent, fiind vizionată în primele 28 de zile de la lansare de pe 62 de milioane de conturi, după cum transmite Netflix.

Netflix a mai spus despre „The Queen’s Gambit” că se află în Top 10 în 92 de ţări şi pe primul loc în 63 de ţări, inclusiv Marea Britanie, Argentina, Israel şi Africa de Sud, conform news.ro.

Miniseria spune povestea lui Beth, o fată în vârstă de 9 ani, trimise la orfelinat după ce mama ei a murit. Aici, ea descoperă şahul şi că are un talent extraordinar, dar devine şi dependentă de antidepresive. Evoluţia ei este urmărită pe parcursul mai multor ani, până când reuşeşte să îşi înfrunte trecutul şi să facă ordine în priorităţi.

Garry Kasparov: “Gambitul Damei a adus șahul aproape de toată lumea.”

Garry Kasparov: “Serialul a adus șahul aproape de toată lumea”

Într-un interviu pentru publicația Slate, cel mai important jucător de șah al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, a declarat că serialul “Gambitul Damei” a adus șahul aproape de toată lumea.

Garry Kasparov este cunoscut si pentru implicarea sa în promovarea jocului de șah la nivel global și este cel care a oferit consultanță pentru producerea mini-seriei Netflix. Acesta crede că serialul “Gambitul Damei” a reușit să spargă tiparele și preconcepțiile despre acest sport.

Personajul feminin Elisabeth Harmon are un comportament similar cu jucatorul de șah Bobby Fischer – droguri, subtanțe și alcool, dependențe des întalnite în anii 60’ printre jucătorii de șah. Sunt doi campioni mondiali la șah, Alexander Alekhine si Mikhail Tal, cunoscuți pentru dependența de alcool de care sufereau, după cum povestește Kasparov.

Pentru “Gambitul Damei”, echipa de producție a lucrat cu maestrul șahist Bruce Pandolfini, care a fost comentatorul celebrei partide de șah dintre Fischer-Spassky din 1972, acesta fiind foarte pasionat de cariera lui Bobby Fischer.

„The Queen’s Gambit” a fost lansat pe 23 octombrie.

Din distribuţia celor şapte episoade fac parte Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling şi Bill Camp.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută