Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 25/08/2020
Film / Videodome

VIDEODOME | “BLACKHAT” (2015, r: Michael Mann)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “BLACKHAT” (2015, r: Michael Mann) Share VIDEODOME | “BLACKHAT” (2015, r: Michael Mann)


Colaj Blackhat

Inspirat de pălăriile negre purtate cu precădere de personajele negative în Western-uri, termenul blackhat desemnează în jargonul informatic un hacker ce comite crime cibernetice, fie pentru a obţine beneficii personale fie doar din spirit anarhic. Două grave incidente petrecute într-un interval scurt de timp (o explozie la un reactor nuclear din Hong Kong şi destabilizarea Bursei de Mărfuri din Chicago) relevă în urma colaborării dintre Serviciul de Combatere a Războiului Cibernetic chinez, reprezentat de Căpitanul Dawai (Leehom Wang – “Lust, Caution”) şi divizia de specialitate a FBI, condusă de Carol Barrett (Viola Davis – “The Help”), că au un singur autor întrucât a fost utilizat acelaşi “şobolan” (RAT – Remote Access Tool, software ce permite unui operator să obţină controlul dacă are acces fizic la sistemul informatic vizat). De altfel, păsăreasca IT (VNC-uri, PLC-uri, etc, etc) e utilizată din plin în dialoguri şi riscă, mai ales în prima sa parte, să confuzeze spectatorul puţin familiarizat cu domeniul.

Blackhat

Ca să descurce iţele, la cererea lui Dawai, secondat deja în anchetă de sora sa Chen Lien (Tang Wei “Speed Angels”), americanii acceptă în silă să îi elibereze condiţionat din închisoare fostul coleg de cameră de la M.I.T., acum condamnat la zeci de ani de detenţie pentru crime informatice, Nick Hathaway (Chris Hemsworth – “Thor”, “Extraction”), alături de care pleacă în Asia pe urmele unui cunoscut mercenar, lider de structuri paramilitare interlope (Ritchie Coster – “Creed”), ce pare a avea legătură cu cazul. În tentativa de a recupera informaţii din computerele afectate de explozia de la reactor, Hathaway se vede nevoit să hackerească Black Widow, unul dintre cele mai eficace softuri de reconstrucţie alefişierelor corupte, deţinut în secret de NSA, şi drept urmare, primeşte ordin să se întoarcă de urgenţă acasă iar autorităţile chineze îi retrag complet sprijinul pentru a nu periclita parteneriatele economice cu SUA. Bineînţeles că tânărul nu vrea să revină în pârnaie şi ajutat de Chen Lien, devenită iubită, zboară pe urma altor indicii la Jakarta.

↑ Blackhat Official Trailer #2 (2015) – Chris Hemsworth

Periplul până la descoperirea ‘pălăriei negre’ se dovedeşte a fi unul extrem de sângeros. Acţiune interesantă, distribuţie eclectică, locaţii exotice… aparent un film cu succes garantat. Ei bine, în realitate, “Blackhat”, mai ales că e semnat de reputatul Michael Mann (“Heat”, “The Insider”) ca regizor şi producător (se pare că şi-a dat cu părerea şi în redactarea scenariului), este un dezastru epocal din absolut toate punctele de vedere! Mann se numără printre cineaştii mei preferati şi nu credeam vreodată că aş putea susţine fără echivoc candidatura vreunei pelicule realizate de el la Zmeura de Aur pentru cel mai prost film al anului. Iar faptul că premiera s-a suprapus pe scandalul legat de atacul informatic atribuit nord-coreenilor asupra reţelelor lui Sony Pictures Entertainment de la finele lui noiembrie 2014 nu are absolut nicio legătură cu eşecul monumental de box-office (cu chiu cu vai a încasat aproape 20 de milioane de dolari în întreaga lume în condiţiile în care doar costurile de producţie au depăşit suma de 70 de milioane). Nu, pur şi simplu, filmul este execrabil. Un şvaiţer cu nişte găuri atât de mari încât pare că a fost atacat de o hoardă masivă de şobolani (ne-cibernetici) din care personajele devin, din interesante, fantomatice, datorită lipsei de contur şi de profunzime.

