Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/11/2020
Lifestyle Viața Orașului

Expoziţia temporară „80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale”, la Muzeul Național de Istorie a României

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Expoziţia temporară „80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale”, la Muzeul Național de Istorie a României Share Expoziţia temporară „80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale”, la Muzeul Național de Istorie a României


Cu ocazia comemorării a 80 de ani de la dispariţia istoricului Nicolae Iorga, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), anunţă deschiderea expoziţiei temporare „80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi este accesibil publicului la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti. 

Expoziţia temporară „80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga – mărturii muzeale”, la Muzeul Național de Istorie a României

În cadrul expoziţiei se vor regăsi, în premieră, șase obiecte personale ale lui Nicolae Iorga, obiecte pe care marele istoric le-a avut asupra sa în ziua morții. Piesele au fost donate muzeului, în anul 1974, de către doamna Liliana Iorga Pippidi și domnul arhitect Valentin Iorga, urmași ai renumitului istoric. Găurite de unul sau mai multe din gloanțele cu care s-a tras asupra sa, ele reprezintă mărturii materiale ale teribilului asasinat din noaptea de 26/27 noiembrie 1940.

În seara zilei de 26 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost luat, din casa sa de la Sinaia, de o echipă legionară, cu justificarea că va fi dus la București pentru o anchetă a Poliției Legionare. În aceeași zi, îi fuseseră răvășite biroul de la Institutul de Istorie Universală din București și casa de la Vălenii de Munte. A fost găsit în dimineața zilei de 27 noiembrie 1940, lângă pădurea Strejnic, acoperit de brumă. Fusese împușcat cu nouă gloanțe.

Șocul produs de asasinarea lui Nicolae Iorga a cutremurat societatea românească, dar cenzura a împiedicat presa să prezinte evenimentul. 47 de universități și de academii europene l-au comemorat, au arborat drapelele în bernă, au organizat conferințe. În presa străină s-au scris sute de articole despre asasinatele politice din România din noiembrie 1940, primul nume menționat fiind cel al lui Nicolae Iorga.

Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României până pe 13 decembrie 2020 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.