Rezumat
Pistă de biciclete pe malul Someșului la nivel metropolitanCea mai circulată pistă de biciclete din țară.
Pistă de biciclete pe malul Someșului la nivel metropolitan
Evenimentul va cuprinde două secțiuni:
Ora 14.30: Tur ghidat pe biciclete: Parcul Feroviarilor – Apahida și retur
Plecare de la ora 15.00. În cadrul turului ghidat, se face prima sesizare colectivă legată de deșeurile din construcții și nu numai aruncate în zona aeroportului. Se intră pentru prima oară pe pista de biciclete din apropierea aeroportului. Facilitator: Radu Mititean
Ora: 18: Dezbatere și video de prezentare „Pista de biciclete la nivel metropolitan pe malul Someșului” (Urania Palace)
Invitați: Adrian Răulea, manager Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Ovidiu Cîmpean, Adriana Măgerușan (organizator Someș Delivery), Radu Mititean (dir. ex. Clubul de Cicloturism Napoca CCN), Radu Gaciu (Asociația Societate Organizată Sustenabil)
Cea mai circulată pistă de biciclete din țară.
După succesul intervenției SOS la Someș Delivery în 2019 în urma căreia se proiectează un parc în locul unde am intervenit temporar cu o propunere de amenajare, SOS propune în 2020 un proiect mai ambițios care să înceapă de anul viitor: Cea mai circulată pistă de biciclete din țară.
Proiectul SOS & CCN din cadrul Someș Delivery 2020 propune autorităților la nivel județean, local și metropolitan, dar și opiniei publice clujene, cea mai circulată dar (posibil) și cea mai lungă pistă de biciclete din țară. Pista propusă de campania SOS Someșul nostru ar fi pe malul Someșului și ar lega nu doar Florești de Cluj, în vest, ci și Apahida de oraș.
Propunerea SOS și CCN arată care sunt facilitățile legislative care permit crearea de piste de biciclete, principalele probleme de ordin legislativ în zona Companiei de Apă Someș SA, dar și cum pot fi surmontate, ori problemele de abandonare a zonei Someșului, care devine un sit de depozitare pentru deșeuri, așa cum se vede la una din porțile de intrare în Cluj, în zona aeroportului, unde zeci de tone de deșeuri sunt aruncate ilegal.
Propunerea se referă la potențialul de deplasare alternativă la traficul auto între Bonțida și Gilău, cu potențial de a ne conecta ulterior la lacuri și munți în vest, dar și la celelalte orașe din est, Gherla și Dej. Miza conectării între localități este pentru a facilita o navetă ecologică, mai ales în contextul creșterii folosirii bicicletelor și trotinetelor electrice, alături de bicicletele fără propulsie electrică. În afara navetei zilnice, se propune o zonă nouă de promenadă și loisir în apropierea localităților, pe teren plat, care să încurajeze un stil de viață sănătos.