Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 14/09/2020
Film / Videodome

VIDEODOME | “THE SALVATION” (2014, r: Kristian Levring)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “THE SALVATION” (2014, r: Kristian Levring) Share VIDEODOME | “THE SALVATION” (2014, r: Kristian Levring)


De ce ne-am consuma timpul cu încă un film cu o poveste comună, pe care am îngurgitat-o deja în câteva zeci, dacă nu sute, de puneri în scenă… un bărbat a cărui familie este omorâtă de bandiţi se răzbună de unul singur căsăpindu-i pe aceştia până la ultimul?

The Salvation

Pentru că “The Salvation”, disponibil pe Netflix, este un… “Once Upon a Time in the West” a secolului 21! Nu îşi propune să fie original ci, dimpotrivă, să se constituie într-un tribut deferent adus lui Sergio Leone şi celorlalţi mari realizatori de Westernuri clasice de către, absolut surprinzător, unul dintre co-fondatorii mişcării avangardiste Dogme 95, iconoclastul cineast danez Kristian Levring (“The King is Alive”, “Fear Me Not”), care se apropie la nivel de complexitate a abordării (construcţie narativă, casting, imagine şi muzică) de capodopera italianului, reuşind să transforme o reţetă deja uzată într-o veritabilă operă de artă cinematografică ce lasă spectatorul (mai ales pe consumatorii acestui gen specific) cu gura căscată.

↓ Trailer

Complexitatea rămâne cuvântul-cheie şi voi încerca să îmi susţin afirmaţia plecând de la povestea ce creionează, doar bazată pe câteva personaje, o Americă eclectică a sfârşitului de secol XIX, un spaţiu în care indigenii (“pieile roşii”) au fost aproape integral exterminaţi, iar bătălia pe resursele puţine se poartă între emigranţi de diverse naţii şi rase, cu obiective, aspiraţii şi preocupări dificil de omogenizat în interesul comunitar. La finele celui de-al doilea război secesionist Schleswig între Prusia şi Danemarca (în urma căruia a fost interzisă inclusiv predarea limbii materne în şcoli), împreună cu fratele său (Mikael Persbrandt, câştigător al prestigiosului premiu Guldbagge “Ingmar Bergman” dar mai cunoscut publicului larg ca Beorn în “The Hobbit”), fostul militar danez Jon Jensen (fabulosul Mads Mikkelsen, premiat la Cannes pentru rolul din “The Hunt” a.k.a. “Jagten”, pe care il vom vedea in noiembrie pe marile ecrane in drama “Another Round”), îşi părăseşte pentru moment familia şi alege plin de speranţe de mai bine să înceapă o nouă viaţă, de această dată mai paşnică deşi nu lipsită de inerente aventuri cotidiene, ca fermier, în vestul Statelor Unite, (presupun că) undeva în Utah, la frontiera cu Colorado, extrem de bogată în zăcăminte de petrol.

Mads Mikkelsen

The Salvation (Mads Mikkelsen)

The Salvation (Mads Mikkelsen & Mikael Persbrandt)

The Salvation (Mads Mikkelsen & Mikael Persbrandt)

Am folosit paranteza din urmă întrucât actiunea filmului nu este localizată geografic explicit (însă avem anul: 1871), dar e de notorietate istorică faptul că statul menţionat primise cel mai mare număr de emigranţi de origine scandinavă (majoritatea din peninsula Iutlanda) şi că, în 1865, după Războiul Civil American (cu armata federală în disoluţie, o populaţie pacifistă de emigranţi inocenţi incapabilă să se protejeze şi câteva triburi de indieni agresivi – Ute, Navajo, Paiute), acesta fusese ‘teatrul’ unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria sa: “Black Hawk War”. Căci bandiţii, conduşi de Henry Delarue (Jeffrey Dean Morgan – “Watchmen”, “The Losers”, într-un rol interpretat realmente memorabil), al cărui nume, asociat cu menţionarea oraşului New Orleans, sugerează originea franceză şi din a cărui gaşcă face parte chiar şi un corsican (Eric Cantona, fosta vedetă a lui Manchester United, reprofilat cu succes ca actor… vezi “Elizabeth” sau “Switch”), sunt în fapt mercenari, foşti soldaţi (putem presupune, din indiciile discrete oferite de îmbrăcăminte, că e vorba nediscriminatoriu de ambele baricade, unioniste şi secesioniste) ce au acţionat până la moartea Şefului de trib Antonga ‘Black Hawk’ în 1870 în serviciul şi solda populaţiei orăşelului din apropiere dar căreia, acum, după exterminarea indienilor, solicită acesteia o taxă lunară de protecţie de tip… mafiot.

Jeffrey Dean Morgan

The Salvation (Jeffrey Dean Morgan)

Eric Cantona si Mads Mikkelsen

The Salvation (Eric Cantona & Mads Mikkelsen)

 

Comunitatea eterogenă asuprită de pistolarii lui Delarue conţine printre membrii acesteia hispanici, polonezi şi suedezi, şi e condusă de doi emigranţi veniţi din Anglia, primarul (Jonathan Pryce – “Brazil”, “Pirates of the Caribbean”) şi şeriful (Douglas Henshall din “Orphans” al lui Peter Mullan din 1998) şi, la prima vedere, pare una similar de resemnată cu cea din “Cei şapte magnifici” (plăteşte oricât, îşi sacrifică “rebuturile” umane pentru… propria linişte). Şi totuşi, de unde comparaţia cu Leone? După separarea ce a durat şapte ani, Jensen îşi aşteaptă în America soţia (în rol, cântăreaţa daneză stabilită în Brooklyn, Nanna Oland Fabricius, mai cunoscută sub numele de scenă Oh Land) şi băieţelul, numai că bucuria revederii se transformă rapid într-un coşmar datorită mezinului Delarue (Michael Raymond-James din serialul “Once Upon a Time”) care îi omoară pe ambii (evident, dupa ce violează femeia), spre stupefacţia concubinei sale, ‘Prinţesa’ Madelaine (Eva Green – James Bond’s “Casino Royale”, “Sin City: A Dame to Kill For”), o tânără de o frumuseţe stranie căreia i-a salvat viaţa cu ani în urmă după ce indienii apucaseră să îi taie limba şi să o lase plină de cicatrice (nu doar fizice). Mai mult, după ce îşi ia revanşa, şi fratele lui Jensen cade victimă răzbunării… fratelui lui Delarue. “Dinte pentru dinte”. În afara distribuţiei stelare (în ceea ce priveşte talentul şi nu a notorietătii), până aici, încă… nimic deosebit. Problema este aceea că nici nu am cum să dezvălui foarte mult.

↓ Movie clip (Madelaine & Delarue)

“The Salvation” este, în esenţă, un film despre compromisurile făcute pentru a supravieţui sau… eliberarea de povara adusă de acestea. O provocare în sine pentru fiecare spectator o reprezintă însăşi interpretarea personală a titlului. Aminteam la început de complexitate… aceasta e justificată până în temelie, de la portretizarea nuanţată şi rafinat reajustată pe măsura curgerii naraţiunii a personajelor (şeriful-preot, primarul-rechin imobiliar, amanta-director financiar, bad-guy-ul-om de afaceri extrem de calculat… “I’m a business man.”/”You’re not even a man.”) la contextul care se extinde de la un pur conflict personal la unul în care sunt implicate mari interese economice (… da, nu glumesc!), de la muzica senzaţională al fratelui vitreg a cineastului Nicolas Winding Refn, Kasper Winding (autorul OS-ului la recentul “The Riot Club” al lui Lone Scherfig) la scenografia şi filmările ce ne duc, inevitabil, cu gândul la estetica vizuală a lui Jean-Pierre Jeunet (cazul “T.S. Spivet”) şi Tarsem Singh (imaginariumul din “The Fall”)… alţi doi non-americani. Poate cel mai apropiat Western post-2000 ce poate fi utilizat ca referinţă stilistică, deşi se plasează voluntar într-o categorie inferioară datorită nişării “undead”, este “Gallowwalkers” a lui Andrew Goth din 2012. “The Salvation” se dovedeşe a fi un film… to kill for.

↓ The Salvation – Main Theme OFFICIAL Soundtrack OST By Kasper Winding 2014

 

  • Text de Ioan Big.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută