Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/08/2020
Lifestyle Viața Orașului

OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI SI TURISMULUI MONTAN

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI SI TURISMULUI MONTAN Share OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI SI TURISMULUI MONTAN


Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan va fi amenajat la Brașov, în ,,Olimpia”, fostul sediu al Asociației săsești de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Proiectul ,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN” este nucleul unei secții muzeale noi a Muzeului Județean de Istorie Brașov, fiind finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Proiectul, cu o durată de 15 luni, începe în luna iulie 2020 și se finalizează în luna septembrie 2021. Primele activități sunt cercetarea curatorială, dezvoltarea colecției muzeale, restaurarea și clasarea pieselor de patrimoniu incluse în expoziția permanentă. Apoi, munca echipei de proiect va fi valorificată în expozița de bază, expoziții temporare și alte activități dedicate recreerii publicului larg și popularizării istoriei.

Sportul și turismul montan

Tematica principală a expoziției de bază de la Olimpia este istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent, însă discursul expoziției va identifica temele importante de istorie locală care să fie asociate de vizitator cu noțiuni recunoscute atât la nivel național, cât și în afara granițelor României, analogiile facilitând înțelegerea.

Bunuri culturale din categoria,,Tezaur”

Planul expoziției ,,Olimpia – Muzeul sportului și turismului montan” este împărțit în patru subteme cronologice, organizate după discipline sportive: începuturile sporturilor (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), perioada interbelică, perioada comunistă și perioada contemporană. Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care 25 de piese muzeale care în acest an vor fi restaurate și apoi clasate în Patrimoniul național, o parte chiar în categoria ,,Tezaur”.

,,La Belle Époque” – patinaj și schi

Subtema despre sport în ,,La Belle Époque” cuprinde: patinajul și schiul, având deja în portofoliu cele mai vechi imagini cu schiori transilvăneni, preluate după clișee de sticlă, echipament de munte, rachete de zăpadă și schiuri; ciclismul, cu velociped și bicicletă de la 1900; gimnastică și tir, cu imagini de epocă de la reuniunile asociațiilor locale; scrimă cu arme și măști cu valoare de unicat cel puțin la nivel național.

Întâiul concurs de schi, Poiana Brașov, foto pinterest

Întâiul concurs de schi, Poiana Brașov, foto pinterest

Brașovul interbelic sportiv înseamnă în primul rând ,,capitala sporturilor de iarnă din România”, cu primele filme sportive de epocă și obiecte istorice din domeniul schiului, patinajului și hochey-ului. În această subtemă mai sunt reprezentate fotbalul, călăria, atletismul.

,,Sportul popular”

Subtema ,,Sportul popular” este împărțită în sporturile de echipă cu performanțe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo). Topul sportivilor din această perioadă este deschis de Ion Țiriac, cel mai important sportiv brașovean din perioada comunistă, luptătorul Constantin Pârvulescu, primul campion olimpic brașovean, și Marius Lăcătuș, cel mai important fotbalist brașovean.

Ion Țiriac, dailymail.co.uk

Ion Țiriac, dailymail.co.uk

,,Brașovul Olimpic”

Subtema ,,Brașovul Olimpic” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013, primul eveniment internațional olimpic desfășurat în țara noastră și cea mai mare competiție sportivă de iarnă organizată până acum în România, și pe prezentarea ultimilor sportivi importanți din istoria sportului brașovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, în prezent președintele C.O.R., campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu și Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000.

Mihai Covaliu, bizbrasov.ro

Mihai Covaliu, bizbrasov.ro

Noile tehnologii dar și echipe de specialiști vor crea o atmosfera dinamică arenei muzeale

Cu ajutorul noilor tehnologii, ,,atmosfera” arenei muzeale va fi dinamică și prietenoasă, cu elemente surpriză și aplicații prin intermediul cărora vizitatorii vor intra în ,,joc”.

Muzeul Județean de Istorie Brașov va adăuga finanțării asigurate de proiect, o echipă de lucru formată din restauratori, muzeografi, arhivist, conservatori, personal de pază și supraveghere.

Deschiderea programată pentru iunie 2021

Evenimentul de deschidere al noii destinații muzeale, programat pentru luna iunie 2021, va cuprinde și prima expoziție temporară de la Olimpia dedicată istoriei sportului și o expoziție outdoor de promovare în Piața Sfatului, acțiuni culturale finanțate de beneficiar.

După deschiderea muzeului, pe parcursul ultimelor luni de proiect, vor fi organizate opt ateliere pentru elevi, inspirate din tematica proiectului, și vizite tematice coordoante de muzeografii muzeului.

Proiectul mai cuprinde și activități de formare pentru angajații muzeului în domeniul comunicării și facilitării culturale. 

Finanțatori

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

  • cover Olimpia Brasov, bizbrasov.ro

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută