Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2020
Lifestyle Viața Orașului

Trei lecții despre patrimoniu dedicate Muzeului Țăranului

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Trei lecții despre patrimoniu dedicate Muzeului Țăranului Share Trei lecții despre patrimoniu dedicate Muzeului Țăranului


Muzeul Național al Țăranului Român este partener într-un nou proiect de educație pentru patrimoniu dedicat elevilor (7-18 ani). Realizat de Școala de la Piscu, Lecția de patrimoniu București este un program de e-learning prin care copiii și adolescenții sunt invitați să descopere bogăția și diversitatea culturală a orașului nostru. Un instrument digital de învățare interactivă ce are ca scop promovarea patrimoniului cultural în rândul publicului tânăr și familiarizarea acestuia cu elemente de istorie, arhitectură, artă, spiritualitate, etnografie, antropologie, așa cum se îmbină acestea firesc, în obiectivele de patrimoniu. O călătorie în inima Bucureștilor de-altădată sub forma a 20 de episoade difuzate săptămânal pe YouTube și găzduite de Adriana Scripcariu, istoric de artă, împreună cu fiica ei, Maria, elevă în clasa a VIII-a.

În această toamnă, 3 dintre lecțiile despre patrimoniu sunt dedicate muzeului nostru. Fotografii inedite, documente și fragmente video din Arhiva de Imagine MȚR însoțesc povestea de peste 100 de ani a Muzeului de la Șosea, astăzi Muzeul Țăranului Român. Vă invităm să le urmăriți pe-ndelete, individual sau alături de copii și familie. Cel de-al treilea episod va fi difuzat miercurea viitoare, de la orele 21:00, și va fi însoțit de un concurs cu premii pe care îl vom anunța pe pagina Educație Muzeală MȚR.

Lectia de patrimoniu

Muzeul de la Șosea: clădirea și povestea

Drumul prin Capitală ne poartă mai departe pe Șoseaua Kiseleff, odinioară locul favorit de promenadă al bucureștenilor. Ne oprim la o clădire neoromânească cu o istorie tumultuoasă – Muzeul de la Șosea, astăzi Muzeul Național al Țăranului Român. Aflăm povestea devenirii primului muzeu de artă națională și a celui care, decenii la rândul, și-a dedicat viața dezvoltării unuia dintre cele mai importante spații publice de cultură din orașul nostru. Alexandru Tzigara-Samurcaș a fost istoric de artă, profesor, colecționar îndrăgostit de lumea țărănească și, mai cu seamă, a fost un vizionar. A adunat obiecte din toate colțurile țării și a conceput o expunere cu adevărat inovatoare pentru începutul secolului XX.

Hai să descoperim împreună cum s-a născut locul pe care bucureștenii îl numeau cu drag Muzeul de la Șosea.

muzeul la Sosea

De la Muzeul de la Șosea la Muzeul Țăranului Român

Continuăm povestea Muzeului de la Șosea, traversând secolul al XX-lea până la Revoluția din 1989. De la expunerea lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, la cea a Muzeului de Artă Populară și la primele zile ale Muzeului Țăranului Român, povestim despre felul în care ne vorbesc obiectele, despre influența regimurilor politice asupra muzeelor, dar și despre pasiunea și creativitatea salvatoare a unora dintre muzeografi. Hai la pas, printr-un secol, în sălile Muzeului de la Șosea!

Lecția de patrimoniu București

Lecția de patrimoniu București este un proiect inițiat și susținut de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București și realizat de Școala de la Piscu, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Țăranului Român, DEM Creativ, trei parale și Anton Pann Ensemble.

Concept, documentare și scenariu: Adriana Scripcariu Prezentat de: Maria și Adriana Scripcariu Filmare: Andi Ostafi Editare video: Diana Iabrașu, Vladimir Tranșă Desene și linogravuri: Maria, Teodora, Grigore, Tecla și Ioan Scripcariu Facebook facebook.com/Patrimoniulcultural E-mail / patrimoniul.cultural@gmail.com

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.