“Hacking the NSA”:

Lista de goluri, stereotipuri, incoerenţe şi absurdităţi ale acestui Cyber-Thriller are o asemenea lungime încât ar putea, cred, concura cu volumul scenariului în sine şi mă voi limita la doar câteva exemple pentru evita spoilere majore. De ce n-a zis Dawai de la bun început că e coautorul “RAT”-ului original împreună cu Hathaway şi de ce CIA, când i-a verificat dosarul chinezului, nu a identificat legătura dintre cei doi, născută la M.I.T…. astfel, vizita nocturnă la hotel ar fi devenit complet inutilă? Cum de o expertă onestă în reţele informatice are atâtea conexiuni în underground-ul asiatic? Cum poate Michael Mann, la experienta lui (“Heat”, “Collateral”, “Miami Vice”), să persiste obstinat în încercarea de a ne convinge că un pistol poate fi mai eficace la 100 de metri decât o armă de asalt automată? Hackerul Hathaway nu hackereşte în realitate mare lucru fiind mai ocupat să dea din clanţă, să facă sex şi să omoare inamici, dar, mai siderant, dat fiind faptul că nici n-a terminat facultatea când a fost săltat de poliţişti, de unde a dobândit atâta sânge rece şi experienţă în gherila urbană şi în mânuirea diverselor arme mai mult sau mai putin convenţionale de ajunge să se comporte peste noapte mai degrabă ca Jason Bourne (Matt Damon… cu Franka Potente alături) decât ca un tocilar obsedat de computere? Cât este de verosimil ca doi seniori, profesionişti ultraexperimentaţi în lupta anti-tero, agentul CIA Barrett şi U.S. Marshal-ul Jessup (Holt McCallany – “Gangster Squad”), să se expună în mod absolut tâmpit rafalelor ieşind cu pieptul bombat din maşină în loc să-şi atace oponenţii din spate?

Blackhat

Într-un film ordinar de serie B, multe dintre acestea ar fi fost tolerabile sau, mai mult, ar fi devenit surse de umor involuntar, dar pentru o producţie cu asemenea pretenţii nu pot fi acceptate, mai ales că cineastul a implicat în realizarea sa resurse de mâna întâi: costume – Colleen Atwood (11 nominalizări la Oscar din care trei câştigate), scenografie – Tom Reta (“The Curious Case of Benjamin Button”, “The Girl with the Dragon Tattoo”), montaj – Stephen E. Rivkin (nominalizat la Oscar pentru… “Avatar”), imagine – Stuart Dryburgh (“The Painted Veil”, nominalizat la Oscar pentru “The Piano”), muzica – Atticus Ross (Oscar pentru “The Social Network”) & Harry Gregson-Williams (“The Martian”, “Kingdom of Heaven”)… îmi înţelegeţi frustrarea şi dezamăgirea apropo de rezultatul final? Indiferent de răspunsul la această întrebare, trebuie să vedeţi voi înşivă “Blackhat” pentru a vă contura propria opinie.

Blackhat

Am lăsat pentru final o observaţie gravă: în jocul de-a şoarecele şi pisica din orice film de acţiune, seva poveştii se trage din echilibrul de forţe pozitive şi negative, din Yin-Yang-ul tandemului ‘good guy-bad guy’. Pentru a fi pus în valoare, primul trebuie să aibă un oponent pe măsură sau să fie un David în faţa lui Goliat pentru a câştiga ataşamentul publicului (să ne gândim la Pacino şi De Niro în “Heat”) dar în momentul în care nemesisul dă semne de inferioritate (ponderea neglijează acest balans obligatoriu) sau miza acţiunilor sale se relevă a fi inconsistentă, quest-ul personajului pozitiv începe să îşi piardă semnificativ din interes sau inteligibilitate la nivel de motivaţie. Este cazul lui “Blackhat”.

Blackhat

Chris Hemsworth si Michael Mann

Chris Hemsworth și Michael Mann

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută