Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 20/11/2020
Film

Bani negri, serialul la limita dintre comedie și dramă

Silvia Trașcă De Silvia Trașcă
Comentarii Bani negri, serialul la limita dintre comedie și dramă Share Bani negri, serialul la limita dintre comedie și dramă


Bani negri (pentru zile albe), serialul românesc la limita dintre comedie și dramă care îți aruncă în aer așteptările.

„Nu lăsa pe mâine ce poți lua azi”

„Bani negri (pentru zile albe)” este un nou serial HBO Europe produs în România, care va avea premiera pe 22 noiembrie pe HBO GO în toate teritoriile HBO din Europa.

Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) are 6 episoade. Fiecare episod va fi disponibil săptămânal, începând cu 22 noiembrie, pe HBO GO și la HBO.

Bani negri, serialul la limita dintre comedie și dramăSinopsis: Serialul urmărește povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Doru și Ionel sunt interpretați de Alexandru Papadopol („Marfa și banii”, „Acasă la tata”, „Occident”, „Povestea unui pierde-vară”) și Cristian Bota („Un pas în urma serafimilor”, „Karmasutra”, „Poarta Albă”).

Pentru Alexandru Papadopol, „Bani negri (pentru zile albe)” este prima producție HBO în care joacă, însă nu prima comedie dramatică, având în portofoliu filme precum „Două lozuri”, „București Non-stop” și „Love Building”.

Cristian Bota a regizat scurtmetrajul „Karmasutra” și a avut un rol important în filmul „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu. „Bani negri (pentru zile albe)” este cea de-a doua colaborare a celor doi.

Bani negri, serialul la limita dintre comedie și dramăActrița Medeea Marinescu interpretează rolul principal feminin, Evelina. Medeea a avut roluri importante în producții românești de teatru și film, dar și în producții de anvergură internațională, precum „Je vous trouve tres beau”.

Gavril Pătru, Valeriu Andriuță, Adriana Irimescu, Maruca Băiașu, Mălina Manovici, Iulia Dinu, Voica Oltean se numără printre actorii care joacă în noua producție HBO Europe.

Bani negri, serialul la limita dintre comedie și dramăFilmul de debut al lui Daniel Sandu, „Un pas în urma serafimilor”, a fost nominalizat la 15 categorii la Premiile Gopo și a câștigat 8 dintre ele, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor. Daniel Sandu este unul dintre scenariștii altui serial HBO Europe realizat în coproducție în Germania și România, „Hackerville”.

Daniel Sandu, scenaristul și regizorul serialului, a spus că producția explorează efectele unui adevăr incomod, acela că aproape nimeni nu e nevinovat și că de multe ori când ni se întâmplă ceva rău suntem victime-complice la ce ni se întâmplă:

“Ne-am imaginat un oraș ca oricare altul, dar cu un univers kafkanian în care aproape toți locuitorii sunt tentați să devină complici la o ilegalitate, iar puținii care nu vor să facă asta vor avea de suferit. Este un oraș în care binele nu învinge. Am construit premisele unui jaf ca-n filme, dar am răsturnat toate clișeele cu care am fost obișnuiți. Apoi am luat acest adevăr incomod și amar care e de fapt o dramă și l-am învelit într-un strat de comedie și pudră de zahăr, asemeni unei pilule amare, dar care la început e dulce. Și, astfel, telespectatorul e invitat să participe alături de personajele principale într-o aventură de tip pinball între consecințele unei glume care de fapt e mai serioasă decât ne-am aștepta.”

„Bani negri (pentru zile albe)” este primul serial de autor produs de HBO Europe, o producție originală care a fost scrisă și regizată de aceeași persoană, Daniel Sandu, în manieră clasică de auteur european. Este o poveste plină de duh despre sentimentul de vinovăție, despre ce înseamnă să fii nevinovat și felul în care poate fi lărgită și interpretată definiția moralității în comunitățile restrânse din orășelele de provincie, acolo unde ideea de a scăpa cu fața curată și cea de a nu-l lăsa pe vecin să te întreacă sunt singurele moduri de a câștiga în viață.

Există mai multe teme pe care Daniel Sandu le abordează în acest serial, printre cele mai importante fiind și interpretarea „balcanică” pe care românii o formulează pentru adevărurile neschimbătoare – precum trecerea timpului.

„Bani negri” este un demers cerebral care îți aruncă în aer așteptările și care este la limita dintre comedie și dramă – un exercițiu în „realism elevat” care funcționează pentru că nu îți poți da seama unde se încheie faptele și unde începe hiperbola.

Producătorii executivi din partea HBO Europe sunt Johnathan Young și Antony Root. Silvia Popescu și Ioanina Pavel sunt producătoare HBO Europe, iar Tudor Reu este producător din partea Mobra Films.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.