Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/08/2020
Muzică

ABBA: Muzica dintr-o vacanţă de vară

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ABBA: Muzica dintr-o vacanţă de vară Share ABBA: Muzica dintr-o vacanţă de vară


Colaj Abba, Pinterest

ABBA, foto credit: Pinterest

A fost odată ca niciodată că dacă n-ar fi… un grup din nordul Europei, ABBA, care s-a născut cu 50 de ani în urmă, când două cupluri de tineri muzicieni suedezi aflati în vacanță în Cipru au început să cânte de plăcere împreună pe plajă și au sfârșit prin a susține un concert improvizat în fața soldaților ONU încartiruiți pe insula din Mediterană. Era vara lui 1970 și trecuseră doar câteva luni de când tandemul creativ Björn Ulvaeus-Benny Anderson începuse să compună și să-și producă propriile piese iar Benny se căsătorise cu Anni-Frid Lyngstad după ce o cunoscuse la preselecția pentru Eurovision. Björn era iubitul Agnethei Fältskog din primăvara lui ’69 și cei doi colaborau deja profesional, pregătind al treilea album solo al Agnethei, ce avea să apară la scurt timp după vacanță, cu participarea discretă – voci de acompaniament – a lui Benny și a Fridei. De aici începe frumoasa poveste muzicală a unui cvartet format din ‘Baby boomers’, care avea să ajungă să vândă în SUA mai multe discuri decât Justin Timberlake, Depeche Mode sau Tina Turner.

 

Abba – Fernando

Abba – Mamma Mia (Official Video)

Dacă imensa serie de hit-uri, de la Fernando și Andante la Chiquitita și Voulez-Vous, le-a creat un fanbase solid dar care acum este trecut de vârsta a doua, aparent surprinzător, pentru Mileniali și Generația Z, ABBA s-a relevat ca altceva decât un simplu simbol al succesului Pop(ular) și asta se datorează în mare măsură Musical-ului Mamma Mia! din 1999 și mai ales adaptării sale cinematografice din 2008 cu Meryl Streep și Pierce Brosnan, continuată 10 ani mai târziu cu Mamma Mia! Here We Go Again, ce a reunit distribuția originală… plus Cher, și cu premiera versiunii românești a montării pentru scenă, cu Loredana și Horia Brenciu.

Musical-ului Mamma Mia! 2008 și 2018

 

↑ Mamma Mia! | Official Trailer | SceneScreen

 

 ↑ Mamma Mia 2: Here We Go Again Official Trailer #1 (2018) Meryl Streep, Cher Musical Movie HD

Tinerii au rămas vrăjiți de ABBA (box office-ul o certifică) nu atât pentru faptul că piesele lui Björn și Benny frizează perfecțiunea în zona Pop cât datorită unei alte calități de necontestat: muzica ABBA se identifică cu starea de bine, cu buna dispoziție în căutarea căreia suntem cu toții în permanență. Și care ne lipsește atât de mult, în special în aceste vremuri când nu putem decât să visăm cum ar fi să stăm pe plajă fără restricții și să ne simțim bine cu prietenii în vacanță fără a fi nevoie să purtăm mască. Cu siguranță însă putem visa mult mai frumos ascultând ABBA pentru că în continuare, indiferent de context, avem precum în Summer Night City… “lots to take and lots to give, time to breathe and time to live”.

 

↑ Abba – Summer Night City

 

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută