Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/09/2020
Lifestyle

Asociația Cartier Aviației – cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Asociația Cartier Aviației – cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi Share Asociația Cartier Aviației – cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi


În 2016, Octav Pașcu și Valentin Vlăsceanu și-au propus să facă ceva pentru cartierul în care s-au născut și au crescut. Au pus bazele Asociației Cartier Aviației și și-au convins prietenii să li se alăture. S-au transformat repede într-un grup tânăr, dinamic, optimist și activ în problemele civice, urmărind fără preconcepții ritmul și cadrul de dezvoltare al societății. Ca scop principal, Asociația Cartier Aviației are în vedere dezvoltarea, promovarea și sprijinirea comunității din cartier și a orașului, prin proiecte ce vizează mediul, aria de sport și sănătate, infrastructură și mediul social-cultural. Una dintre cele mai mari victorii a fost faptul că a devenit singura asociație care a implementat sistemul de green roof pe un bloc comunist de locuințe. În București 7 milioane de metri pătrați de terase de bloc ar putea fi înverzite prin metoda promovată de Asociația Cartier Aviație.

Asociația Cartier Aviației - cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi

Spuneți-ne un pic despre cum ați ajuns să înființați Asociația Cartier Aviației și de ce a fost nevoie de acest lucru?

Totul a pornit de la o idee, dar nimeni nu o punea concret în aplicare. Asociația Cartier Aviației a luat naștere în 2016, când Octav și Valentin, prieteni locuitori ai cartierului, au strâns o mână de alți prieteni și s-au apucat să învețe cum funcționează un ONG și cum pot afecta pozitiv societatea prin proiecte de interes public. În alte țări, acoperișul verde este la fel de normal precum e hidroizolația de bitum la noi.

Aflând care sunt pașii de urmat pentru a concretiza ideea, am aplicat pentru un grant oferit prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban și am câștigat. Pe parcursul desfășurării proiectului am beneficiat de numeroase oportunități de învățare.

Cu experiența dobândită am câștigat și finalizat și al doilea acoperiș prin grantul oferit de către Lidl România în cadrul programului lor „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”.

Asociația Cartier Aviației - cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi

Cât de greu a fost procesul de a-i convinge pe cei din zonă să vi se alăture și de ce i-ați sfătui pe cât mai mulți să vă urmeze exemplul?

Oamenii sunt destul de sceptici, dar povestindu-le despre siguranța acestui sistem și beneficiile lui, prin workshop-uri și mediul online, le-am câștigat atenția și încrederea, ulterior arătându-le fizic una dintre cele 3 terase, pe care au pășit și s-au declarat încântați și mulțumiți, mulți dintre ei au spus că vor și ei.

Care sunt cele mai notabile proiecte pe care le-ați realizat?

În momentul de față avem patru proiecte publicate dintre care unul realizat în dublu: Acoperișul Verde, proiectul Salvați Ursii din Parcul Herăstrău și Platforma online Acoperișul Verde.

Asociația Cartier Aviației - cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi

Cât de prietenos este Bucureștiul și cum ați descrie calitatea vieții din acest oraș?

Bucureștiul este primitor, se îndreaptă către un oraș multicultural. Deși ne simțim bine în el, exista foarte multe arii unde acesta poate fi îmbunătățit și prin implicarea locuitorilor

Prin ce diferă cartierul Aviației de alte cartiere din București, ce-l face deosebit, din punctul vostru de vedere?  

Comunitatea este restrânsă, ne cunoaștem între noi, suntem activi pe grupurile online, comunicăm și rezolvăm problemele ce țin de confortul locuitorilor unui cartier.

Asociația Cartier Aviației - cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi

Cât de eficientă este o organizație ca a voastră?

Deși avem un impact direct asupra comunității noastre, resimțim nevoia de mai multă implicare civică și mai multe organizații de tipul nostru.

Spuneți-ne un lucru pe care puțini îl știu despre cartierul Aviației. 

Primul cartier din România pe care se găsesc montate primele 3 terase de green roof, pe blocurile construite în comunism.

Asociația Cartier Aviației - cum să transformi acoperișurile blocurilor în spații verzi

Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, cum ați descrie-o?

Metaforic vorbind, Bucureștiul este precum un tânăr, are potențial și loc de dezvoltare, iar noi vrem să-l ajutam în privința calității aerului, prin aceste terase, deoarece a devenit foarte aglomerat și poluat. Ne dorim un aer respirabil pentru noi și generațiile viitoare, suntem foarte conștienți de pericolul poluării și muncim pentru a schimba asta.

Cum doriți să schimbați pe viitor zona în care trăiți, ce proiecte aveți în plan pentru următoarea perioadă?

Am creat o platforma online în sprijinul proiectului Acoperișul Verde, sperăm să atragem cât mai mult din comunitate în activitățile asociației pentru a deveni schimbarea pe care vor să o vadă.

  • Interviu de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută